Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπει» το CNBC

syntagma_main01

«Στην Ευρώπη κανείς δεν μιλάει για ελληνικές εκλογές, αλλά θα μπορούσαν πράγματι να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο

«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει - αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», γράφει σε άρθρο της η δημοσιογράφος Σίλβια Αμάρο του αμερικανικού δικτύου CNBC.

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει:

«Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές».

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει στο δίκτυο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».

«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Ν.Δ.


«Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα ζητούσε νέες εκλογές.Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες μετά από την κριτική που δέχτηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ και που οι επενδυτές θεωρούσαν κίνδυνο για την ελληνική οικονομία», γράφει το CNBC και προσθέτει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά μία ξεκάθαρη θέση κατά της λιτότητας, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, παρ' όλ' αυτά, έθεσαν σε εφαρμογή τις πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές κι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», επισημαίνει Ζσολτς Ντάρβας, υψηλόβαθμος συνεργάτης του think tank «Bruegel».

Παρόλα αυτά, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι θετικές για την ελληνική οικονομία, ανέφεραν οι αναλυτές στο «CNBC».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, το κόμμα της Κεντροδεξιάς, Νέα Δημοκρατία, θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές - ποσοστό 28,9%, με διαφορά τουλάχιστον δέκα μονάδες - 10,3%-  από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«O ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016",όπως δήλωσε στο CNBC η Τζόαν Χόι, διευθύντρια για την Ευρώπη στο «Τhe Economist Intelligence Unit».  

Ωστόσο, «οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ενόψει εκλογών»,αναφέρει η ίδια. "Ο Τσίπρας είναι ένας αποτελεσματικός πολιτικός αγωνιστής και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα",προσθέτει.

«Οι αναλυτές είναι θετικοί στο ότι και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τον Ζσολτ Ντάρβας, υψηλόβαθμο συνεργάτη του «think-tank» Bruegel, ακόμη κι αν οι εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο,δεν θα έπρεπε  να υπάρχουν πολλές πολιτικές διαφορές».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος", υπογράμμισε η Τζόαν Χόι στο αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζοντας ότι, ως αποτέλεσμα,η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα ελάχιστο περιθώριο για αύξηση των δαπανών. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι περίπου το 180% του ΑΕΠ της».

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης,Κυριάκος Μητσοτάκης,δήλωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή του φόρου για τις επιχειρήσεις από 29% που είναι σήμερα στο 20% καθώς και το φόρο ακίνητης περιουσίας,σε μια προσπάθεια να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως φιλικές προς τις επιχειρήσεις», γράφει το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει:

«Από την άλλη πλευρά, το τέλος των μνημονίων θα είναι μια σημαντική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα. Οι λεπτομέρειες αυτής της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο Τσίπρας θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει».
«Παρ 'όλα αυτά», υποστηρίζει το CNBC,«τον Αύγουστο, ο Τσίπρας θα πει στους Έλληνες ότι η χώρα απαλλάχθηκε για πάντα από την τρόικα -Κομισιόν,ΕΚΤ και το ΔΝΤ-οι οποίες ανάγκασαν την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια».

«Θα ήθελε επίσης να ανακοινώσει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές-μια σημαντική πολιτική δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα μπορούσαν να δοθούν λεπτομέρειες από τους πιστωτές στο τέλος του έτους, αλλά το γεγονός αυτό θα μείωνε σημαντικά την χρηματοδότηση της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό θα επέτρεπε στον Έλληνα πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους του ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις επικρίσεις από χώρες όπως η Γερμανία», υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο.

"Οι επενδυτές συνηθίζουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Tσίπρα", δήλωσε στο CNBC ο Τσάραν Ο' Χάγκα,επικεφαλής της έρευνας για την ισοτιμία του ευρώ στην «Societe Generale». Ο ίδιος προσθέτει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σιωπηρή αντίδραση σε περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα».

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Μ. Κοράλης

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς της στιγμής .Αυτοί που δεκαετίες και βάλε σκόρπισαν εκατοντάδες δις εγκαλούνται την σημερινή κυβέρνηση ότι δεν κυβερνά σωστά .Καταδικασταία βέβαια τα περί σκισίματος των μνημονίων .Εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση χρειάζεται μια οικουμενική κυβέρνηση για τουλάχιστον πενταετία .

Γιώργος

Η κακόψυχη συμμορία θα κάνει τα πάντα να κρατηθεί από τις καρέκλες και την εξουσία. Τα ερείπια και τα προβλήματα που θα αφήσουν πίσω τους οι άχρηστοι θα είναι τόσα που ούτε οι κρεμάλες θα είναι τόσο γερές να τους σηκώσουν. Όσο για τους οπαδούς τους ,αυτοί σε μία μέρα θα τους απαρνηθούν, και θα τους καταριούνται.

V for valentino

Οποτε και αν γινουν οι εκλογες το αποτελεσμα θα ειναι συντριπτικη ηττα.αυτο το αντιλαμβανεσε και με μια βολτα εξω στην κοινωνια που η απογοητευση ειναι εκδηλη.

ΚΑΤΑ 90%

Προσωπικα σκεφτομαι σοβαρα να ψηφισουμε οικογενειακα..( το εχουμε συζητησει και με συγγενεις δικους μου, αλλα και της γυναικας μου, και με φιλους μας) δημιουργια ξανα στις εκλογες..Ειναι το μονο κομμα ΞΕΚΑΘΑΡΑ απο οτι εχω διαβασει και εχω δει και στο ιντερνετ..που ειναι κατα του ΣΑΠΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ..

@

Τοσα χρονια φαγατε με δεκα μασελες πουλωντας φραπεδες παραγοντας αερα και κλεβοντας και τωρα σας φταιει το δημοσιο. ΟΥΣΤ!

Κηφηνα

μολις κερδισες μια τσουγκρανα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ναι καλα...

Οτι κ να κανει δε προκειται να ξαναβγει ουτε σε εκατο χρονια.θα μπορουσαν να στησουν και παλι ενα πολυτεχνειο μπας και ξαναεξιλεωθει η αριστερα.αμα παει τ σεπτεμβρη παρα τα φουμαρα που θα λεει για την οικονομια,πρεπει να καταλαβει οτι ο λαος δεν ειναι σα τα μουτρα του.το σεπτεμβρη θα εχει ηδη δωρισει το ονομα στους σκοπιανους,οι στρατιωτικοι δε θα χουν γυρισει,τα νησια του αιγαιου βραζουν απο τους μεταναστες.αμα παει τ 19 θα εφαρμοστουν οι μειωσεις οποτε παπαλα τα ονειρα.τη μακεδονια μετα απ ολα αυτα την εχει χασει πανηγυρικα..σε καθε περιπτωση δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναβγουν οι σημερινες καρικατουρες που νομιζουν οτι κυβερνουν.

V

Τα πανηγύρια δεν θα γίνουν στις επερχόμενες εκλογές, αλλά σε αυτές που θα τις ακολουθήσουν. Σε αυτές που θα κοιτάμε με το κιάλι για να δούμε κυβέρνηση ελέω του Συριζαίικου εκλογικού συστήματος. Γιατί εδώ δεν είναι Βέλγιο ή Γερμανία να μείνεις κάνα δύο χρόνια χωρίς κυβέρνηση, αλλά να λειτουργεί το κράτος. Θα γίνει η κατάσταση "λαμπόγυαλο" σε χρόνο dt και κυρίως στην οικονομία. Αλλά να είναι καλά ο "σοφός λαός", που επέλεξε με "σύνεση", "ψυχραιμία" και "ορθή κρίση", την χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Τώρα που έγινε η παραγγελία

των εξοπλιστικών θα γίνουν εκλογές. Απλά πραγματάκια καθημερινά....

Φριφρίκος

Και ο Κούλης βλέπει πρόωρες εκλογές. Στο Σύλλογο αναξιοπαθούντων χελωνών καρέτα-καρέτα.

@

Μπούλη μου ανησυχείς που σε λίγο θα χάσεις την Κυβέρνηση από τον Κυριάκο;

Κούλης

Υπάρχει τέτοιος σύλλογος ; Πρέπει να κάνω μία επίσκεψη προσεχώς. Να παίξω και ποδόσφαιρο με τα χελωνο-νιντζάκια.

Γιαννης

Ο Τσιπρας θα παει στις εκλογες με 2 'σημαιες': Την εξοδο απο τα Μνημονια, και την υποθεση Novartis! Και ο Κουλης θα μενει με τη..χαρα στο χερι!

Δικαιοσυνη

Οι δικτατορίες στα κομμουνιστικά καθεστώτα έπεσαν μετά από αιματηρές εθνικές καταστροφές. Οι τύποι δεν θα φύγουν, Παρα μόνο με την βία. Θα με θυμηθείτε.

που

Που είσαι ρε Πινοσέτ, που κοιμόμασταν με ανοικτά τα παράθυρα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4486317

Για... προσκόμματα στην υλοποίησή της συμφωνίας, όσον αφορά τα βιβλία ιστορίας και τα αγάλματα στα Σκόπια κάνει λόγο αυστριακός καθηγητής που μιλά στη γερμανική υπηρεσία - «Εάν κυρωθεί η συμφωνία στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της διαδικασίας» σημειώνει

1
koumoundourou__1_

«Η απόλυτη καταδίκη της επίθεσης είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικού κόμματος, κάθε δημοκρατικού πολίτη - Οι βουλευτές και τα στελέχη του, ούτε εκφοβίζονται ούτε εκβιάζονται » αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου 

14
690_ace9d0

«Είμαι αντίθετος με την κυβέρνηση, δεν την βοηθώ -Εάν κατατεθεί από τη ΝΔ πρόταση δυσπιστίας θα την στηρίξω» είπε χαρακτηριστικά - Ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα πάει αυτόνομα στις εκλογές και στις ευρωεκλογές»

22
mitsotakis_simfwnia_arthro2

Ως ένα βήμα πιο κοντά στην κατάθεση πρότασης μομφής ερμηνεύεται η δήλωση Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη - «Αδιανόητο να γίνει η συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το οριστικό και αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

79