Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Σε δημόσια διαβούλευση η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

4437663

Στο τραπέζι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν Μάιο του 2019 - Παρουσιάστηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπει σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πήγες θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου με θέμα την αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως για το μεταμνημονιακο πλαίσιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν σκέψεις από την τάση των «53» η συζήτηση για την έξοδο από τα Μνημόνια να πάρει έναν συνεδριακό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να εχουν ληφθεί  συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση  και διευκρινίζεται πως ουσιαστικά αφορά δυο φάσεις της θεσμικής αλλαγής. Αυτή είναι η πρώτη και η δεύτερη θα έρθει μετά την συνταγματική αναθεώρηση.  Όπως τονίστηκε η πρόταση εκφράζει μια διαφορετική λογική, μια φιλοσοφία με συμμετοχή των πολιτών και με άνθηση της δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε πως το νέο σύστημα προϋποθέτει τις συναινέσεις και προγραμματικές συνθέσεις και πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση  της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, ενω διαμορφώνει μια κουλτούρα συνεργασιών.

Την παρουσίαση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. 


Τα μέλη της πολιτικής γραμματείας ανέφεραν πως οι αντιδράσεις που έχουν ακουστεί ενάντια στην πρόταση είναι προσχηματικές και επιτέθηκαν στην Νεα Δημοκρατία  οτι εχει αλλεργία απέναντι στη δημοκρατία. Σημειώθηκε ότι για πρώτη φορά συγκροτήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.


Σύμφωνα με πηγές, εκτός από την αυτοδιοίκηση παρουσιάστηκε, από τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, το κείμενο που στάλθηκε από την κυβέρνηση στους θεσμούς, το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο.

Τονίστηκε ότι είναι
 ειδικού σκοπού, αντίστοιχης διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ήδη εχει λάβει η χώρα και δίνεται έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών.

Όπως αναφέρουν πηγές, κεντρικό σημείο είναι η εργασιακές σχέσεις και η αύξηση της απασχόλησης και πως θα γίνουν με αλλαγές που θα διασφαλίζουν τα δικαίωμα. 

Στο τραπέζι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν Μάιο του 2019

Αίνιγμα παραμένει το ζήτημα της ημερομηνίας διεξαγωγής των επόμενων δημοτικών εκλογών, καθότι δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να πραγματοποιηθούν κανονικά τον Μάιο του 2019.

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλετης δήλωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο προκύπτει πως ακόμα διεξάγονται συζητήσεις για την ακριβή ημερομηνία. Δηλαδή, εξετάζεται το αν θα ισχύσει από την προσεχή ή την επόμενη αναμέτρηση η αποσύνδεση των ευρωεκλογών από τις δημοτικές. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε η πρόταση, από κάποια στελέχη, να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.


Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και θα καθορίζει πως οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξάγονται κάθε Οκτώβριο, σε ξεχωριστή ημερομηνία από τις ευρωεκλογές.

Πάντως, η συζήτηση μεταξύ των μελών της πολίτης γραμματείας δεν κατέληξε σε αποφάσεις και το θέμα θα τεθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες. Πηγές πάντως εκτιμούσαν πως πιο πιθανό σενάριο είναι να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, όπου οι επόμενες κάλπες στους ΟΤΑ θα στηθούν ξεχωριστά από τις ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αναπτυξιακο σχεδιο απο τα ρεταλια του κομουνισμου σε μια Ευρωπη των Αγορων και του κοινου νομισματος το οποιο δεν μπορουν να υποτιμησουν και να κανουν λαικιστικα τεχνασματα μαζι του ,φ α ν τ α ζ ε ι ο υ τ ο π ι α Αν αγαπουν και ελαχιστα την Ελλαδα οφειλουν να αποσυρθουν αμεσα με Εκλογες και να αφησουν το Μητσοτακη να μας κυβερνησει ευρωπαικα που, ξερει.

Φουφουτος

Βλαχοκυριλε στυλ

Λ... ΘΣΝΚ

ωραίοι..... προσπαθούν να βάλουν να καθίσουν στό τραπέζι της μάσας των δήμων.....όλους τους συμβούλους.......και τών μειοψηφιών.... δηλαδή και τους Συριζαιους....... απίθανοι..... μόνο που το τραπέζι θα γίνει ποιο ακριβό...

Κριμα

Ωραίο το γκομενάκι στη φωτό.Αν είχε και μυαλό θα ήταν το τέλειο.

Montazieros

Ο κλαρινογαμπρός στην photo ποιος είναι?

Τασία

Οι τερμίτες δρουν υπογείως, στόχος τους η αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ .ΑΦΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΣΒΗΣΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΖΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΕΜΕΙΣ ΓΥΡΝΟΥΣΑΜΕ.ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ Τ.Α ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.

Χάλια

Το Gant σου μάρανε και τα γυαλιά, λαμόγιο. Αλλά έχε χάρη που βρίσκεις τα κορόιδα που μας ταΐζεις σανό και τα κάνεις.

FAZ

ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ''ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ'' ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ !! ΤΑ ΚΗΦΗΝΑΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ ΤΟΥΣ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsavousoglou_main

Είπε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αλλά... «στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα- να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης»

1
kotzias

Με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ ότι «Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται» - Τον καλεί να ανακαλέσει τις κατηγορίες ή να τις αποδείξει - «Δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου να κάνω πολιτικές εκτιμήσεις» του απαντά ο τομεάρχης της ΝΔ

kegeroglou

«Αν το πιστεύετε ακόμα, πώς βάλατε στην κυβέρνηση έναν υφυπουργό του Πινοσέτ;» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον υπουργό Μεταφορών, υπενθυμίζοντάς του τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιώργο Παπανδρέου

12