Δημοσκοπήσεις: Τώρα δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Μάχη» για την τρίτη θέση

Δημοσκοπήσεις: Τώρα δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Μάχη» για την τρίτη θέση

Προηγείται η ΝΔ σε όσους δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν, σύμφωνα με την MRB- Από 0,5 έως 2,5% δίνουν πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ τα έξι τελευταία γκάλοπ - Στην τρίτη θέση η ΧΑ με οριακή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ - Σε μικρή απόσταση ΚΚΕ και Ποτάμι - Εντός Βουλής δείχνουν τα στοιχεία Λαφαζάνη και Λεβέντη, «θρίλερ» για τον Καμμένο

Δημοσκοπήσεις: Τώρα δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Μάχη» για την τρίτη θέση
Η συμμετοχή τους στις εκλογές και, εκ των πραγμάτων, η τελική απόφαση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, είναι οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, που δίνουν τη μεγάλη μάχη για την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής.

Έξι νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, οι τέσσερις εκ των οποίων διενεργήθηκαν για λογαριασμό ισάριθμων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Κοινό σημείο, σε όλες τους, ήταν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινούσε από 0,5%, για να φτάσει να ανοίγει η ψαλίδα μέχρι και σε διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, μεγάλη μάχη φαίνεται πώς γίνεται τόσο για το τρίτο κόμμα, όσο και για την είσοδο στη Βουλή. Στην πρώτη περίπτωση, η ΧΑ καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε πέντε εκ των έξι δημοσκοπήσεων, ωστόσο από πολύ κοντά ακολουθούν τόσο η ενισχυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όσο και το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Αγωνιώδης φαίνεται πώς θα είναι η νύχτα της προσεχούς Κυριακής για τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με οριακές αποκλίσεις από το πολυπόθητο 3%, που εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική παρουσία, καταγράφονται τα εξής:

- Η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη μπαίνει στη Βουλή σε πέντε από τις έξι δημοσκοπήσεις.
- Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη περνά το κατώφλι της Βουλής σε τέσσερις από τις έξι δημοσκοπήσεις.
- Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αντίθετα, μένουν εκτός Βουλής σε τέσσερις από τις έξι δημοσκοπήσεις.

Ανατροπή υπέρ της ΝΔ στους «αποφασιμένους» να ψηφίσουν


Πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στα κοινά εκείνα που είναι αποφασισμένα να πάνε να ψηφίσουν δείχνει δημοσκόπηση της MRB αναστρέφοντας την τάση του οριακού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες. Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ παρουσιάζεται να λαμβάνει 31,9% έναντι 31,8% του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δημοσκόπηση με ποιοτική διαφορά από τις άλλες καθώς μετράει όσους δεδομένα θα πάνε να ψηφίσουν και δεν ενσωματώνει και εκτίμηση ψήφου από πολίτες που ενδεχομένως θα στραφούν στην αποχή.

Ενδεικτικό επίσης της ρώσικης ρουλέτας που δημιουργείται είναι το γεγονός πως η ΝΔ σχεδόν στα περισσότερα δείγματα και των άλλων δημοσκοπήσεων παρουσιάζεται μπροστά κι ενισχυμένη στα «αποφασισμένα» να πάνε στις κάλπες κοινά, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει πρωτιές σε δημοσκοπικά δείγματα όμως που δεν είναι βέβαιο πως θα εκφραστούν στις κάλπες.

Στη δημοσκόπηση της MRB η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με 7% και ακολουθεί το Ποτάμι με 6%. ΑΝΕΛ, ΛΑΕ και Ενωση Κεντρώων δείχνουν να δίνουν μάχη ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων:

Metron Analysis: Προβάδισμα μισής μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής, δίνει νίκη με «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η ΝΔ.



Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»).



Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τη Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.

Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.



Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε μπροστά με 45% θετικές γνώμες, ακολουθούμενος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει 43%, και έπονται κατά σειρά οι κ.κ. Θεοδωράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Καμμένος, Λαφαζάνης και Μιχαλολιάκος.

GPO: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5 μονάδες
Σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ψαλίδα με τη ΝΔ, καθώς προηγείται με 28,5%, έναντι 26%.

Ακολουθούν η ΧΑ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, οι ΑΝΕΛ με 3%, ενώ εκτός Βουλής μένει η Ένωση Κεντρώων με 2,8%.
















































MRB: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%
Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 0,5% στην πρόθεση ψήφου. Αναλυτικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,4%
ΝΔ: 26,9%
ΧΑ: 5,9%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5%
Το Ποτάμι: 4,9%
ΚΚΕ: 4,9%
Ένωση Κεντρώων 3,2%
ΛΑΕ: 3,1%
ΑΝΕΛ.: 2,6%



Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% στην εκτίμηση ψήφου και ακολουθεί η με ΝΔ 30,6%.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Χ.Α: 6,6%
Το Ποτάμι: 6%
ΚΚΕ: 5,7%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5,7%
Ένωση Κεντρώων 4%
ΛΑΕ: 3,9%
ΑΝ.ΕΛ: 3,2%

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 52,4%, ενώ η ΝΔ έχει ποσοστό 29,4%.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%
Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Σκάι, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 31% έναντι 28,5%.

Ακολουθούν:

ΧΑ 6,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%
Ποτάμι 4,5%
ΛΑΕ 3%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2%

Rass: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 0,7%
Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό του iefimerida.gr δίνει οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 0,7%, έναντι της ΝΔ και μια Βουλή που μπορεί να είναι από εξακομματική έως οκτακομματική, καθώς το 3% αγγίζουν η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,2% έναντι 27,5% της ΝΔ. Τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 6%, ΚΚΕ 5,45%, Το Ποτάμι 4,1%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%.

Στο 9,3% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.



Public Issue: Μπροστά με 3% ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή», η οποία διενεργήθηκε από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.009 ατόμων, για το site της «Αυγής».

Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 30%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, που συγκεντρώνουν από 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, σημειωτέον, ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό 24%.


Πώς είδαν στη ΝΔ τις νέες δημοσκοπήσεις
Πηγές της Συγγρού, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, εξέφραζαν την απορία, πώς, ενώ ήταν ντέρμπι ψήφο-ψήφο, την τελευταία στιγμή o ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε προβάδισμα και ενώ την επικαιρότητα απασχολούσαν θέματα, όπως η υπόθεση Φλαμπουράρη. 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης