Φίλης: Γίνεται να μιλάμε για καθαρή έξοδο και να μειώνουμε συντάξεις;

filis

Για το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι «είναι μόνον αρνητικό, διότι το ΔΝΤ λέει μεν απομείωση του χρέους, αλλά όμως και ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και σχολίασε θλέματα της επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έξοδο από το μνημόνιο, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε «αρνητική», την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με την Τουρκία, αλλά και για τον Πάνο Καμμένο, τη στάση του απέναντι στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν αλλά και τη συνάντησή του με τον κ. Κρανιδιώτη.


Για την έξοδο από το μνημόνιο:
«Προφανώς και κάτι θα γίνει σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι τελειώνει ο τρόπος της εποπτείας όπως ήταν μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί όμως η εποπτεία διότι υπάρχει το χρέος. Και συνεπώς πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους. Είναι σαφές ότι με λεξούλες δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, αλλά την ουσία να δούμε. Ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος, όταν μιλάει, μιλάει για την κατά το δυνατόν, καθαρή έξοδο. Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πέρυσι και το ψήφισε στην βουλή ότι από 1-1-19 θα υπάρξει μείωση 18% των συντάξεων. Λέμε λοιπόν τώρα: Τα ψηφίσαμε και αυτά διότι είχαμε τη λογική τότε να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Να πάει καλύτερα η οικονομία. Και να τα επανεξετάσουμε . Αυτό είπαμε και εδώ είμαστε τώρα. Άρα λοιπόν , χωρίς βιασύνες και κινήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος και η κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα. Αφού η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά και πηγαίνει, αφού τα δημοσιονομικά , όχι απλώς έχουν πάει καλά αλλά έχουμε υπερπλεονάσματα επί δύο συνεχή έτη 4,5% , μπορούμε να μην προχωρήσουμε από 1-1-19 στις περικοπές των συντάξεων. Άλλο πέρυσι και πρόπερσι και άλλο σήμερα που έχουμε κάνει βήματα. Για αυτό λέω λοιπόν και αυτό δεν έχει στοιχείο αποδόμησης, έχει στοιχείο ενίσχυσης της πολιτικής ότι πράγματι μία έξοδος καθαρή , κατά το δυνατόν, πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα και μάλιστα έχουμε μείωση στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, ότι έχει απομείνει. Για πολύ κόσμο που παίρνει 350 Ευρώ θα του κοπούν 30 Ευρώ
».

Για το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα: «Είναι μόνον αρνητικό. Διότι το ΔΝΤ λέει μεν απομείωση του χρέους , αλλά όμως και ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Στην ουσία αυτό λέει. Να έρθει νωρίτερα , διαβάζω στις εφημερίδες , το αφορολόγητο, να έρθει το 2019 αντί το 2020. Αν το λέει αυτό το ΔΝΤ, αρνητικό είναι. Αν οι Ευρωπαίοι λένε αυτά που λένε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για το χρέος το ΔΝΤ λέει τότε πάμε στα σκληρά μέτρα
».

Για το αναπτυξιακό σχέδιο: «Υπάρχουν ερωτήματα. Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι με βάση , προφανώς, τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Και μετά τα υπόλοιπα. Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη και πόσο κοινωνικά δίκαιη με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα; Τι σημαίνει ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων; Με βάση αυτό το δεδομένο το 3,5% προφανώς το αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι περιορισμένα αναπτυξιακό και πρέπει να δούμε πόσο κοινωνικά δίκαιο θα είναι».

Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου: «Ο φόβος δεν είναι κάτι που πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί ένα τυχαίο θερμό επεισόδιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια επιλογή θερμού επεισοδίου αυτή τη στιγμή από την Τουρκία. Δεν έχουν λόγο και αυτοί να μπουν στο τρελοκομείο μιας έντασης. Βεβαίως κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Άρα χρειάζεται ψυχραιμία, εγρήγορση και να μην αφεθούν έτσι οι δίαυλοι επικοινωνίας στις δύο χώρες. Και πολιτικοί και διπλωματικοί δίαυλοι υπάρχουν . Και πρέπει να αξιοποιηθούν».

Για τη στάση Καμμένου στο θέμα της Τουρκίας: «Λέει περισσότερα από όσα η πραγματικότητα επιτρέπει. Αλλά αυτή είναι η άποψη του κ. Καμμένου. Δεν είναι καινούρια. Στο βαθμό που αυτή η πολιτική άποψη , την οποία έχει δικαίωμα να διατυπώνει βέβαια, δεν επηρεάζει πολιτικά, πρακτικά την άσκηση της πολιτικής. Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει. Από εκεί και πέρα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δείχνουν ικανότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων και μεγάλη πολιτική συνεννόηση με τη κυβέρνηση και το θεωρώ πολύ σημαντικό».

Για τη συνάντηση Καμμένου-Κρανιδιώτη στο ΥΠΕΘΑ: «Πολύ περίεργο. Και δεν ξέρω τι συνομιλίες έχουν. Αλλά ακούω και για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος της ακραίας δεξιάς. Καθένας βέβαια με τις παρέες που κάνει δίνει και ένα σήμα. Δίνει το σήμα του ο κ. Καμένος».

Για το Μακεδονικό είπε: «Συμφωνώ με την άποψη που διατύπωσαν και ο κ. Βενιζέλος και άλλοι και ο κ. Σημίτης ότι μια διεθνής συμφωνία, διμερής, ανάμεσα σε Ελλάδα – πΓΔΜ με τη σφραγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ έχει ισχύ έναντι οποιασδήποτε συνταγματικής ή άλλης ρύθμισης, στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάνει πολλά βήματα , είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά ,δεν θα είναι μια διαδικασία που θα καταρρεύσει , θα έχει αφήσει τα θετικά της στοιχεία και πιστεύω ότι σύντομα θα κάνουμε το λογαριασμό και πιστεύω να είναι θετικός».

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Chimirot

Και φυσικά μπορείς να μιλάς για καθαρή έξοδο.Τι έπαθες τώρα;Είναι στην ίδια ενότητα,με σκίσιμο μνημονίων,αύξηση κατώτερου,χτύπημα νταουλιών,σύριους επενδυτές,βοσκοτόπια.Τι έπαθες και πελάγωσες! έρχονται και πανελλήνιες.

Σ.Π

Φίλη τά εχετε ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας δουλευεις;

Αλεξη δωστου Υπουργειο

Αλεξη δωστε στον παχυσαρκο εάν υπουργειο να ησυχάσουμε. Κανει ζημια. Μας χαλαει το αφήγημα Προβληματισμένος Αριστερος

Montazieros

Με Σύριζα κύριε υπουργέ όλα γίνονται! Μέχρι και ότι θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν γίνεται. Η πιο επική ατάκα πολιτικού παγκοσμίως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στην καθαρή έξοδο κολλήσατε εσείς?

teo

ΒΡΕ ΧΟΝΤΡΕ ....ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ...ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ....

Έλα ντε γίνεται;

Ασπουδαχτο μαλθακο κήτος. Βρήκες ξανα τον αντιστασιακό σου εαυτό ; Ε να σε ξαναψηφισουν τα κορόιδα.

Νικος

Αν υπάρξει καθαρή εξοδος οι συντάξεις θα πέσουν ακόμα περισσότερο. Όσο θα είναι μετά τα επόμενα μέτρα εντός επιτήρησης, εκτός θα ήταν οι μισές ή το εν τρίτον. Ο κομμουνισμός φέρνει τη μεγαλύτερη φτώχια από όλα τα συστήματα. Είναι χειρότερος ακόμα και από τη θεοκρατία.

Ηλιας

Σοβαρα το λες αυτο;.. Η Ελλαδα, οπως και ο υπολοιπος κοσμος εφαρμοζουν το καπιταλιστικο συστημα, στον οικονομικο τομεα.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΑΠΟΡΕΙΣ ΦΙΛΗ.ΤΟ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?ΤΟ ΟΤΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ?ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ?ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ ΜΕΤΑ .ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΕΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣΔΕΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ.

Με εσάς

Στην κυβέρνηση όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Γιατί απορείς; και μας κάνεις και μας να απορούμε που απορείς, κόθορνε!.

Αλληλέγγυος

Κρίμα ο κ. Φίλης να υπονομεύει την πρώτη φορά αριστερά. Δεν το περίμενα ποτέ από έναν αγωνιστή της αριστεράς και πετυχημένο υπουργό που άφησε ιστορία στο υπουργείο παιδείας

@Ισοπεδωτής και του ελάχιστου Ελληνικού στοιχείου μας!

Τι ιστορία άφησε αλήθεια στο Υπουργείο Παιδείας?? Μήπως ότι από Ελλάδα κοντεύουμε να ονομασθούμε Ρωμανία ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

keramews543

Η επόμενη μέρα από την ψήφιση του άρθρου 50, που δίνει τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών, αποφοίτων Κολεγίων, στη δημόσια εκπαίδευση, ανοίγει νέα σελίδα στην Παιδεία - Τι θα ισχύει από δω και στο εξής - Η πολιτική αντιπαράθεση και οι «απαντήσεις» Κεραμέως στην αξιωματική αντιπολίτευση

22
panagiotopoulos01-mesaq

Ο,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, επανέλαβε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του - Η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια δήλωσε ο υπουργός Άμυνας  και πρόσθεσε ότι « η προσπάθειά μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατεινει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός»

58