«Διχάζει» την αντιπολίτευση η υπόθεση Μουζάλα - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Διχάζει» την αντιπολίτευση η υπόθεση Μουζάλα - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σκληρή γραμμή από τη ΝΔ, που χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής - Το σαρδάμ δεν είναι λόγος παραίτησης, λέει το Ποτάμι - Πώς αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρών και ΔΗΜΑΡ

«Διχάζει» την αντιπολίτευση η υπόθεση Μουζάλα - Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα, μετά την γκάφα του να αποκαλέσει «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι. Την ώρα που ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ζητά επιτακτικά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη ως προς την στάση της απέναντι στο «καυτό» θέμα, ιδιαίτερα έπειτα και από τη «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Μουζάλας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι έντονες, αλλά με αρκετές διαφοροποιήσεις, με τα κόμματα να λαμβάνουν άμεσα θέση, άλλα με αιχμηρό και άλλα με πιο ήπιο ύφος.

ΝΔ: Θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», αποκαλώντας δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία»
Κλείσιμο

Με αφορμή την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι το γεγονός πως ο κ. Μουζάλας αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως "Μακεδονία", «ενίσχυσε την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα» υπογραμμίζει η ΝΔ, σημειώνοντας: «Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες». «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του» ήταν η επωδός της πρώτης αντίδρασης της ΝΔ, χθες το βράδυ, ενώ και σήμερα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη, για να τονίσει ακόμη ότι, ανάλογα με την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να παραιτηθεί είτε ο αναπληρωτής υπουργός είπε ο Πάνος Καμμένος, που ζητά την παραίτησή του.

Παράλληλα, «ανιστόρητη» και «εθνικά επιζήμια» χαρακτηρίζουν τη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα και οι 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι Μακεδόνες.


ΠΑΣΟΚ: Να πάρει αμέσως θέση ο πρωθυπουργός
Να τοποθετηθεί ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία. Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε, Φώφη Γεννηματά, σε τοποθέτησή της, έκανε λόγο για ολίσθημα του Γιάννη Μουζάλα και υπογράμμισε ότι ο Πάνος Καμμένος εκβιάζι στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ


«Ποτάμι»: Το σαρδάμ δεν είναι λόγος παραίτησης
Το σαρδάμ δεν είναι λόγος παραίτησης, επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Μουζάλα περί «Μακεδονίας» και την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζητά την παραίτηση του υπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ζήτησε ωστόσο ο Χάρης Θεοχάρης, συντασσόμενος με την πρόταση Καμμένου και διαφοροποιούμενος για άλλη μια φορά από το κόμμα του.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το Ποτάμι έλεγε πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς», ο κ. Θεοχάρης δήλωνε στον ANT1 ότι «ένα λάθος τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο, εκτός της παραίτησης του υπουργού».


Ένωση Κεντρώων: Ντροπιαστική γκάφα Μουζάλα
Ντροπιαστική χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, την γκάφα του Γιάννη Μουζάλα.

Κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες: «Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια "Μακεδονία". Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα».

«Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος Λεβέντη.


ΔΗΜΑΡ: Λάθος του υπουργού, το παραδέχτηκε και ο ίδιος
«H χθεσινή αναφορά του Γιάννη Μουζάλα είναι λάθος, το οποίο παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Τα ζητήματα αυτά είναι εξόχως σοβαρά και απαιτούν την προσοχή όλων» προσθέτει το σχετικό σχόλιο.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού είναι τεράστιες για την ντροπιαστική κατάσταση και το χάος που επικρατεί στην Ειδομένη και σε όλη τη χώρα στο προσφυγικό».

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρει η Αγίου Κωνσταντίνου, είναι ανησυχητικά.

«Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αιφνιδιασμένη και φαίνεται να μην έχει κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί πριν να υπάρξουν δραματικά τετελεσμένα» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης