Φιάσκο στη Βουλή για τη Novartis: Αποχώρησαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι

Φιάσκο στη Βουλή για τη Novartis: Αποχώρησαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι

Στουρνάρας: Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εκβιάστηκαν - Σαμαράς: Θα σας καθίσω στο σκαμνί - Βενιζέλος: Περιβάλλον σκανδαλολογίας - Άδωνις: Θα πάτε στα δικαστήρια γι' αυτήν την σκευωρία - Λοβέρδος: Τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης

novartis_main01
«Σκληρό ροκ» από την αντιπολίτευση κατά της της κυβέρνησης στη Βουλή, κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η οποία «σημαδεύεται» από τις αποχωρήσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακολούθησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ενώ τελευταίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις, που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.

Οι επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν, όταν τον λόγο πήραν ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα, που είδαν το όνομά τους να εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Χαρακτηριστικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
, έκανε λόγο για σκευωρία και για φθηνό κομματικό παιχνίδι, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
, σε σαφώς πιο υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς ως «μοιραίους ανθρώπους», που οδήγησαν την χώρα στα βράχια.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγή της ομιλίας του στην υπόθεση Novartis, την οποία χαρακτήρισε «σκευωρία» και στη συνέχεια άσκησε οξεία αντιπολιτευτική κριτική για την πορεία της οικονομίας, το μεταναστευτικό, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο «Σκοπιανό» και την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης, επανέλαβε πως «οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί! Το χρωστάω, στον ελληνικό λαό, στην παράταξή μου και ασφαλώς, στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου…» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς… Όπως λέτε κι εσείς: Αυτό "είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη". Και σας ευχαριστώ, που μου το κάνατε πολύ πιο εύκολο…».

Η κυβέρνηση διατηρεί στη δημοσιότητα την υπόθεση Novartis, γιατί απέτυχε σε όλα τα άλλα, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι η Novartis, όντως, κατηγορείται σε αρκετές χώρες του κόσμου, αλλά σε καμία εξ αυτών δεν υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές. Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περιβάλλον σκανδαλολογίας και να πλήξει την αντιπολίτευση, εκτίμησε.

Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση για τιμωρία της «συμμορίας», η οποία επιχείρησε να θέσει εκτός πολιτικούς της αντιπάλους, για να κερδίσει ψήφους το κόμμα στο οποίο ανήκει ή στηρίζει, απηύθυνε ο
Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, τόνισε πως αυτή είναι η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης, ενώ υπογράμμισε πως «η λάσπη που πετάξατε γύρισε καταπάνω σας», απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης.

«Τις επόμενες μέρες θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί και τα μέλη της σπείρας των παλιανθρώπων που έστησαν αυτή την πλεκτάνη» τόνισε ο πρώην υπουργός, σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, για να προσθέσει: «Τα μέλη της σπείρας δεν πρέπει να ξεχνούν πως εδώ είναι Ελλάδα και δεν μένει τίποτα για πολύ κρυφό. Η προσβολή και οι πληγές που άνοιξαν θεραπεύονται μόνο με την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν υπάρχει άλλο γιατρικό». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η δικογραφία της Novartis.

Για «τυραννία της πλειοψηφίας» κατά της μειοψηφίας μίλησε ακόμη ο πρώην υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Τι μας διδάξατε στα τρία χρόνια που κυβερνάτε; Την τυραννία της πλειοψηφίας. Για παράδειγμα, κάνατε ό,τι μπορέσατε για να καταπατήσετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για να μην καλέσουμε τον κ. Καμμένο για την Σαουδική Αραβία. Οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, για να ξεκαθαρίσει: «Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία, στο τέλος θα πάει στα δικαστήρια».

Αίσθηση, δε, προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν είπε από το βήμα της Βουλής: «Ακόμη και στην πυρά να με βάλουν, θα επιμένω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα» -τα λόγια του αυτά χρησιμοποίησαν στη συνέχεια πολλοί εκ των ομιλητών, διερωτώμενοι γιατί διεξάγεται η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης