Χωρίς e-mail το υπουργείο Εξωτερικών!

upeks_mak1

Σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία και με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό στο ζενίθ, το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ κατέρρευσε - Ο Κοτζιάς επιβεβαίωσε την αποκάλυψη που έκανε το ΘΕΜΑ - ΝΔ: Κακοδιοίκηση και παρακμή - Κουμουτσάκος: Έκαναν το ΥΠΕΞ υπουργείο... Yahoo!

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν το τελευταίο δεκαήμερο οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έπειτα από σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Λόγω της εκτεταμένης βλάβης που παρουσιάστηκε αιφνιδίως την Παρασκευή 13 Απριλίου, οι επικοινωνίες μέσω του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου (@mfa.gr) έχουν καταρρεύσει!

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται φάση όξυνσης και η πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας επιχειρεί να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς για τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. Κι όμως, τις κρίσιμες αυτές ημέρες τα υπηρεσιακά στελέχη στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορούσαν να επικοινωνούν με τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό! Η κατάρρευση του συστήματος των υπηρεσιακών email μέσω του κόμβου mfa.gr έχει προκαλέσει ακόμη ένα πρόβλημα βαρύνουσας σημασίας, αφού οι ξένοι διπλωμάτες στην Ελλάδα ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών άλλων χωρών δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους Ελληνες διπλωμάτες στην Αθήνα ή εκείνους που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις χώρες διαπίστευσής τους μέσω του επίσημου email που τυπικώς υφίσταται στο domain @mfa.gr!

«Σας γνωρίζουμε ότι κεντρική υποδομή υποστήριξης υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσίασε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα», ανέφερε σήμα της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που εστάλη προς όλα τα γραφεία, τις γενικές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις της Κεντρικής και Περιφερειακής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σε όλες τις διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές. Το πρόβλημα που «τύφλωσε» το υπηρεσιακό mail του υπουργείου Εξωτερικών είναι τόσο εκτεταμένο και τόσο σοβαρό που η Κεντρική Υπηρεσία έδωσε οδηγία σε όλες τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας να ανοίξουν άρον-άρον νέο email σε κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες (Υahoo! ή Google) ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική επικοινωνία!

up_e_1
Το αρχικό σήμα της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής για το πρόβλημα

Η χρησιμοποίηση εναλλακτικού email, ή αλλιώς η δημιουργία νέου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί όπως-όπως το πρόβλημα και να αποκατασταθεί εκ του προχείρου η επικοινωνία της Κεντρικής Υπηρεσίας με τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Η προώθηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των προσωπικών λογαριασμών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που υφίστανται στο domain @mfa.gr δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επί του παρόντος για τεχνικούς λόγους», αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης με ημερομηνία 14 Απριλίου 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί αρκετές ημέρες οι Ελληνες διπλωμάτες δεν μπορούσαν να δεχθούν μηνύματα στο επίσημο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από ξένους συναδέλφους τους...

Πώς δικαιολογείται η κατάρρευση του συστήματος Zimbra, μέσω του οποίου γίνεται η διακίνηση της επίσημης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών; Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα στις ερωτήσεις που απευθύνονται από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε εγκαίρως η συντήρηση και αντικατάσταση των servers που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας. Κάποιες πηγές, δε, υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια που προορίζονταν για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διοχετεύτηκαν σε άλλες ανάγκες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες ιεραρχήθηκαν ως σημαντικότερες.

up_e_2
Η ενημέρωση για τη μη αποκατάσταση της βλάβης. Στις 20 Απριλίου... και βλέπουμε


Για πολλούς η «τύφλωση» του συστήματος διακίνησης της υπηρεσιακής αλληλογραφίας θεωρείται σύμπτωμα της κακοδιοίκησης στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η σοβαρή βλάβη έπληξε μόνο τα email μέσω του domain @mfa.gr και δεν επηρέασε το σύστημα διανομής των κρυπτοτηλεγραφημάτων, το οποίο ευτυχώς συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα...

ΝΔ: Σύμπτωμα παρακμής και κακοδιοίκησης

Την αποκάλυψη που έκανε το ΘΕΜΑ ότι το επίσημο σύστημα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών κατέρρευσε, σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία αναφέρεται:
 
«Η επί μία εβδομάδα κατάρρευση του κλειστού υπηρεσιακού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του ΥΠ.ΕΞ. -εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις- είναι σύμπτωμα παρακμής.
 
Η πολυήμερη αδυναμία επικοινωνίας, τόσο εντός του Υπουργείου όσο και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τα υπουργεία και τις διπλωματικές υπηρεσίες των άλλων κρατών και τους Διεθνείς Οργανισμούς, δημιούργησε μια τραγελαφική και χαοτική κατάσταση που έπληξε τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας. Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η κακοδιοίκηση και υποβάθμιση του πολύ κρίσιμου αυτού Υπουργείου επί ημερών "ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΡΑΤΤΩ".
 
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδρά αρνητικά όχι μόνο στο προσωπικό και τα στελέχη του Υπουργείου αλλά και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε εποχή μεγάλων προκλήσεων. Η αυταρχική νοοτροπία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και η πρωτοφανής κακοδιοίκηση οδηγούν το Υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί άμεσα η Kυβέρνηση γιατί αποβαίνει σε βάρος της Xώρας».

«Κύκλοι» ΥΠΕΞ: Συνήθης έλλειψη σοβαρότητας της ΝΔ
   
Μέσω ανώνυμων... κύκλων, το υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε στη ΝΔ με διαρροές στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι συνεργάτες του υπουργού Νίκου Κοτζιά έκαναν λόγο για «συνήθη έλλειψη σοβαρότητας» που «εκθέτει μόνο την ίδια» τη ΝΔ και υποστήριξαν εκ νέου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλαβε υπόψη την αντίστοιχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που παρείχε σαφή ενημέρωση για το θέμα της τεχνικής βλάβης.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε μετά την αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ της Κυριακής για τη βλάβη στο σύστημα της επίσημης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους ανώνυμους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, «αφού δεν απέδωσαν οι προσπάθειες της ΝΔ να απαξιώσει την εξωτερική πολιτική μέσω φίλα προσκείμενων και αμφιβόλου εγκυρότητας μέσων, μπαίνει η ίδια στο προσκήνιο με τη συνήθη πλέον έλλειψη σοβαρότητας».

Κουμουτσάκος:  Το υπουργείο Εξωτερικών έγινε υπουργείο... Yahoo!

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε το black out στο σύστημα των επίσημων emails του υπουργείου Εξωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Γελούν και οι τοίχοι του υπουργείου με τις αστείες δικαιολογίες και τα ψεματάκια των "κύκλων" που έκαναν το ΥΠΕΞ υπουργείο... Yahoo!» έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το «κακόηθες» - όπως χαρακτηρίστηκε από τον Νίκο Κοτζιά- δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα

Το απόγευμα του Σαββάτου, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το ΘΕΜΑ με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση πέντε παραγράφων απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ...

Αντί άλλου σχολίου, παραδίδουμε στην κρίση σας την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών η οποία επαληθεύει το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ΘΕΜΑ αλλά μιλάει για... κακοήθεια και στρεβλό τρόπο παρουσίασης του γεγονότος, δηλαδή της κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Κεντρικής Υπηρεσίας και όλων των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό την οποία ομολογεί και επιβεβαιώνει.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Απριλίου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Υπουργείου Εξωτερικών υπέστη τεχνική βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη συνδέετο με αστοχία ηλεκτρονικού υλικού, που αποτελεί άλλωστε συχνό φαινόμενο σε συστήματα μηχανογράφησης και πληροφορικής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε άμεσα κάθε μέριμνα, βάσει υφιστάμενων μελετών σκοπιμότητας που είχε εκ των προτέρων εκπονήσει, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η βλάβη. Ταυτόχρονα ανέπτυξε τα εναλλακτικά συστήματα ενημέρωσης που διαθέτει για λόγους ασφαλείας.

Η αποκατάσταση του κεντρικού συστήματος κατέστη εφικτή με την τεχνογνωσία και εμπειρία των άριστα καταρτισμένων μηχανικών του Υπουργείου. Έτσι, εντός λιγότερο των 2 εργάσιμων ημερών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε αποκατασταθεί χωρίς να έχει χαθεί οποιοδήποτε τμήμα της.

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου πράγματι κρίθηκε αναγκαίο όπως μη διαβαθμισμένη αλληλογραφία διακινηθεί μέσω εναλλακτικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, πέραν εκείνων της ειδικής διασφάλισης. Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί και εν μέρει υλοποιηθεί η απαραίτητη αντικατάσταση τμήματος του ηλεκτρονικού υλικού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογου φαινομένου στο μέλλον.

Πληροφορίες σχετικά με το συμβάν μεταφέρθηκαν ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδος από ορισμένα έντυπα. Είναι φανερό, ότι η ανακίνηση του ζητήματος σε σημερινό δημοσίευμα και ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το γεγονός εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο του είδους δημοσιογραφίας που υπηρετεί το συγκεκριμένο έντυπο».

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Stelios

Αν τους χρειάζεται 7 μερες να επιδιορθώσουν το email, φαντάζομαι τι ασφάλεια(σικ) έχει η υποδομή τους. Παίζει να μην υπάρχει ξένη υπηρεσία που να μην είναι μέσα.

thanos

ΙΤ του δημοσιου σε οργανισμο του δημοσιου. τι περιμενετε?

ΦΑΞ

Τί είναι το e-mail; Στείλτε μας καλύτερα ένα φαξ...

Ξεπερασμενα

πραγματα τα emails. Σε εποχες ζαβοΓΑΠ και Κοτζια, κανουμε διπλωματια με τροπο καθαρα Ελληνικο: χορευοντας ζειμπεκικα και καρσιλαμαδες με τους απεναντι

Συριζαιος σανολογος-μπουρδολογος

Email χρησιμοποιουν πλεον μονο τριτοκοσμικες χωρες που ακομη βολοδερνουν στα κυμματα του Δεξιου καπιταλιστικου εφιαλτη. Στην Ελλαδα της προοδευτικης, πρωτης φορα Αριστερας και της Υπηρεσιας Διαστηματος του συντροφου Παπατζη, το ΥΠΕΞ επικοινωνει με τηλεπαθεια

Tzimbras

Το Zimbra είναι ένα από τα δωρεάν (τζαμπατζίδικα) λογισμικά για e-mail που οι διάφοροι ερασιτέχνες πληροφορικάριοι του δημοσίου επιστράτευσαν για να στήσουν υποτίθεται υποδομή πληροφορικής. Ότι πληρώσεις παίρνεις... Κάποια μέρα θα σκεφτούν να βάλουν το εμαιλ στο cloud σε διεθνές datacenter όπως κάνει η Κύπρος για να αποφύγει και τον κίνδυνο καταστροφής του κέντρου πληροφορικής σε καιρό πολέμου, ...ή εισβολής των "ακτιβιστών" του Ρουβίκωβνα.

Κωστας

Παλι καλα! Μπορει να σωσουμε τιποτα αν μεινουν χωρις εμαιλ για τον υπολοιπο χρονο.

EΠΕ

Ποιός ξέρει ποιoί cyberwar χάκερς ποιάς χώρας μας ξεβράκωσαν. Δε συμφέρει κανέναν να πεί οπότε δε θα μάθουμε ποτέ. Θα μείνει ως "βλάβη". Στα δύσκολα πάντως υπάρχει το yahoo και το googlemail

@

Μα οι anonymous Greece φυσικά. Ποιοί άλλοι.

Ιάσων

Η μεγαλύτερη λαίλαπα χάκερς του πλανήτη εννοείται: Οι Anynymous Apaideutous Ilithious Syrizaious.

Γελάν και τα τσιμέντα.

Το ΥΠΕΞ με τους κολοσσιαίους μισθούς, έχει Δ/νση Μηχανογράφησης που εκτός του ότι αφήνει ένα νευραλγικό Υπουργείο χωρίς εναλλακτικούς servers, γράφει δυσλεκτικά σημειώματα χειρότερα κι από μετάφραση του google. Μισθά άξια κερδισμένα κι άσε τους Τούρκους να μας παρομοιάζουν με μωρά στην κούνια!

Χμμμ

Πολλα φαίνεται να ξερεις, αλλα άλλα λες και λάθος τα λες....

Ευλογη απορια

Ποιες ειναι οι τεχνικες λεπτομερειες της καταρευσης; Μηπως υπαρχει κατι πιο σοβαρο απο πισω; Καποιο DDos attack ισως;

Κύκλοι του Υπουργείου

Πιθανότατα σκόνταψε κάποιος στο πολύμπριζο όπου συνδεόταν το PC/server του υπουργείου. Ίσως πάλι να το έβγαλε κανένας κατά λάθος από τη πρίζα για να φορτίσει το κινητό. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Ιάσων

Το σενάριο που εξετάζεται είναι ότι ο υπουργός έβγαλε το rack από το ρεύμα διότι ήθελε να συνδέσει μία νέα τοστιέρα που ψήνει 4 τοστ ταυτόχρονα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrouts53

«Πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη ρύθμιση του βάσιμου λόγου απόλυσης ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι έβλαπτε εργαζόμενους και ανέργους μέσω του υποχρεωτικού «ηλεκτρονικού φακελώματός» τους - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της «μαύρης εργασίας»

30