Ο Τσίπρας καπηλεύεται τον Ανδρέα για να καπελώσει την κεντροαριστερά

Ο Τσίπρας καπηλεύεται τον Ανδρέα για να καπελώσει την κεντροαριστερά

Προσπάθεια παρέμβασης από τον πρωθυπουργό στις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με στόχο τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου 

Στον πειρασμό της… προσβλητικής ταύτισης υποκύπτει ο Αλέξης Τσίπρας, ωθούμενος περισσότερο από πολιτική σκοπιμότητα και ανάγκη και λιγότερο από όψιμο θαυμασμό, αποθεώνοντας τον… Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο γράφει  ολόκληρο άρθρο, με την ευκαιρία της επετείου 3ης Σεπτέμβρη!

Εν μέσω έντονων διεργασιών – ή και εξαιτίας αυτών! – για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου, τον οποίος ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πρωταγωνιστή στην μεταπολιτευτική ζωή της χώρας, ο πρωθυπουργός κάνει μία παρέμβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Επιλέγει να αρθρογραφήσει, προσπαθώντας να αποκαταστήσει στα μάτια της αριστεράς τον Ανδρέα ή και να «υιοθετήσει» την πολιτική του κληρονομιά. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ή καλλιεργεί έμμεσα ένα μύθο «συνεχιστή» του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς υπήρξαν και στο παρελθόν κάποιες δειλές κινήσεις να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το νέο ΠΑΣΟΚ της πρώιμης, ριζοσπαστικής περιόδου. Αυτή τη φορά όμως το κάνει με έναν εντελώς απροκάλυπτο τρόπο και σίγουρα απολύτως υποκριτικό: την ίδια ώρα που γράφει περίπου ύμνους για τον Ανδρέα Παπανδρέου, στηρίζει όλο το πολιτικό του αφήγημα στην θεώρηση ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε τη χώρα – περιλαμβάνοντας σε αυτό το σύστημα και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της διαδρομής του! Ουδέποτε εξαίρεσε ρητά την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου από αυτή την ανάλυση, όπως έχει προσπαθήσει να κάνει να διαχωρίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τα αμαρτήματα της Δεξιάς! Και επιπλέον κυβερνά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ο οποίος υπήρξε λυσσώδης αντίπαλος του Ανδρέα, τον οποίο μάλιστα έλεγε μία περίοδο μέχρι και… αρχηγό της… 17Ν!!!  

Η αμετροεπής κίνηση του Αλέξη Τσίπρα – μόνο στον τάφο του Ανδρέα με γαρύφαλλα και κονιάκ απομένει να πάει πλέον – έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ισορροπίες στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, όπου ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ηγεμονεύσει, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια άντλησης ψηφοφόρων από το κέντρο.

Ο ενδιάμεσος χώρος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που ταλαιπωρήθηκε και κατακερματίστηκε στην περίοδο της κρίσης, εμφανίζει για πρώτη φορά σημάδια πολιτικής ζωής και ανάκαμψης! Η προοπτική ενοποίησης όλων των δυνάμεων, που έχουν μήτρα τον πάλαι ποτέ ισχυρό προοδευτικό πόλο, διαμορφώνει μία σοβαρή απειλή για την αμφισβητούμενη και υπό πολιτική και κοινωνική πίεση κυβέρνηση. Τυχόν επιτυχία του εγχειρήματος για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό πολιτικό, εναλλακτικό του σημερινού δικομματισμού, πόλο, μπορεί να αποτελέσει τον υποδοχέα των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ψηφοφόρων και να επιταχύνει την κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς η σπουδή του πρωθυπουργού να «συμβάλλει» στην ιστορική αποκατάσταση του Ανδρέα, δεν είναι άσχετη με τις διεργασίες αυτές.

Είναι δε εκπληκτικά πολλά από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και εν πολλοίς ανατρέπουν και την παραδοσιακή ιστορική ανάλυση της αριστεράς για τον Ανδρέα.

Και ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπως και ο Κώστας Λαλιώτης έκανε προ ημερών άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ για περίπου κοινό μέτωπο, απέναντι στον Μητσοτάκη, επικαλούμενος την αντιδεξιά παρακαταθήκη του Ανδρέα, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, καταφεύγει στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για να φλερτάρει με τις δυνάμεις του Κινήματος, που προτιμούν μονομέτωπο κατά της ΝΔ, ακόμη κι αν αυτό τις κάνει υποχείριο της Κουμουνδούρου, από τον διμέτωπο και την αυτόνομη πορεία του χώρου.  Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφει με… έκσταση "το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή..." "σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης", όπως και το "πώς το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της αλλαγής" κατέληξε "σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς".

Αποδίδει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στους εξής λόγους – από τους οποίους κανέναν δεν είχε δει ποτέ η δική του αριστερά: «Την συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου, τον ριζοσπαστισμό των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας, την… χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο».

Και επιλέγει να ξεχωρίσει στοιχεία από τον Ανδρέα, που εμμέσως προβάλλει στον εαυτό του! Αναφέρει για παράδειγμα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως «λαϊκιστής, «λαοπλάνος», «ψεύτης», «επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες». Και υποστηρίζει, ως όψιμος, κρυφοπαπανδρεϊκός ότι «η αλήθεια είναι ότι διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε»!!!

Στη συνέχεια προσπαθεί να διαχωρίσει τη μετέπειτα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ιδίως με τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία, για προφανείς και πάλι λόγους.

Και στο τέλος πάει και στο «ψαχνό», θέτοντας μόνος του ερωτήματα και δίνοντας και τις απαντήσεις, με τις οποίες θέλει να πει ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ πια:

«Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ» λέει και σημειώνει ότι «οι διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού». Για να προσθέσει νόημα όμως τα εξής: «Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του "παλιού" ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος. Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία».

Και κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να βρουν άλλοθι για να προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αντί της νέας κεντροαριστεράςε «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ (129)

καμμενος

αλεκση για να μοιαζεις με τον ανδρεα πρέπει να βρεις και μία σεξι μαιτρέσσα χαζή με μεγάλο στήθος ....

Κ.Χ.

Μωραίνει Κύριος ...

Ο συριζα

ειναι πολιτικο κουφαρι,τους λυπαμαι γιατι μετα τις εκλογες που θα μεινουν εκτος βουλης εχουνε να φανε πολυ ντοματα (το αγγουρι θα το φανε στην καλπη).

βιλ

μην είσαι τόσο σίγουρος... κυκλοφορούνε πολλοί στόκοι...δυστυχώς...και αυτοί πάνε όλοι και ψηφίζουν...

Αριστεροκεντροδεξια πάρτυ

Αγαπητοί συμπολίτες , αυτή η ιδεολογία είναι η ιδεολογία του μελιού: λέμε τα πάντα, συμμαχούμε ακόμη και με το διαβολο (αριστερά, κέντρο, δεξιά, δεν έχει πραγματική σημασία) αρκεί να κρατήσουμε τις καρέκλες και το μέλι. Οι ιδεολογίες είναι για τα κορόιδα τους ψηφοφόρους !

XXX

Την καπελωσε εδώ και καιρό την κεντροαριστερά, ποιος τον έβγαλε το 3% του συνασπισμου η το 3% από όλες τις ακροαριστερά συνιστώσες που τις έχει πετάξει από το κόμμα. Οι πρώην πασοκοι τον βγάλανε πρωθυπουργό. Και έχει δίκιο είναι ο νέος Παπανδρέου, αλλά ο Παπανδρέου χωρίς λεφτά. Με λεφτά Θεό θα τον είχαν κάνει.

Κρόνος

Μην βρίζετε, δεν ανέβηκε μόνος του εκεί.

#

Πόσο μα πόσο πιά υποτιμούν την νοημοσύνη αυτού του λαού. Αξίζεις στ' αλήθεια αυτό έλληνα; Ούτε κάποια έστω προσχήματα δεν κρατούν όλοι οι αλήτες. Άντε κάποιοι όπως και ο γνωστός με την φυλλαδαμέντο του πουλάει και την μάνα του για το χρήμα. Εσύ; Άρπαξαν την ευκαιρία γιατί γνωρίζουν τις δημοσκοπήσεις. Η πλειοψηφία πεινάει και όλοι αυτοί την καρέκλα τους@. Και το κερασάκι της γραφικότητας, της κοροϊδίας, της βλακείας για να κλείσει τα μάτια του ανόητου έλληνα που και καλά του κάνουν .. Φλαμπουριάρη ούτε έτυχε σήμερα,ούτε πέτυχε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και θα στο φωνάζουμε γιατί δεν είμαστε όλοι τα τετράποδα που ελπίζετε.

Σανό

Φανταστείτε ότι ο άεργος καταληψίας της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου με τον εργολάβο μπαμπά,σας ξανακοροιδευει όπως έκανε πριν 2 χρόνια...Φανταστείτε να τον ξαναψηφισετε...Μετά φταίει ο Σόιμπλε,ο Τραμπ,το Δ.Ν.Τ και ότι κατεβάσει το σανό που σας πουλάει...

ΑΙΑΝΤΑΣ

Οι δεξιοί βλέπουν ακόμα εφιάλτες με τον Αντρέα. Δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ γιατό το σπίτι τους το έκλεινε ότι ώρα γούσταρε...

Βας

Αφού οι χόχολοι μετά από την απόλυτη καταστροφή που πάθαμε, συνεχίζουν και εξυμνούν τον μεγαλύτερο αλήτη που πέρασε από το σύμπαν, τελειώσαμε ως έθνος. Αλλά αφού μοίρασε δις και ξανα δις που βέβαια ακόμα χρωστάμε, φυσικό είναι να έχει πολλούς φανς. Μας έβγαλε και από τη μισητη ΕΟΚ και σπό υπ κατάπτυστο ΝΑΤΟ.....

Δεξιος

Ο,τι γουσταρει ο αναρχοαριστερος οχλος: Σταλιν γουσταρει ο οχλος? Σταλιν κι εγω! Καστρο ο οχλος? Καστρο κι εγω! Μαδουρο ο οχλος? Μαδουρο κι εγω! ΑΝΔΡΕΑ Ο ΟΧΛΟΣ?? (ε, τι πιο "πιασαρικο" ε?) ΑΝΔΡΕΑ ΚΙ ΕΓΩ!! Ή μαλλον, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΙ ΕΓΩ!!! ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samothraki-tessera

Τα δρομολόγια επεκτείνονται έως την Κυριακή - Σε σειρά δράσεων για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος

νικοσ_αναστασιαδισ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό

cache_1500x3000_Analog_medium_489301_280548_1322018

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γεωτρύπανα, Πορθητή και Γιαβούζ, και τις ασκήσεις των Τούρκων νότια της Κύπρου και δυτικά του Ακάμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς χωρίς να σχολιάζει 

theoxaris

«Η κατάσταση στη Σαμοθράκη αρχίζει να εξομαλύνεται», ανέφερε μέσω twitter, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης- Ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού

17