Κυβερνητικά «παιχνιδίσματα» με τον νόμο για αλλαγή φύλου στα 15

Κυβερνητικά «παιχνιδίσματα» με τον νόμο για αλλαγή φύλου στα 15

Θα καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ - «Όχι» και από πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Με τους τέσσερις αντιρρησίες (πλην Μιχελογιαννάκη) συναντήθηκε ο Κοντονής - Τι αναφέρεται στη νομοτεχνική βελτίωση που έφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης

Κυβερνητικά «παιχνιδίσματα» με τον νόμο για αλλαγή φύλου στα 15
Με εξειδίκευση του επιστημονικού οργάνου που θα εξετάζει τους ανήλικους που επιθυμούν να κάνουν αλλαγή-διόρθωση φύλου επιχειρεί – κατ αρχήν- ο κ. Σταύρος Κοντονής να ξεπεράσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον πέντε βουλευτές – Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Γάκης, Ν. Κασιμάτη – έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Κλείσιμο


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Κοντονής, στην έναρξη σχεδόν την συνεδρίασης προκειμένου να «μετρήσει» τις αντιδράσεις προβλέπει την συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου που θα μετέχουν παιδοψυχίατροι, παιδοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι κλπ. Αναλυτικά:  
 
«Στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση:

«διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».  
 




Ανοικτό ενδεχόμενο για  αλλαγές στο νομοσχέδιο για την διόρθωση ταυτότητας φύλου και συγκεκριμένα στην διάταξη που αφορά τους 15χρονούς άφησε η γραμματέας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης αντίστοιχα. 

Τα κοινοβουλευτικά στελέχη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κοινοβουλευτικών συντακτών επισήμαναν ότι «μικρές ή μεγάλες αλλαγές είναι πιθανό να γίνουν. Δεν θα αλλάξει όμως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι σήμερα το πρωί υπήρξε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν επιφυλάξεις για την ορθότητα της διάταξης που αφορά του ανήλικους. 



Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να... ρεμβάζει


Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση μετείχαν οι Γεωργία Γεννιά, Μπάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης και Νίνα Κασιμάτη (διαφωνεί και με την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»). Σε αυτούς βέβαια πρέπει να προστεθεί και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που με γραπτή δήλωση ανέφερε ότι διαφωνεί με την αλλαγή φύλου σε ανήλικους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στην συνάντηση ήταν «βαρύ» καθώς οι βουλευτές καταλόγισαν στον υπουργό ότι ενήργησε επιπόλαια και χωρίς διαβούλευση με την κοινοβουλευτική ομάδα.



Φωτεινή Βάκη και Νίκος Φίλης

Εξήγησαν ότι οι πρωτοβουλίες του (σ.σ. αλλαγή φύλου ανηλίκων, τροπολογία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης») έχουν δημιουργήσει ισχυρές αντιδράσεις στην κοινωνία, προκαλούν πολιτική φθορά ενώ επικαλέστηκαν και την ανακοίνωση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι η προσθήκη των ανηλίκων έγινε μετά από αίτημα γονέων.



Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ




Μαρία Γιαννακάκη και Σταύρος Κοντονής συζητούν με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Παπαχριστόπουλος: Με «συμπάθεια και κατανόηση» θα καταψηφίσουμε την αλλαγή φύλου στα 15

 Την συμπάθεια και την κατανόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ζήτησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την διόρθωση ταυτότητας φύλου.

Πρόκειται για το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους και όπως είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος θα καταψηφιστεί από το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου καθώς διαφωνούν με το δικαίωμα «φυλομετάβασης» σε 15χρονους.

«Ναι μεν βάζει ασφαλιστικές δικλείδες, όμως, εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί ως ΑΝΕΛ. Θέλουμε να διανύει το 18 έτος της ηλικίας τους για να μπορεί να κάνει διόρθωση φύλου. Λέμε σε αυτό το σημείο με συμπάθεια και κατανόηση και δεν είναι ζήτημα δεδηλωμένης. Μόνο με πρόταση μομφής και πρόταση εμπιστοσύνης τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ρήξη. Αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Εγώ θα χαιρόμουν αν μπορούσα να ψηφίσω και το άρθρο 3. Με δεσμεύει όμως το ζήτημα της ηλικίας και θα το καταψηφίσουμε». Επίσης, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης