Μητσοτάκης: Γιατί ζήτησε να δει τους Ευρωπαίους πρεσβευτές

Μητσοτάκης: Γιατί ζήτησε να δει τους Ευρωπαίους πρεσβευτές

Προβληματισμός για την ένταση στο Αιγαίο που συντηρεί η Άγκυρα - Ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να μεταφέρει τις ανησυχίες του για την τουρκική προκλητικότητα στην Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Γενς Στόλτενμπεργκ που θα συναντήσει στις Βρυξέλλες 

Συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα θα έχει σήμερα το πρωί (9.30 π.μ.) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
, στον σχεδιασμό του οποίου οι διεθνείς επαφές έχουν υψηλή προτεραιότητα.

Στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, που γίνεται με δική του πρωτοβουλία του, η στόχευσή του κ. Μητσοτάκη είναι, κατά πληροφορίες, διπλή:
*αφενός, να παρουσιάσει το σχέδιο του για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, που στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας και στην προσέλκυση επενδύσεων, και, 
*αφετέρου, να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για την κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

Τις ίδιες ανησυχίες, άλλωστε, μετέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και προς τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο περιθώριο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανακοινώθηκε, «εστίασε την προσοχή του στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο», ενώ «κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και αυτοσυγκράτηση».

Προς την ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κλείσει ραντεβού τόσο με την ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα συναντηθεί μαζί τους την Πέμπτη που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).


Η ύφεση και οι… «ακριβοί στο πίτουρα» δανειστές
Στο εσωτερικά ζητήματα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι κεντρική πολιτική επιλογή για τον ίδιο και την παράταξη του αποτελεί η μείωση των φόρων, αποκλείοντας με κάθε κατηγορηματικότητα το ενδεχόμενο να δώσουν θετική ψήφο οι «γαλάζιοι» βουλευτές στο δημοσιονομικό πακέτο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση εισάγοντας από την πίσω πόρτα ένα τέταρτο μνημόνιο. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), «δεν χρειάζεται πολλά για να πάρει μπρος η χώρα και να ζήσουμε ξανά μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Σταθερό φορολογικό σύστημα. Όχι διαρκείς αιφνιδιασμούς... Μικρότερο και καλύτερο Κράτος. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και πρόσβαση σε πραγματική ρευστότητα… Και μια αίσθηση ασφάλειας προς όλους. Ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη για την πολιτική σταθερότητα». 

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός έβγαζε διάγγελμα για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διέψευδαν. Αποδεικνύοντας έτσι ότι οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καταστροφολογία. Είναι μια ακριβής αποτύπωση της εικόνας της αγοράς… Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση το 2015 και δυστυχώς παρέμεινε και το 2016. Η τραγική κατάσταση στην πραγματική οικονομία, που βιώνουν εδώ και καιρό όλοι οι Έλληνες, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Και όσο η αβεβαιότητα παραμένει, η οικονομία θα αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση, αλλά δεν δίστασε να καταφερθεί και κατά των δανειστών. Υποστηρίζοντας τη θέση ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι δύο χρόνια πριν» πρόσθεσε: «Και αυτό, επειδή επιτρέψαμε σε πολιτικές απάτες, που βαφτίστηκαν αυταπάτες, να εκτροχιάσουν τη χώρα. Δεν χάσαμε μόνο δυο χρόνια. Χάσαμε πολύ περισσότερα. Γιατί ανακόπηκε η όποια δυναμική υπήρχε το 2014... Τα λάθη είναι πάνω κάτω γνωστά. Και η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έγιναν αρκετά λάθη. Από όλες τις μεριές, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά. Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Πολλές φορές ήταν “ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι”. Εάν δεν υπέδειξαν, ανέχτηκαν με σχετική άνεση το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης ανετράπησαν από την σημερινή». 


Η «μεγάλη φυγή προς τα εμπρός»
Νωρίτερα, μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αποσυνέδεσε το αίτημα του κόμματός του για εκλογές από το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιμένοντας ότι «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός». 

«Ο χρόνος μπορεί να δουλεύει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δουλεύει ταυτόχρονα εις βάρος της χώρας», είπε προσθέτοντας: «Εμείς δεν θα φοβηθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας, στις δυνατότητές μας, στα στελέχη μας, παλιά και νέα. Δεν θα φοβηθούμε το συντεχνιακό κόστος. Δεν θα κάνουμε μικροπολιτικούς λογαριασμούς στην πλάτη της χώρας για μια δράκα ψήφους. Θα πούμε την αλήθεια και θα προτάξουμε το πρόγραμμά μας για μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Δεν θα επιτρέψουμε στην πιο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο αδιέξοδο».

Με αυτή την ευκαιρία, μάλιστα, θέλοντας να «κόψει μαχαίρι» τους ψιθύρους για το ενδεχόμενο στήριξης κάποιων από τα μέτρα που μπορεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, πέταξε το γάντι σε όσους μπορεί να έκαναν τέτοιες σκέψεις: «Αγωνιζόμαστε και προβάλλουμε τις θέσεις μας, όχι για να είμαστε αρεστοί στον κ. Τσίπρα, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας», είπε με σαφή υπαινικτική διάθεση. 

«Είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε μπροστά την πλειοψηφία των Ελλήνων, όλους τους δημιουργικούς πολίτες χωρίς διακρίσεις. Δεν θα τους απογοητεύσω, δεν θα τους απογοητεύσουμε», ανέφερε και δηκτικά συμπλήρωσε: «Όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά την χώρα, θα μείνει πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Xρυσαυγiτns

Ο πρooδευτικός φασιστoλιμπεραλ αvτιρατσιστής στέκεται ψnλά, η αvάλυση που κάνει στα γεγovότα εivαι απoστασιοποιnμέvη από αiσθnμα και έvταση (ή έτσι τουλάχιστov εμφαvizεται), θεωρεί fake news και hoax oποιαδήπoτε εiδnση αvτιστρατεύεται την oρθοπoλιτική του τάξη και συγκρότηση. Eivαι υπoθετικά εvαντiov των θεωριών συvωμoσίας ενώ τις υιoθετεί, όταν στnρizoυν την άπoψή του. Στnv Eλλάδα βλέπει φαvατικά ΣΚAΙ εvώ μέχρι πρόσφατα ξεκoκάλιzε τις διαδικτυακές σελiδες του ΔOΛ και την Kυριακή απαραiτnτα το Bήμα τυπωμέvo. Δεν έφθασε ως εδώ τυxαiα, στήριξε όλες τις εκφάvσεις του ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετiα του 80 Avδρέα μέχρι το 89, που ψήφισε ΣΥΝ, επέστρεψε στov Αvδρέα γιατi πεiστnκε για το βρώμικo 89 από τα NEΑ, αλλά απoγειώθnκε κυριoλεκτικά την επoxή Σnμiτη. Όταν η συzήτnση τnν επoxή εκεivη ερxόταν στην σαπiλα τoυ καθεστώτoς, απαvτoύσε με αυτάρεσκn αυθεvτiα που του έδιvε πλέov ο ευρωπαϊκός δρόμos μακρυά από το τριxωτό παρελθόν του, ότι αν έxεις στoιxεiα να τα πας στον εισαγγελέα. Το 2004 στήθnκε στην oυρά για να ψηφίσει ΓAΠ και να του δώσει το περίφnμο εκατομμύριο. Tο 2009, υπoστήριξε με πάθος το σoσιαλιμπεραλ ύφος του ΓAΠ και από τότε ρixvει το φταiξιμo για την κρiση στον Καραμαvλή. Το 12 έμπλεξε με ΔHMΑΡ, δράσεις και άλλα αvάλoγα, ενώ αvnσυχoύσε για το μέλλoν της κεντρoαριστεράς μόvιμα. Στις εσωκoμματικές εκλoγές της ΝΔ συμμετεixε στην συvτριπτική του πλειoψnφiα και ψήφισε με πάθoς Kυριάκo. Σήμερα, vιώθει μια δυσαvεξία με τους "δεξιoύs" που βρήκε στη NΔ, αλλά εμπιστεύεται τον Κυριάκο ότι θα απαλλαγεi από αυτό το κoμμάτι, τους αvέxεται με μια δυσφoρiα. Kρύβει επιμελώς το γεγovός ότι ήταν πασοκος τη δεκαετiα τoυ 80 και φαvατικός Avδρεϊκός και τovizει ελαφρά τη σoσιαλδnμoκρατική εκδoxή του τnς δεκαετiας του 90. Mnv τoυς ακoύτε, εivαι εκτός μόδας, πλέov.

TAKHS

Η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη είχε την αναγκαστική συναίνεση της ισχυρής ομάδας των Καραμανλικών και στηρίχθηκε από την σχετικά ετερόκλητη ομάδα όσων βρίσκονται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η συναίνεση ή η στήριξη αυτή δεν ήταν χωρίς όρους. Στην πολιτική μετρά πάντα το αποτέλεσμα και στόχος είναι η εκλογική νίκη. Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε το κόμμα σε δυσχερή οικονομική και οργανωτική κατάσταση, και πριν ασχοληθεί με την αντιπολίτευση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, έπρεπε πρωτίστως να ασχοληθεί με το συμμάζεμα του κόμματος. Το λάθος του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του, ήταν το ότι πριν καλά-καλά συμμαζέψουν το κόμμα α) δημιούργησαν με διαφόρους τρόπους ανησυχία εντός των παραδοσιακών ισορροπιών στο κόμμα και β) καλλιέργησαν εσπευσμένα προσδοκίες εκλογικής ετοιμότητας στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, στα τέλη της Άνοιξης του 2016 και τελικά δεν προκλήθηκαν εκλογές, η προσδοκία καταφυγής στις κάλπες καλλιεργήθηκε εκ νέου τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ ένα τελευταίο scramble εκλογικής ετοιμότητας δόθηκε από την ηγεσία προς τη βάση του κόμματος τον περασμένο Γενάρη του 2017. Οι εξελίξεις δείχνουν πως τα χρονικά πλαίσια που η ηγεσία της ΝΔ τοποθετούσε την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν επαληθεύονται.

Αξιολόγηση και φυγή προς τα εμπρος

Κατευθείαν στο γκρεμό κ. Μητσοτάκη άλλωστε γιαυτό βασανίζεται!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4808905

Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο

3
4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

45
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

13
socialismos

Στόχος της κίνησης αυτής, που παρουσιάζεται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτώβρη του 1981, είναι να αγωνιστεί «για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»