Στον «αέρα» βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, καθώς, με τις έως τώρα τοποθετήσεις βουλευτών και κομμάτων, το άρθρο 3, που αφορά στην αλλαγή φύλου ενηλίκων και ανηλίκων, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής.
Να σημειωθεί πως ενδεχόμενη καταψήφιση του άρθρου 3 επιφέρει επί της ουσίας την ακύρωση του συνόλου του νομοσχεδίου, ακόμα και αν εγκριθεί επί της αρχής.
Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 145 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσουν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ
, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Γάκη (
ο οποίος, ωστόσο, δηλώνει πλέον ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο), Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη.
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του
Ποταμιού.
Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται στην ηγεσία του κόμματος ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».
Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.
Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο να υπερψηφίζει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αύριο, στις 09:30, θα συνεδριάσει το συντονιστικό του κόμματος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική στάση.
Πάντως, εάν η
ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Καρφιά Κοντονή για την Εκκλησία
Εμπρηστικό «καρφί» στις τεταμένες σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας έριξε ο κ.
Σταύρος Κοντονής με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εισηγητής του σχεδίου νόμου επανέφερε ζήτημα αγαστών σχέσεων των ιεραρχών με την χούντα των συνταγματαρχών. Ειδικότερα, υπενθύμισε στην Νέα Δημοκρατία πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφερε νόμο για την αλλαγή φύλου το 1976 για να προσθέσει «Τότε η Εκκλησία δεν είπε τίποτα. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Τότε, μετά την δικτατορία και την εμπλοκή πολλών ιερέων σε εκείνη την κατάσταση; Ποιος ιερέας θα τολμούσε να πάει κόντρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή».
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του κ. Κοντονή για την διόρθωση φύλου έχει δεχθεί ισχυρά «πυρά» από την Ιερά Σύνοδο και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου ‘Ορους. Επίσης, ο υπουργός απευθύνθηκε και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που προβληματίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις λέγοντας «Με το νομοσχέδιο κλείνει ένας κύκλος πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνοντα το μεγάλο καθήκον και την υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα υπερψηφίσουν».
Αναφορικά με την διάταξη που αφορά την «φυλομετάβαση» ανηλίκων είπε πως «Ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη επιστημονικού συμβουλίου το οποίο με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κενό. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχη της ανθρωπιάς όλων μας. Απευθύνομαι στο σύνολο και λεω ότι υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα κίτρινου τύπου που διαλαλούσαν εις γνώση τους πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε 15χρονα με μια δήλωση να αλλάξουν φύλο».
Βούτσης: Η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν μόνο από διανοητικές επεξεργασίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά, όπως είπε, ήρθαν ως αποτελέσματα πίεσης και έγιναν νομοθεσία ύστερα από αγώνες των κοινοτήτων που τους αφορούσαν.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται απόλυτος σεβασμός στους αγώνες, να σεβόμαστε τους αγώνες των κινημάτων για τα δικαιώματα.
Αναφέρθηκε στις διαφωνίες της Εκκλησίας και στις αντιδράσεις για την ταυτότητα φύλου, τονίζοντας ότι η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη και ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα να ορθώσει ένα δικό του λόγο σε σεβασμό προς την εκκλησία. Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού προέβη σε μία ιστορική αναδρομή για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σε κάποια νομοθετήματα όπως τα τεφρωτήρια, την ιθαγένεια, τα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και το θέμα των ταυτοτήτων, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μηδενίζουμε το ρολόι.
“Γίνεται το 2017 να συζητάμε με την ίδια ένταση”, αναρωτήθηκε και σε άλλο σημείο τόνισε έχουμε κάποιο ψυχολογικό πλέγμα με τις σεβαστές απόψεις της ιερέας συνόδου ;
Ο κ. Βούτσης έθεσε το ζήτημα που οδηγούσε αυτός ο διχασμός και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται συνεχώς να μηδενίζουμε το ρολόι εδώ μέσα. Είναι αμαρτία και καταστροφικό για τον πολιτικό λόγο. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι έχουμε το άγχος να πάμε στην νέα εποχή για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και είναι κρίμα να βγει μία κοινωνία φοβισμένη κλεισμένη σε στερεότυπα σε δοξασίες
Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα
Από την μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας θα περάσουν τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουης Χρυσής Αυγής.
Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου.
Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.
Από τις εως τώρα τοποθετήσεις, το άρθρο 3 κινδυνεύει με καταψήφιση, καθώς ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και πιθανότατα η ΔΗΣΥ δεν θα το στηρίξουν.
Οι ενστάσεις συγκεντρώνονται κυρίως στην παράγραφο που επεκτείνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους. Εάν όμως καταψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο, τότε ακυρώνεται και ο «πυρήνας» του νομοσχεδίου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να... ρεμβάζει
Φωτεινή Βάκη και Νίκος Φίλης
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρία Γιαννακάκη και Σταύρος Κοντονής συζητούν με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Το νομοσχέδιο δεν αφορά την ΑΛΛΑΓΗ αλλά την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ φύλλου χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση για την αλλαγή του. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού." ΕΔΩ: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/wp-content/uploads/downloads/2017/05/sxedio_nomou_filo_paidi.pdf ΟΙ ΑΣΧΕΤΕΣ (ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ του νομοσχεδίου ΕΔΩ: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=75d1ff53-879c-4dcb-bfff-a7f20108f665 Αρ. Τροπολογίας: 1264/106 3.10.2017 α.Παροχή δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών παρελθόντων ετών για την ύδρευση των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. β. Εφαρμογή και στις περιπτώσεις των αποζημιώσεων δικηγόρων, για την παροχή νομικής βοήθειας προς τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 9 του π.δ. 80/2016. Αρ. Τροπολογίας: 1267/107 4.10.2017 Τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα Αρ. Τροπολογίας: 1268/108 4.10.2017Απόδοση πόρων του κλάδου ΛΑΕΚ. Αρ. Τροπολογίας: 1271/109 4.10.2017 Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 17Α του ν. 2523/1997, όπως ισχύει, οι οποίες διέπουν το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Αρ. Τροπολογίας: 1272/110 4.10.2017Τροποποίηση του άρθρου 70 του ν. 4446/2016 σχετικά με τα χρηματικά έπαθλα. Αρ. Τροπολογίας: 1274/111 5.10.2017 Αύξηση θέσεων επιστημονικού προσωπικού του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και λοιπών καταστημάτων κράτησης. Αρ. Τροπολογίας: 1275/112 9.10.20171)Τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 4412/2016 αναφορικά με τις συμβάσεις δημοσίων έργων. 2)Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 126Β του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων αναφορικά με την ενδοδικαστική συμβιβαστική επίλυση διαφορών από αγωγές για απαιτήσεις από δημόσιες συμβάσεις. 3)Αύξηση, από 16.09.2017, του αριθμού των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών της διοικητικής δικαιοσύνης. Αρ. Τροπολογίας: 1276/113 9.10.2017Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του συντάγματος, Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.