Θύελλα από τη δήλωση-σοκ Φιλιππάκη για Στουρνάρα και την «κάλυψη» Πολάκη

Θύελλα από τη δήλωση-σοκ Φιλιππάκη για Στουρνάρα και την «κάλυψη» Πολάκη

«Τραυματισμένη» κοινωνία: «Εκρήξεις» μίσους στα social media με αφορμή την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο - Το twitter στολίζει τον Πολάκη για την «στήριξη» στον Φιλιππάκη - Εκατέρωθεν κατηγορίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα από τη δήλωση-σοκ Φιλιππάκη για Στουρνάρα και την «κάλυψη» Πολάκη
Άλλοι άργησαν να τοποθετηθούν, άλλοι αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη βία και άλλοι έφθασαν στο σημείο να εκφράσουν την... ικανοποίησή τους! Η βόμβα που ανατινάχθηκε στην αγκαλιά του Λουκά Παπαδήμου
ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τον διχασμό που έχει επέλθει στις τάξεις της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος.

Τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανώνυμα και επώνυμα, θα μπορούσε να είναι περιθωριακό φαινόμενο, λόγια θερμόαιμων, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Κλείσιμο
«Δεν θα με ενοχλούσε αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα
»
έγραψε ο ειδικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Φιλιππάκης στον λογαριασμό του στο facebook και ήταν σα να άνοιξε παγιδευμένο φάκελο στα χέρια χιλιάδων Ελλήνων που πήραν θέσεις πολέμου. Άλλοι για να καταδικάσουν τη... λογική του και άλλοι για να την υπερασπιστούν.

Όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις σε βάρος του γνωστού δημοσιογράφου. Δεν δίστασε μάλιστα να τα βάλει και με τη Δικαιοσύνη: «Γεια σου ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τα αντανακλαστικά σου, κινητοποιείσαι επειδή ο Στουρνάρας έκανε μήνυση σε κάποιον που έγραψε πως δε θα στεναχωρηθεί αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια του όπως του Παπαδήμου (έγραψε ΔΕΝ έβαλε)».

Οι χρήστες του Twitter δεν άργησαν να αποδομήσουν στο 100% την παρέμβαση Πολάκη, που έγινε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής. «Υπερασπιζόταν την ελευθερία του λόγου και όταν μιλούσε για θάψιμο δυο μέτρα κάτω από τη Γη», γράφει ένας, «Όμοιος τραμπούκος ομοίω τραμπούκω αεί πελάζει», γράφει κάποιος άλλος και το «στόλισμα» δεν έχει τέλος.























































Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεν υπήρχε ενεργοποίηση του αυτόφωρου, παρότι ο δημοσιογράφος είχε υποστηρίξει (πάλι μέσω facebook) ότι είχε συλληφθεί, όπως ξεκαθάρισαν αστυνομικές και εισαγγελικές πηγές. Μέσω του δικηγόρου του, Γιάγκου Λαμπίρη, ο κύριος Φιλιππάκης αρνήθηκε στη συνέχεια ότι έγραψε ο ίδιος την... ανακοίνωση της σύλληψής του: «Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FACEBOOK στην οποία αναφερόταν ότι συνελήφθη. Ο άγνωστος που διέδωσε αυτή την ψευδή πληροφορία, κατέβασε και την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσει την άποψή του, στην οποία και φυσικά εμμένει», είπε ο συνήγορός του.


Η παρέμβαση της δικαιοσύνης
Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με τα σχόλια του δημοσιογράφου.

Η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία που απέστειλε ο διοικητής της ΤτΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα. Ο τελευταίος έστειλε την καταγγελία του κ. Στουρνάρα στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία και σχημάτισε δικογραφια την οποία υπέβαλε στον εισαγγελέα υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία θα διενεργηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Την καταδίκη της απέναντι σε κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης βίας εναντίον φυσικών προσώπων εξέφρασε η Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανάρτηση του Ειδικού Γραμματέα της Ένωσης, Γιώργου Φιλιππάκη στον λογαριασμό του στο Facebook, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο συντάκτης του κειμένου αποφεύγει να κατονομάσει τον Γιώργο Φιλιππάκη, ενώ υπογράφεται από το Δ.Σ. της Ένωσης, το οποίο απαρτίζεται από 11 μέλη, εκ των οποίων ο ένας είναι και ο βετεράνος δημοσιογράφος που προκάλεσε σάλο με την ανάρτησή του στα social media.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να τραυματίσουν την Δημοκρατία, απαιτείται ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους. Η απάντηση σε καταστάσεις που την απειλούν οφείλει να είναι, σε κάθε περίπτωση, πολιτική και ομόθυμη.
Ευτυχώς, αυτή την φορά η τρομοκρατική επίθεση δεν πέτυχε το σκοπό της.
Αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής για πολιτικές, που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή με διακριτές ευθύνες, για τσακισμένα δικαιώματα και κατακτήσεις όλη αυτή την περίοδο, δεν μπορούν να υπαγορεύσουν εξελίξεις, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο δεύτερος στόχος του «αποστολέα» που δεν δίνει την ταυτότητά του.
Η ψυχραιμία, όμως, η υπευθυνότητα και η καθαρή σκέψη είναι προϋποθέσεις και για τη δημοσιογραφική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, με σεβασμό, όμως, στη δεοντολογία και τις ανθρώπινες αξίες, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης σε βία κατά φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα, αν κάποιοι θεωρούν ότι με την πολιτική που άσκησαν ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και προκάλεσαν αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
».


Πολιτική αντιπαράθεση
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε και πολιτική σύγκρουση. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή, και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ και το «μιντιακό κατεστημένο» για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. «Η στόχευσή τους είναι να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το τρομοκρατικό χτύπημα, να σπιλώσουν, να στήσουν ένα ιδιότυπο σκηνικό εμφυλιοπολεμικού διχασμού, να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να δείξουν ότι η πολιτική κριτική δήθεν οπλίζει τους τρομοκράτες» υποστήριξε στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.


Ερωτηματικά από τις δηλώσεις Τόσκα
Στην έμμεση ομολογία ότι υπάρχουν κενά στην ασφάλεια προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αφορμή την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Χρειάστηκαν τρεις ημέρες προκειμένου ο κ. Τόσκας να τοποθετηθεί δημόσια για μια υπόθεση που αφορά το υπουργείο το οποίο προΐσταται με τον αναπληρωτή υπουργό στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα κενά που έχουν διαπιστωθεί να απαντά λακωνικά: «Ό,τι κενό υπάρχει θα καλυφθεί».

Ο υπουργός, που επισκέφθηκε τον κ. Παπαδήμο στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται, είπε πως οι «οι αρχές δουλεύουν νύχτα και μέρα προκειμένου να βγάλουν αποτέλεσμα» ενώ τόνισε πως «δεν θα ανακοινωθεί τίποτα» μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης