Συνεργασία σε ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες «ψήνουν» Τσίπρας-Αλ Σίσι

Συνεργασία σε ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες «ψήνουν» Τσίπρας-Αλ Σίσι

Τσίπρας: Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο σταθερότητας στη γειτονιά μας - Αλ Σίσι: Έχουμε ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων 


Συνεργασία σε ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες «ψήνουν» Τσίπρας-Αλ Σίσι
Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Tρίτης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου που «μπόλιασαν» τον παγκόσμιο πολιτισμό και τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία, την συνεργασία και την ανάπτυξη 

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομική συνεργασία στην ενεργεία, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, για τον κατασκευαστικό τομέα και τις υποδομές», ανέφερε.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημαίας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε στις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Πρόκειται για δύο συμφωνίες συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια.

«Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων. Σε μια περίοδο που η γειτονία μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία μας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο σταθερότητας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, είπε πως με τον κ. Αλ-Σίσι μίλησε για το θέμα της Συρίας και το πώς θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση δια της διπλωματικής οδού στην χώρα αυτή, αλλά και στη Λιβύη καθώς και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον πρόεδρο της Αιγύπτου συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή που είναι το Ισλαμικό Κράτος, εξηγώντας ότι αποφάσισαν μόνιμο και διαρκή συντονισμό με ανταλλαγή πληροφοριών.

«Αυτή η συνεργασία έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους», είπε, σημειώνοντας ότι η πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα θέλει να στηρίξει επίσης την περαιτέρω συνεργασία με την Αίγυπτο στα ευρωπαϊκά φόρα και αντίστοιχα η Αίγυπτος να στηρίξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών. 

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, την καθυστέρηση που υπάρχει και αν το αν αυτή σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η συνεργασία των δύο χωρών που δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών είναι συνεργασία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς άλλες χώρες στην περιοχή».

«Δεν είναι σωστό να συσχετίζουμε την πετυχημένη ήδη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες στην περιοχή», υπογράμμισε. 


Αλ-Σίσι: Έχουμε ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Από την μεριά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για τη φιλία που ενώνει τον ελληνικό με τον αιγυπτιακό λαό.

Αφού συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση που κέρδισε για δεύτερη φορά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, ο Αλ-Σίσι εξέφρασε την σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο από την οποία διέρχεται. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά οι δύο χώρες έχουν ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεσμεύονται από κοινού να βρουν νέους τομείς συνεργασίας, υπογράμμισε ο Αλ-Σίσι, κάνοντας λόγο για προοπτικές σύμπραξης σε τομείς όπως οι ενέργεια, τα λιμάνια, ο τουρισμός αλλά και γενικότερα για επενδυτικές ευκαιρίες και χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου «υπόδειγμα προς μίμηση»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξήρε τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στα περιφερειακά και διεθνή φόρα και τόνισε ότι η χώρα μας διακρίνεται για την αντικειμενική άποψη που εκφράζει σχετικά με θέματα της ασφάλειας. Ειδικά για τα συγκεκριμένα θέματα, που περιλαμβάνουν το φλέγον πρόβλημα της τρομοκρατίας, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι δύο χώρες επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση της ρίζας των διεθνών προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία, τόνισε ο Αλ-Σίσι. 

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Αίγυπτος χρειάζεται στήριξη από τους Ευρωπαίους στη διαφύλαξη των συνόρων της.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την ανάσχεση της κίνησης των τρομοκρατών, ο Αλ-Σίσι επισήμανε ότι δεν επαρκεί ένας μηχανισμός με τη συμμετοχή τριών χωρών, όπως η Ελλάδα η Αίγυπτος και η Κύπρος, αλλά απαιτείται διεθνής κινητοποίηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης