Κυπριακό: Σχεδιάζουν χάρτες και μετρούν πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους

Κυπριακό: Σχεδιάζουν χάρτες και μετρούν πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους

Για λόγους που έχουν να κάνουν με πιθανές αντιδράσεις στα κατεχόμενα, αν σήμερα υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, αυτός δεν θα δημοσιοποιηθεί, αφού θα προνοεί την μετακίνηση πληθυσμών - Οι συνομιλίες διεκόπησαν για δείπνο και θα συνεχιστούν αμέσως μετά

Κυπριακό: Σχεδιάζουν χάρτες και μετρούν πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους
H συνάντηση που έχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Mont Pelerin της Ελβετίας, είναι καθοριστική για το μέλλον της συνολικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η πρωινή  συνάντηση υπήρξε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική σε ότι αφορά τα τρία κριτήρια της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία. Η συζήτηση συνεχίζεται αυτή την ώρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί των κριτηρίων και αποτύπωση της σε χάρτη. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι για να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής πολυμερούς διάσκεψης για συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία σε χάρτη για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητάει να τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση δύο περιοχές ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αλλά και να μειωθεί η έκταση της ακτογραμμής που σήμερα κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι. 
Παράλληλα θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη που θα περιορίζουν την περιοχή υπό Τουρκοκυπριακό έλεγχο, γύρω στο 28,5% του συνολικού εδάφους της Κύπρου. Σήμερα το ψευδοκράτος κατέχει το 37%.
Κλείσιμο

Για λόγους που έχουν να κάνουν με πιθανές αντιδράσεις στα κατεχόμενα, αν σήμερα υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, αυτός δεν θα δημοσιοποιηθεί, αφού θα προνοεί την μετακίνηση πληθυσμών.

Πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όπως διέρρεαν τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί απολύτως η κυπριακή, είναι ότι στην πολυμερή διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και οι όποιες άλλες εκκρεμότητες να κλείσουν από πριν. Όταν ολοκληρωθεί η αποψινή συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Μεγάλη φαίνεται πως θα είναι η νύχτα στο Mont Pelerin της Ελβετίας, καθώς οι διαπραγματευτικές ομάδες διέκοψαν τις συνομιλίες για να παρακαθίσουν σε δείπνο και να συνεχίσουν την συζήτηση για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού μετά. Όλα αναμένεται να τελειώσουν σήμερα ή τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτη αλλά και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έχουν διευθετήσει την αναχώρηση τους για το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο δηλώνουν διατεθειμένη αν προκύψει κάποιος σημαντικός λόγος να κάνουν νέες διευθετήσεις κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης