Η «ταυτότητα φύλου» δοκιμάζει τα κόμματα

Η «ταυτότητα φύλου» δοκιμάζει τα κόμματα

«Γαλάζιοι κεραυνοί»: Καταψηφίζει η ΝΔ που κατέθεσε δική της πρόταση νόμου  - Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Γεωργία Γεννιά, ΑΝΕΛ διαφωνούν - «Μασάζ» από Κοντονή που έκανε βελτιώσεις 

Η «ταυτότητα φύλου» δοκιμάζει τα κόμματα
«Άνω - κάτω» έχει κάνει την κυβέρνηση - και όχι μόνον -  το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου
, το οποίο έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.



Κλείσιμο
Οι βουλευτές - τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο και από την αντιπολίτευση - εκφράζουν τις διαφωνίες τους από το βήμα της Βουλής
και εστιάζουν, κυρίως, στο ηλικιακό όριο των 15 ετών.


Παρά τις προειδοποιητικές «βολές» για  «ανταρσία» από βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποσύρει το άρθρο και ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ρισκάρει,  για την ικανοποίηση της αριστερής πτέρυγας, να δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή. 

Παρά ταύτα,  ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στη Βουλή αλλαγές στο άρθρο για τα 15 έτη, όχι για το όριο, αλλά για την επιστημονική ομάδα που θα γνωμοδοτεί.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται η διεπιστημονική επιτροπή που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα".  


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, είναι εμφανής η στήριξη του νομοσχεδίου από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα η διαφωνία από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.  


Χαρακτηριστική  η τοποθέτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου  από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε πως επί της αρχής υπερψηφίζει το κόμμα το νομοσχέδιο και επί των άρθρων κατά συνείδηση.


Ο ίδιος όμως, ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει  το άρθρο για τα 15 έτη. Επεσήμανε ότι «εμείς οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο κατά συνείδηση, υπάρχουν συνάδελφοι με διαφορετική άποψη και το σέβομαι, δεν συμμερίζομαι, μιλάω σαν βουλευτής, όχι εκπρόσωπος ομάδας μου, κάναμε συμφωνία κυρίων και ψήφο κατά συνείδηση».

Τόνισε ακόμη ότι «βάζει μεν ασφαλείς δικλείδες, αλλά εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί, το έχω πει, θέλουμε να διανύει το 18ο έτος ηλικίας».

Ωστόσο, ανέφερε ότι  δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση και πρόσθεσε: «ακούω για δεδηλωμένες και κωμικά πράγματα». Επεσήμανε ότι μόνο με πρόταση μομφής και ψήφο εμπιστοσύνης αίρεται η δεδηλωμένη και ξεκαθάρισε ότι  δεν υπήρχε και δεν θα υπάρξει ρήξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ονειρεύονται κάποιοι.


 
Η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία, που είναι και εισηγήτρια, δήλωσε ότι  η υπεράσπιση των δικαιωμάτων για όλους είναι εργαλείο του κοινωνικού μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η χώρα για την Αριστερά.

Εν συνεχεία, εξήγησε: «Γιατί εμείς δεν δεχόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας, γιατί σεβόμαστε και δεν ανεχόμαστε απλώς το διαφορετικό που για μας είναι ισότιμο». Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα βήμα για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο άρσης των αδικιών για τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Υπερασπίστηκε τις αλλαγές για το όριο ηλικίας των 15 ετών, καταθέτοντας ότι «χθες βράδυ διάβασα στο διαδίκτυο την ιστορία ενός πατέρα επωνύμως. Για ένα παιδί που γεννήθηκε αγόρι μεγάλωσε όπως όριζαν οι κανόνες κοινωνίας από νωρίς κατάλαβε δεν νιώθει αγόρι κ το έκρυψε – δέχτηκε μπούλινγκ παντού.  Στο πανεπιστήμιο  μπόρεσε να πει νιώθω γυναίκα, πήρε πτυχίο με πολύ καλό βαθμό, δύσκολα ανοίγουν οι πόρτες για δουλειά, μαζί με ταυτότητα θα πάρει τώρα και το διαβατήριο για να πορευτεί στην κοινωνία χωρίς εξηγήσεις δήλωσε υπερήφανος για το παιδί του γιατί κατάφερε να ξεπεράσει ρατσισμό». 

Η κυρία Καββαδία κατέληξε: «Σκεφτείτε καλά την επόμενη φορά που θα καταδικάσετε κάτι». 
 
Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει και κατέθεσε πρόταση νόμου. «Πέταξε» και «καρφιά» για την απουσία του υπουργού Πάνου Καμμένου για να αποφύγει τη ψήφο του, ο οποίος λείπει σε ταξίδι στη Βραζιλία.

Υπογράμμισε ότι η  συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους νηφαλιότητας και σοβαρότητας – δεν πρέπει συζητήσουμε με βάση διακυβέρνηση χώρας.

Ο κ Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι  έχετε θέμα στην κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι ατελές και έκανε λόγο για ανικανότητα της  κυβέρνησης να νομοθετήσει για ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εξ ορισμού είμαστε ανοιχτοί στη ΝΔ σε κάθε συζήτηση για διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Παραθέτω χθεσινό άρθρο σε εφημερίδα 3 επιφανών ειδικών με προβληματισμούς που δεν ελήφθησαν υπόψη από κυβέρνηση για τη δυσφορία φύλου». 


Επεσήμανε δε, ότι η ΝΔ έχει βασικές και καθοριστικές αντιρρήσεις στο σύνολο των προϋποθέσεων και πρόσθεσε ότι σε 36 χώρες στην ΕΕ ζητείται ιατρική γνωμάτευση.


«Η πρόταση νόμου της ΝΔ δίνει  δυνατότητα διόρθωσης μία φορά», όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και συμπλήρωσε και  δύο στάδια στο δικαστήριο μέχρι έκδοση οριστικής απόφασης και όριο ηλικίας τα 18 χρόνια. 

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο κ. Κώστας Μπαργιώτας ανέφερε ότι  υπερψηφίζουν αλλά ασκούν κριτική περί «επικοινωνιακής χειροβομβίδας», ενώ άσκησε κροτική στη ΝΔ τονίζοντας ότι «στρίβειν δια της αντιπροτάσεως».

Προέβη δε σε δηκτικά σχόλια για της διαφωνίες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

«Είμαστε θετικοί επί της αρχής» είπε και πρόσθεσε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνισταμένη δύο κομμάτων πολιτικής ιδεολογίας και στάσης.

Υπογράμμισε ότι επιφυλάσσομαι και εγώ για διορθώσεις εντός της ημέρας και τόνισε ότι έχει στήριξη όλων προοδευτικών  πολιτών χώρας κι όσων αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα μειονοτήτων,  από αυτή άποψη είμαστε θετικοί.

«Καλό θα ήταν βέβαια να μη γίνονται με επικοινωνιακές χειροβομβίδες της κυβέρνησης και εν μέσω μιας αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μπαργιωτάς. 
 
 
Από το ΚΚΕ, ο κ. Γιάννης Δελλής τόνισε ότι η νομική αναγνώριση αυτού του δικαιώματος δεν μπορεί να έχει τυπικό χαρακτήρα όπως προβλέπει το νομοσχέδιο και  δεν προϋποθέτει καμία ιατρική γνωμάτευση. Επεσήμανε ότι η Παιδοψυχιατρική εταιρεία Ελλάδος έστειλε επιστολή, όπου τα αγνοεί και τα προσπερνά η κυβέρνηση όλα αυτά, αναφερόμενος στο όριο των 15 ετών.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης