LIVE

Κορωνοϊός

Στον «αέρα» η αλλαγή φύλου - Στο «όχι» προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ

Στον «αέρα» η αλλαγή φύλου - Στο «όχι» προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ

Δεν θα το ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ - «Προβληματίζονται» και θεωρούνται αμφίβολοι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Στηρίζουν οι «έξι» του Ποταμιού - Αναγκασμένη να στραφεί στη «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων η κυβέρνηση - Εάν καταψηφιστεί η διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά στη «φυλομετάβαση» των ενηλίκων

Στον «αέρα» βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, καθώς, με τις έως τώρα τοποθετήσεις βουλευτών και κομμάτων, το άρθρο 3, που αφορά στην αλλαγή φύλου ενηλίκων και ανηλίκων, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής.

Να σημειωθεί πως ενδεχόμενη καταψήφιση του άρθρου 3 επιφέρει επί της ουσίας την ακύρωση του συνόλου του νομοσχεδίου, ακόμα και αν εγκριθεί επί της αρχής.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 145 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσουν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Γάκη (ο οποίος, ωστόσο, δηλώνει πλέον ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο), Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται στην ηγεσία του κόμματος ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».

Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.   

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο να υπερψηφίζει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αύριο, στις 09:30, θα συνεδριάσει το συντονιστικό του κόμματος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική στάση.

Πάντως, εάν η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Καρφιά Κοντονή για την Εκκλησία

Εμπρηστικό «καρφί» στις τεταμένες σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας έριξε ο κ. Σταύρος Κοντονής με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εισηγητής του σχεδίου νόμου επανέφερε ζήτημα αγαστών σχέσεων των ιεραρχών με την χούντα των συνταγματαρχών. Ειδικότερα, υπενθύμισε στην Νέα Δημοκρατία πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφερε νόμο για την αλλαγή φύλου το 1976 για να προσθέσει «Τότε η Εκκλησία δεν είπε τίποτα. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Τότε, μετά την δικτατορία και την εμπλοκή πολλών ιερέων σε εκείνη την κατάσταση; Ποιος ιερέας θα τολμούσε να πάει κόντρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του κ. Κοντονή για την διόρθωση φύλου έχει δεχθεί ισχυρά «πυρά» από την Ιερά Σύνοδο και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου ‘Ορους. Επίσης, ο υπουργός απευθύνθηκε και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που προβληματίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις λέγοντας «Με το νομοσχέδιο κλείνει ένας κύκλος πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνοντα το μεγάλο καθήκον και την υποχρέωση  να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα υπερψηφίσουν».

Αναφορικά με την διάταξη που αφορά την «φυλομετάβαση» ανηλίκων είπε πως «Ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη επιστημονικού συμβουλίου το οποίο με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κενό. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχη της ανθρωπιάς όλων μας. Απευθύνομαι στο σύνολο και λεω ότι υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα κίτρινου τύπου που διαλαλούσαν εις γνώση τους πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε 15χρονα με μια δήλωση να αλλάξουν φύλο».

Βούτσης: Η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη


Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν μόνο από διανοητικές επεξεργασίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,  αλλά, όπως είπε, ήρθαν ως αποτελέσματα πίεσης και έγιναν νομοθεσία ύστερα από αγώνες των κοινοτήτων που τους αφορούσαν.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι  χρειάζεται απόλυτος σεβασμός στους αγώνες,  να σεβόμαστε τους αγώνες των κινημάτων για τα δικαιώματα.  


Αναφέρθηκε στις διαφωνίες της Εκκλησίας και στις αντιδράσεις για την ταυτότητα φύλου, τονίζοντας ότι η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη και ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα να ορθώσει ένα δικό του λόγο σε σεβασμό προς την εκκλησία. Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού προέβη σε μία  ιστορική αναδρομή για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σε κάποια  νομοθετήματα όπως τα τεφρωτήρια,  την ιθαγένεια, τα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και το θέμα των ταυτοτήτων, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μηδενίζουμε το ρολόι.


“Γίνεται το 2017 να συζητάμε με την ίδια ένταση”, αναρωτήθηκε και σε άλλο σημείο τόνισε έχουμε κάποιο ψυχολογικό πλέγμα  με τις σεβαστές απόψεις της ιερέας συνόδου ;


Ο κ. Βούτσης έθεσε το ζήτημα που οδηγούσε αυτός ο διχασμός και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται συνεχώς να μηδενίζουμε το ρολόι εδώ μέσα. Είναι αμαρτία και καταστροφικό για τον  πολιτικό λόγο. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι έχουμε το άγχος να πάμε στην νέα εποχή για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και είναι κρίμα να βγει μία κοινωνία φοβισμένη κλεισμένη σε στερεότυπα σε δοξασίες

Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Από την μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας θα περάσουν τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουης Χρυσής Αυγής.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου.

Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.

Από τις εως τώρα τοποθετήσεις, το άρθρο 3 κινδυνεύει με καταψήφιση, καθώς ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και πιθανότατα η ΔΗΣΥ δεν θα το στηρίξουν.

Οι ενστάσεις συγκεντρώνονται κυρίως στην παράγραφο που επεκτείνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους. Εάν όμως καταψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο, τότε ακυρώνεται και ο «πυρήνας» του νομοσχεδίου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία ΓεννιάΟ βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να... ρεμβάζει

Φωτεινή Βάκη και Νίκος Φίλης
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρία Γιαννακάκη και Σταύρος Κοντονής συζητούν με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (114)

ego

Το νομοσχέδιο δεν αφορά την ΑΛΛΑΓΗ αλλά την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ φύλλου χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση για την αλλαγή του. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού." ΕΔΩ: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/wp-content/uploads/downloads/2017/05/sxedio_nomou_filo_paidi.pdf ΟΙ ΑΣΧΕΤΕΣ (ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ του νομοσχεδίου ΕΔΩ: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=75d1ff53-879c-4dcb-bfff-a7f20108f665 Αρ. Τροπολογίας: 1264/106 3.10.2017 α.Παροχή δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών παρελθόντων ετών για την ύδρευση των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. β. Εφαρμογή και στις περιπτώσεις των αποζημιώσεων δικηγόρων, για την παροχή νομικής βοήθειας προς τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 9 του π.δ. 80/2016. Αρ. Τροπολογίας: 1267/107 4.10.2017 Τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα Αρ. Τροπολογίας: 1268/108 4.10.2017Απόδοση πόρων του κλάδου ΛΑΕΚ. Αρ. Τροπολογίας: 1271/109 4.10.2017 Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 17Α του ν. 2523/1997, όπως ισχύει, οι οποίες διέπουν το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Αρ. Τροπολογίας: 1272/110 4.10.2017Τροποποίηση του άρθρου 70 του ν. 4446/2016 σχετικά με τα χρηματικά έπαθλα. Αρ. Τροπολογίας: 1274/111 5.10.2017 Αύξηση θέσεων επιστημονικού προσωπικού του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και λοιπών καταστημάτων κράτησης. Αρ. Τροπολογίας: 1275/112 9.10.20171)Τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 4412/2016 αναφορικά με τις συμβάσεις δημοσίων έργων. 2)Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 126Β του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων αναφορικά με την ενδοδικαστική συμβιβαστική επίλυση διαφορών από αγωγές για απαιτήσεις από δημόσιες συμβάσεις. 3)Αύξηση, από 16.09.2017, του αριθμού των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών της διοικητικής δικαιοσύνης. Αρ. Τροπολογίας: 1276/113 9.10.2017Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του συντάγματος, Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Μην παραμυθιάζετε τον κόσμο ...

Θα τα ψηφίσουν όλα και με τα δυο χέρια και μάλιστα στα τέσσερα!

Markow

Αυτό το κόμμα(ΤΣΥΡΙΖΑ), έχει ταυτότητα;

Giannara

Δηλαδη η βαλαβανη ειπε οτι αν ηθελε ο συριζα να μας βγαλει απ τα μνημονια θα στηριζοταν στην φορολογια με πιο δικαια κοινωνικα ταξικα προσιμα.αυτο το ειπε η βαλαβανη που παραμονη των capital control εβγαλε τα χρηματα της στο εξωτερικο....και καθονται εκει ανθρωποι και τους ακουνε αντι να τους πλακωσουν στο ξυλο

Βαγγέληςαρ

ΜΠΡΑΒΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΓΙΝΕΣ ΟΥΡΑ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ. ΑΜ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΜΟΥΓΚΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΑΘΛΙΟΙ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΘΕ ΝΑ ΚΑΘΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΟΥΧΛΕΣ ΒΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΙΝΑΤΕ ΟΥΡΑ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ ΠΑΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΘΛΙΟΙ ΑΙΣΧΟΣ

@

Θεόδωρος Γιάνναρος γενετιστής μοριακός βιολόγος στο Αρτ: ''θα δηλώνει ο άλλος γυναίκα θα γλιτώνει τη στράτευση, μετά από χρόνια θα δηλώνει άντρας'', και σκέφτομαι εκείνη την προφητεία γέροντα που είχα διαβάσει πριν από πολύ καιρό ότι όταν αρχίσει το μεγάλο μπαμ του γ παγκοσμίου πολέμου οι Ευρωπαίοι θα αρνηθούν να στρατευτούν, γι αυτό μάλλον βλέπουμε τόση κοσμοσυρροή στην Ευρώπη! Επίσης σκέφτομαι κι εκείνο που είχε πει ο Γέροντας Παίσιος περί κουρελούδων και χαλιών, ότι η Ευρωπαική ένωση είναι πολλά χαλιά μαζί και δεν ενώνονται, θα διαλυθεί, βλεπε Καταλονια και αλλού

medikios

Ρε παιδιά εμείς 10 ψηφαλάκια ΛΟΑΤΚΙ πήγαμε να πάρουμε, όχι να φτάσουμε να διακινδυνεύεται η εξουσία και η μάσα μας! Όχι τίποτα άλλο, πάνω στην αναμπουμπούλα έφυγε και για τη Βραζιλία ο Μεγάλος Στρατάρχης, ο Πάνος ο ΣΥΓΚαμμένος..

Σωκράτης

Αγύριστο κεφάλι ...θα πει ..ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ...τι να καταλάβει

γιωργος

βρεγμενη σανίδα κ λίγα λέω με τους θλιβερους αστείους πολιτικούς που έχουμε μπλέξει.

Τάκης

Όλοι στη χρυσή αυγή!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης