Μητσοτάκης: Καλεί Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να φρενάρουν την τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης: Καλεί Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να φρενάρουν την τουρκική προκλητικότητα

«Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Την Πέμπτη ενημερώνει στις Βρυξέλλες τους Α. Ταγιάνι, Φ. Μογκερίνι και Γ. Στόλτενμπεργκ.

Μητσοτάκης: Καλεί Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να φρενάρουν την τουρκική προκλητικότητα
Την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ
για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ζητεί ο πρόεδρος της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος μετά την πρόσφατη άσκηση με πραγματικά πυρά στο Φαρμακονήσι.
Κλείσιμο

Οι προκλήσεις της γείτονος
βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της
Ευρωπαϊκής Ένωσης
που συνάντησε το πρωί Τρίτης. Ενώ στις προθέσεις του είναι να ενημερώσει σχετικά, την Πέμπτη που βρεθεί στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). 

Οι συναντήσεις αυτές του προέδρου της
Νέας Δημοκρατίας εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, για τις εσωτερικές και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή με τους Ευρωπαίους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών τους. Η επισήμανσή μου αφορούσε την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα».

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκο, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην «ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις και η ένταση σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης»

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ζήτημα των προκλήσεων και των προοπτικών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι. 

«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην κοινή δημοσιονομική πολιτική.  Δεύτερον, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών - μελών. Τρίτον, το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια ως Ευρώπης για να διαφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα». 

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός, ενώ ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Τόνισε ταυτόχρονα, όμως, ότι «σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης