Εκπρόσωποι μειονότητας: Θα αντιδράσουμε για το άγριο καθεστώς των Τιράνων

Εκπρόσωποι μειονότητας: Θα αντιδράσουμε για το άγριο καθεστώς των Τιράνων

Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι εκπρόσωποι της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία – Ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις 14 Αυγούστου

Για προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου από τις Αλβανικές αρχές και για πιέσεις που αποσκοπούν στην εκδίωξη της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας κάνουν λόγο σήμερα με κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις και οι σύλλογοι της Χειμάρρας .
Μια ημέρα μετά την  παράνομη και παράτυπη κατεδάφιση δύο κτιρίων οι μειονοτικοί σύλλογοι κάνουν γνωστό ότι οργανώνουν την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παράλληλα αναφέρουν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με τη διοργάνωση μαζικής διαμαρτυρίας στις 14 Αυγούστου στην Χιμάρα προκειμένου να διεκδικήσουν την προστασία τους από το «άγριο» όπως το χαρακτηρίζουν  καθεστώς των Τιράνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει: 

Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν σήμερα στην κατεδάφιση δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν στις 17 Ιουλίου και έδιναν πενθήμερο περιθώριο εκκένωσης στους ιδιοκτήτες. Παρά τις προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε τους φορείς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις παράνομες κατεδαφίσεις, δυστυχώς το κακό έγινε. Δύο ακόμα οικογένειες Χιμαραίων, βρέθηκαν έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είδαν τον μόχθο δεκαετιών να γίνεται συντρίμμια.

Οι κατεδαφίσεις είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιβάλλει αυτές τις κατεδαφίσεις παραβιάζοντας δύο νόμους του αλβανικού κράτους:

1. Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (25 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου)

2. Για το ένα εκ των κτιρίων εκκρεμεί δικαστική απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωσή του.

Πέραν της καθαρά νομικής πλευράς το ζήτημα εγείρει και επιπλέον ερωτήματα:
Γιατί τόση βιασύνη να προχωρήσουν οι δύο κατεδαφίσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου και όχι τον Σεπτέμβριο; 

Σε κάθε άλλη χώρα, ένα κτίριο του 1936 θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που πρέπει να προστατευτούν. Πως προστατεύεται η τοπική κληρονομιά αντικαθιστώντας το με μπετόν;
Το σχέδιο «αποκατάστασης» χάριν του οποίου κατεδαφίζονται τα δύο κτίρια, πως θα υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια;

Τα σχέδια «αποκατάστασης», «ανάπλασης», «προστασίας» κτλ. της κυβέρνησης Ράμα γιατί ποτέ δεν τίθενται σε δημόσια διαβούλευση;
 
Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση συντελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός. 

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε την παντελή αδιαφορία των εγχώριων ΜΜΕ αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στις καθεστωτικές αυτές πρακτικές.  
Σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου θα απαντήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Δεν θα υποκύψουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας παρά τις όποιες πιέσεις. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον το αλβανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, οργανώνουμε ήδη την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας διοργανώνοντας μαζική διαμαρτυρία στις 14 Αυγούστου στην Χιμάρα με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλογικοτήτων προκειμένου να διεκδικήσουμε την προστασία μας από το άγριο καθεστώς των Τιράνων.
 
ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ/ΚΕΑΔ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΜΑΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (HIMARRIOTON SOSCIETY OF AMERICA)
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ»
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ALEANCA PER MBROJTJEN E PRONES SE BREGDETIT)


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Eris

.ΈΤΣΙ έτσι ...Να πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να καταγγέλλουν το καθεστώς τον Τιράνων που τους σοπεδώνει τα σπίτια...Μόνο Μην ξεχάσουν να πάρουν και τα νόμιμα χαρτιά του Οικοδομήματος (Που δεν υπάρχουν φυσικά διότι τα χτίσματα αυτά ήταν όλα αυθέρετα και χωρίς καμία απολύτως νομότυπη διαδικασία ) ..Βασικά και οι Αλβανοί αυτό θέλουμε να στην υπόθεση ...Και όχι να λέει ο καθένας ο τη θέλει όπως θέλει ....Έτσι έτσι να πάτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια να γελάσουν και οι κατσίκες ...Xέμ Χεστρα Xέμ μανέστρα δεν γίνετε μιας και τα παλικάρια δεν σηκώνουν ούτε μύγα στο χεσμενο σπαθί τους ..Ας πάνε να χτίσουν στην ελλάδα παράνομα να δούμε τη θα πάθουν

Mπάμπης Μπαμπίδης

Μην περιμένετε και πολλά απο την Ελλάδα. Εδώ δεν τολμούν να προωθήσουν τους Αλβανούς εγκληματίες που βρίσκονται στις Ελληνικές Φυλακές πίσω στην Αλβανία. Και μιλάμε για εγκληματίες , εμπόρους ναρκωτικών, ληστές , δολοφόνους, νταβατζήδες , εκτεςλεστές κλπ, κλπ. Πάρτε όπλα και φυλάξτε τις περιουσίες σας. Βαράτε στο ψαχνό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

edi-rama

Kατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους καταγγέλλουν οι Έλληνες της περιοχής που ανέμεναν κλιμάκωση των πιέσεων μετά την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα - Πώς αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα

petsitsi-ew1

Υπό το άγχος νέων αποκαλύψεων η κυβέρνηση - Σταθάκης: Δεν τον ξέρω, δε μπορώ να πω για τη δουλειά του σε ιδιωτικές εταιρείες - Χρηστίδης: Οι υπουργοί θα υποχρεωθούν να δώσουν απαντήσεις

44D2FCE5-2301-212D-D3E4-7CC6E861FB6E

Κωμική και άδικη αύξηση των 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό που προτείνει η υπουργός Εργασίας αναφέρει ο Στέφανος Μάνος και επαναφέρει την πρόταση του για μισθό 669 ευρώ και σύνταξη για όλους στα 700 ευρώ

9