Γκρίνια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

4440206

«Πως θα υποστηρίξουμε τις νέες περικοπές; - Δεν μπορούμε να πάμε έτσι σε εκλογές» σημείωσαν πάνω από δέκα βουλευτές - Νέα πυρά από τον Νίκο Φίλη για την καθαρή έξοδο - 

Γκρίνια για το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο «έβγαλε» η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρα την τόνωση ηθικού που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, κατα την ομιλία του. Πάνω από 10 βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν το ζήτημα των συντάξεων και τις περικοπές από 1/1/2019, τονίζοντας, παραλληλα, πως τα νούμερα της οικονομίας δε δικαιολογούν να έρθει το νωρίτερα το αφορολόγητο.

Υπογραμμίστηκε πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την ιστορία των περικοπών, κατα 18% από το νέο χρόνο. Εκφράστηκε επίσης το επιχείρημα «πως θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές με νέες περικοπές». Ενδεικτικά,
ο κ. Νικος Φίλης έβαλε τους προβληματισμούς που έχει βάλει και δημοσίως στις συνεντεύξεις του, τόσο για τα πλεονάσματα, όσο και για την καθαρή έξοδο.

Προηγήθηκαν ενημερώσεις από τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση. Αποτυπώθηκε, σε γενικές γραμμές, η αισιοδοξία να ολοκληρωθούν τα βήματα και να αφήσουμε πίσω την περίοδο των μνημονίων, χωρίς να ειπωθεί οτι τα πράγματα είναι εύκολα για την κοινωνία,αλλά οτι υπάρχει βελτίωση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλωτος, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επαφές με το Δ.Ν.Τ, φέρεται να τους είπε πως ο,τι τι δείτε από εδώ και πέρα -οι πιέσεις από τους Θεσμούς δηλαδή- είναι αναμενόμενες οι αντιδρασεις. Όπως φέρεται να είπε οι τέσσερις πτυχές από εδώ και πέρα ειναι : αναπτυξιακό, κοινωνία, χρέος, 4η αξιολόγηση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε οτι δεν πρέπει να χαθεί το ορόσημο της 21ης Ιουνίου, πιέζοντας για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Τι είπε ο Τσιπρας

Τονωτική ένεση ηθικού ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των δύσκολων 60 ημερών μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Σε μία επιχείρηση κατευνασμού των επικριτικών φωνών εντός του κόμματος, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η έξοδος θα είναι “καθαρή” και όχι “βρώμικη”, και υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος”. Έθεσε ορίζοντα το EG της 21ης του Ιουνίου, με βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι χτίζεται ένα αντισυριζα μέτωπο με ότι “σάπιο έχει αυτή η χώρα, ενώ έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της ΝΔ και φανατικό λόγο κάποιων του παλαιοκομματικού συστηματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, αλλά θα γίνει “ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισιών και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα”. Ακόμα, είπε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέροντας ότι πιθανή μη συμμετοχή του “δε είναι και το τέλος του κόσμου”. Ούτε η καθαρή έξοδος εξαρτάται από το ΔΝΤ.

«Δεν θα είμαστε στον παράδεισο»

Ωστόσο, είπε πως αυτό δε θα σημαίνει ότι “θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε”και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις” και συμπλήρωσε ότι “καταφέρνουμε να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση. Και σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους. Πολίτες να είναι ξανά αισιόδοξοι”.

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Μέσα Ενημέρωσης

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε μέσα ενημέρωσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι χτίζεται ένα αντισυριζα μέτωπο. Έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της ΝΔ και φανατικό λόγο κάποιων του παλαιοκομματικού συστηματος.

Η εξήγηση αυτής της πολιτικής επιλογής, όπως είπε, είναι περισσότερο από προφανής και προσπάθησε να ταυτίσει τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη με την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “σκιαγραφείται για παράδειγμα στις πολιτικές αναλύσεις του κου Σαμαρά και του κου Βενιζέλου”, είπε και συμπλήρωσε “διότι αυτοί εξακολουθούν αν και αφανώς να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης.

“Σκιαγραφείται με τον πιο σαφή τρόπο στον φανατικό λόγο κάποιων συγκεκριμένων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κου Μητσοτάκη. Ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει την δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας “και έχουν πράγματι καταφέρει - και πρέπει να τους αναγνωρίσουμε αυτό - να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα. Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας”.

“Η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτή θα τη κερδίσουμε. Οπως κερδίσαμε και τη μάχη της οικονομίας και δεν θα κάνουμε πίσω”

Εξήγησε ότι καθορίζεται ταυτόχρονα και από έναν δικαιολογημένο φόβο. “Το φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει” και έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και προς τους πολιτικούς αντιπάλους: Ούτε παίζουμε. Ούτε φοβόμαστε. Ούτε ντιλάρουμε, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. θα ικανοποιήσουμε το αίτημα του για δικαιοσύνη και διαφάνεια”

Όπως είπε “οι διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού. Όσα ψέματα και αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν” και κατέληξε “η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτή θα τη κερδίσουμε. Οπως κερδίσαμε και τη μάχη της οικονομίας και δεν θα κάνουμε πίσω”.

Μηνυμα προς Τουρκία: Αναμένουμε την επιστροφή των δύο Ελλήνων

Για αυξημένη νευρικότητα από πλευράς των γειτόνων μας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφορικά με την Τουρκία και είπε πως αναμένουμε την επιστροφή των δυο στρατιωτικών, όπως αναφέρει το κράτος δικαίου και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς. Τόνισε δε πως “οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τη σταθερότητα στην περιοχή. Και επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία” και έστειλε το μήνυμα ότι “η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις”.

Αναπτυξιακό Σχέδιο

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο εκπονεί η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί στο επόμενο EG της 27ης Απριλίου, τόνισε ότι έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015, αλλά “ έχει και ένα σαφές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων”. Αυτά είναι:

-Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

-Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

-Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

-Των μεταφορών και των logistics

-Της ενέργειας

-Του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης

-Των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας

-Και φυσικά του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

-την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων:

-Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε το στίγμα, ακολούθησε ενημέρωση των βουλευτών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές, υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τη χώρα μας από το εξωτερικό, και πως η δέσμευση της Ελλάδας παραμένει στην κατεύθυνση του να εργαστεί και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επεσήμανε, δε, στους βουλευτές "ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο".

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λέγοντας οτι η απόδοση δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο και έτσι το υπερπλεόνασμα ειναι όπλο. Σχετικά με τα σφιχτά περιθώρια είπε χαρακτηριστικά: "Ουαι κι αλλοίμονο αν δεν έχουμε τελειώσει την 21η Ιουνίου».

Για το Δ.Ν.Τ. η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει. Πάντως εκφράστηκε η βεβαιότητα πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχει συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων (για τις συντάξεις και το αφορολόγητο) νωρίτερα.  Αναφορικά με το χρέος είπε ότι η Γερμανία βάζει όρους σκληρούς αλλά ευτυχώς υπάρχει το ΔΝΤ που πιέζει.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΦΕΡΘΗΚΕ ΕΠΙΟΙΚΩΣ ΗΛΙΘΙΑ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .ΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010-2014 ΜΟΝΟ ΤΟΝΙΖΩ,ΥΠΗΡΧΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕ ΣΤΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ?ΑΝ ΑΡΧΙΖΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΨΙΛΗ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ?ΠΟΣΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΥΖΟΥΡΙΑΖΑΝ ΑΥΤΟΙ 100 ,200 ,300?ΠΟΣΟΥΣ ?ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ .Ε ΚΑΙ?ΚΡΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΥΤΗ.

Βασικα

Δεν εχουν θεμα να τα ψηφισουν οπως τα ψηφισαν και αυτα και αλλα τοσα για να μηνουν στην εξουσια.Απλα κανουν παραπονα γιατι ειναι καλοι ανθρωποι και μας σκευτοντε.

Αχου τα!

Ειναι και γκρινιαρικα!

Tasia

Φαντομά συριζοτρόλ, άλλο πράγμα να σου κόβουν από τα δυο χιλιάρικα και εντελώς διαφορετικό να σε πάνε σε μάξιμουμ σύνταξη 700 ευρώ ή μέση σύνταξη 450€. Το χειρότερο είναι ότι ο άθλιος πολιτικός Τσιπρας μου έταξε αύξηση με 12 & 13 σύνταξη και όχι φτωχοποίηση.

ΤΟΜ

ΦΑΝΤΟΜΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...

Σταύρος

@Της ενέργειας .Eτσι απλά για ενημέρωση: Σε αυτούς που τους βοήθησαν στο πρόγραμμα του Σύριζα για τα θέματα ενέργειας υποσχέθηκαν κρατικοποίηση! Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό τους είπαν!Αυτοί λοιπόν ξεπουλάνε την δημόσια ενέργεια! Απίθανοι!

Πάνος

Ρε κοπρίτες σας πόνεσε που κόψατε με την υπογραφή σας τις συντάξεις μας; Γαϊδούρια μετά τις εκλογές θα πονέσετε από την ψήφο των συνταξιούχων.

ΦΑΝΤΟΜΑΣ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ 12 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Κ ΠΟΤΕ!

Μαλιστα

Απλα σκεψου λιγο...ποσο αφησαν τις συνταξεις αυτοι που λες και ποσο ειναι σημερα.

mail Χαρδουβελη

Δεν σας αρεσε ο Σαμαράς θέλατε Τσίπρα Βαρουφακη Σύριζα και τσιφτετέλια στο Σύνταγμα.Φατε τωρα στον κ--- την πολλοστη μειωση της συνταξη σας κ του αφορολογητου για πολλοστή φορά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sylsynt0

Μείζον πολιτικό γεγονός ο όγκος του συλλαλητηρίου - Ούτε τα όσα λέει η αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών ούτε η προσπάθεια στιγματισμού μπορούν να το ακυρώσουν - Οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου για οξύτατη πολιτική πόλωση

45