Ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς - Θα φρουρείται και από άνδρες της ΕΚΑΜ

tourkosmesakap

Πρόκειται για τον Süleyman Özkaynakçıσυγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 - Τι προβλέπει  η απόφαση του ΣτΕ με βάση την οποία αποφυλακίστηκε

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφέθηκε ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Süleyman Özkaynakçı, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται σαν πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν δέφυγαν στην Ελλάδα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αυτή την ώρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία ο συγκυβερνήτης του τουρκικού ελικοπτέρου είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές λένε ότι ο Özkaynakçı έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος και φρουρείται από αστυνομικούς αλλά και άνδρες της ΕΚΑΜ οι οποίοι έχουν λάβει οδηγίες να φροντίσουν την ασφάλεια του Τούρκου στρατωτικού. 

Ηη Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την υπ΄ αριθμ.97/2018 απόφασή της διέταξε την κυβέρνηση, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το ίδιο θέμα -που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο- στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου:
1) να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,
2) να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και
3) να του επιβληθεί η υποχρέωση εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής του.

Στην απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει παν έτερον αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα ισοδυναμούν με κατ΄ ουσία κράτηση αυτού».
Παράλληλα, αναφέρει η Ολομέλεια ότι σε περίπτωση μη τήρησης των διατασσομένων μέτρων και περιορισμών το ΣτΕ δύναται ανα πάσα στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι "η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων".

Ακόμη, στην απόφαση σημειώνεται ότι "αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης".

Επίσης οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν "δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους". Επικαλείται μάλιστα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου "τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα".

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ακόμη ότι δεν είναι δυνατή στο συγκεκριμένο Τούρκο αξιωματικό «η επιβολή του στερητικού της ελευθερίας μέτρου της κρατήσεως (του περιορισμού του σε ειδικό χώρο) ή της παρατάσεως της ήδη επιβληθείσης σε αυτόν κρατήσεως, η οποία επιτρέπεται να επιβληθεί υπό προϋποθέσεις μόνο σε εκείνους οι οποόοι δεν έχουν εισέτι αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας».

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στου το ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Ωστόσο, οι 7 υπόλοιποι Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών καθώς σε αυτούς δεν έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.  Πάντως, ό,τι και να γίνει μέσα στον ερχόμενο Μάιο λήγει το ανώτατο όριο κράτησής τους (18μήνο).

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Μαντώ

Γλυκούλης είναι....δεν θα έλεγα όχι

Γιαννούλα

Άσχετοι και αμόρφωτα εκτρώματα της δεξιάς. Έχουμε χρέος να τους όχι μόνο να τους προστατέψουμε, αλλά και να τους παρέχουμε στέγη και τροφή. Είμαστε κράτος δικαίου και στηρίζουμε τη δημοκρατία. Πολιτισμός θα πει σεβασμός στο δίκαιο, στον ζητούντα άσυλο. Σεβασμός επιτέλους.....

periklis

OK NA MHΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΠΙΣΩ.. ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Κ ΟΛΑΣ? ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ? ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ? ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ?

akis

ΠΟΣΟ..ΜΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ!!!!

Δελφικό παράγγελμα

Ἱκέτας αίδου (Να σέβεσαι τους ικέτες)

Seirios

ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ!!! ΕΝΩ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ!!! ΝΤΡΟΠΗ Κ. ΤΟΣΚΑ!!

Βαγγελης

Ειμαι φοβερα ρατσιστης με τους Τουρκους (αν και μου εχουν φερθει καλα), δεν θα στεναχωριομουν αν εβλεπα παρα πολλους νεκρους απο αυτους αλλα οι συγκεκριμμενοι ζητησαν ασυλο. Ηρθαν ΙΚΕΤΕΣ και εχωμε μια παραδοση σε αυτο, δεν μπορουμε να πεσωμε στο επιπεδο των Τουρκων και για αυτους που λενε να τους ανταλλαξωμε με τους δυο δικους μας please reconsider : Ζουμε με την ντροπη των Ιμιων, τον εμβολισμο του σκαφους του Λιμενικου πρεπει να ζησωμε και την απολυτη ξεφτιλα να τα κατεβασουμε και στα τεσσερα μπροστα στον Σουλτανο???Ασ το κανει μονο ο γελοιος ο Καμμενος, ΟΧΙ η Ελλαδα ολη......

γιατι

γιατι βαζετε τις μαλ@@@@ του αγυριγου 4 φορες...στο μοναστηρακι ΣΦΑΖΟΥΝ κοσμο και τα εκαμ θα φυλανε τον τουρκαλα.....τρελα ΑΓΥΡΙΓΗ...

Batman

Ο πρωθυπουργός μας είναι λοατκι

υπερμπανανια

πληρωνουμε για να τους φυλαμε κιολας!! αυτους που θα μας επιτιθονταν κιολας μετα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_kammenos_arthro

Δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στο «Ποντίκι» - Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων αφορά τα ψηφοδέλτια τόσο των εθνικών, όσο και των ευρωεκλογών

kammenos_nafstathmos_salaminas

«Ένα πλοίο κάθε φορά από την πλευρά του Πολεμικού μας Ναυτικού και γύρω - γύρω δεκάδες πλοία από την πλευρά της Τουρκίας, τα οποία προκαλούσαν και σας καλούσαν να υποχωρήσετε. Δεν υποχωρήσατε ούτε χιλιοστό του μιλίου» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στα πληρώματα των φρεγατών «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς»

1
4650003

«Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά πότε θα φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλοι μαζί» τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

manfrent_weber

«Ο Τσίπρας συμμαχεί με δεξιούς λαϊκιστές. Επομένως νομίζω ότι κατ΄αρχήν θα πρέπει να αναρωτηθεί ο ίδιος, εάν ήταν σωστό να αναλάβουν ευθύνες αυτοί οι πολιτικοί» λέει ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν που θα παραστεί στο συνέδριο της ΝΔ

5