Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

ΝΔ και ΔΗΣΥ καταψηφίζουν - «Παρών» από το ΚΚΕ - Καταψηφίζουν η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι δήλωσε ότι θα καθορίσει την στάση του από την πορεία της συζήτησης στη Βουλή - Οι ΑΝΕΛ ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης, η οποία ούτως ή άλλως οδεύει προς καταψήφιση - «Εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη, δεν ξαναβάζουμε πλάτη» λέει η αντιπολίτευση

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
Η καταψήφιση ή η απόσυρση διαφαίνονται ως μόνα πιθανά ενδεχόμενα για την υπουργική τροπολογία που, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα», ανοίγει δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».  

Μετά την ξεκάθαρη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΑΝΕΛ, ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη, οι 144 βουλευτές έχουν «απομονωθεί» και δεν επαρκούν για τον σχηματισμό ικανής πλειοψηφίας για την έγκριση της επίμαχης και εθνικά επικίνδυνης τροπολογίας.

Να σημειωθεί ότι, με τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπέρ της τροπολογίας που έχει ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως άρθρα 40 και 41 ψηφίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει. Μη θετική ψήφο θα δώσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται με νομικές διατάξεις. Έχουν λυθεί με Διεθνείς Συνθήκες».

Επίσης, καταψηφίζει η Χ.Α. και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι  δήλωσε ότι θα καθορίσει την στάση του από την πορεία της συζήτησης. Όμως, οι έξι βουλευτές του κόμματος δεν επαρκούν για να ξεπεραστεί το όριο των 151 βουλευτών. Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης.

Ωστόσο, η επανάληψη του φαινομένου της διάστασης απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (σ.σ. ίδρυση τεμένους, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κ.ά.) προκάλεσε αυτή την φορά την έκρηξη της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε πως «από δω και στο εξής, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη, εμείς δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη».

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η στάση των ΑΝΕΛ όσο και ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από άλλους υπουργούς, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε απόσυρση της διάταξης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση. Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η τροπολογία έχει εθνικές προεκτάσεις και εκτιμούμε ότι δεν μελετήθηκε σοβαρά το θέμα από το συγκεκριμένο υπουργείο».

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.  

«Η ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν συμβάλει στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του ΕΔΑΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, για να συνεχίσει: «Είναι αυτονόητη η στάση για μια παράταξη που αγωνίστηκε για την αναγνώριση του νομικού κεκτημένου και πρέπει να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και την περικοπή συντάξεων και να απευθύνεται σε εμάς για να ψηφίζονται νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τζαμί και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία. Αποσύρετε τις ρυθμίσεις και πείστε τους εταίρους σας να τις υπερψηφίσουν και τότε θα τις ψηφίσουμε και εμείς. Αντίθετα με τους εταίρους σας, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Δεν γίνεται αλά καρτ συμφωνία. Από την στιγμή που έχετε έντιμη συμφωνία, εμείς περιμένουμε να το διαπιστώσουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, έσπευσε να υποστηρίξει πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης. Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δύνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπχριστόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την ρύθμιση.

«Δεν διεκδικούμε την αλήθεια ούτε το αλάθητο, αλλά έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συνεχίσει: «Θυμίζω τι έχουμε κάνει και πόσο καλά έχουμε συμπεριφερθεί στις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Με πόση αγάπη έχουμε συμπεριφερθεί σε τόσο κόσμο. Πρωτόγνωρη για ένα συντηρητικό κόμμα. Παρακαλώ τον υπουργό αυτό το θέμα να το ξαναδεί. Έχουμε ευαισθησία πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί την τροπολογία και θα μας δώσει και εμάς την δυνατότητα να το δούμε με ποιο ώριμο μάτι. Να είστε σίγουροι όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει».

Νίνα Κασιμάτη: Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει την τροπολογία

Ισχυρές αναταράξεις που κλονίζουν και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -εκτός από τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων- προκαλεί η υπουργική τροπολογία που, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τον ισχυρό προβληματισμό για την προωθούμενη ρύθμιση έχουν εκφράσει και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και η κυρία Νίνα Κασιμάτη.

Η βουλευτής Β' Πειραιά, που επιδεικνύει σταθερή ευαισθησία στα εθνικά θέματα, φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με την ρύθμιση και δεν προτίθεται να την στηρίξει.

Εκτός αυτού, τον προβληματισμό τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να έχουν εκφράσει και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης