Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης

Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης

Η εταιρεία της οποίας είναι μέτοχος πήρε δουλειά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Έπρεπε να είχε εκπέσει από το αξίωμα του υπουργού - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος - Το Σύνταγμα και ο νόμος 1558/1985 δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας - Συνταγματολόγοι θέτουν και ζήτημα ευθυνών του ΑΠ, που δεν έκανε προσυμβατικό έλεγχο

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, πρώην υπουργού Επικρατείας και πολιτικού «πατέρα» του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Φλαμπουράρης, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία του έλαβε συμβόλαιο 3,9 εκατ.ευρώ ενόσω ο ίδιος ήταν μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, ομολόγησε ότι είναι μέτοχος στην κατασκευαστική εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ» και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει μετοχές σε όποια εταιρεία θέλει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ουδεμία απαγόρευση υπάρχει για τους υπουργούς. Όμως όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, η μετοχική σχέση του τέως υπουργού Επικρατείας με εταιρεία που έλαβε έργο από το Δημόσιο του στερεί το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής και φέρνει σε δυσμενή θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρμαχο του αγώνα υπέρ της νομιμότητας Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του πολιτικού του μέντορα από τη λίστα της Α' Αθηνών.

Την ώρα που οι σημερινές αποκαλύψεις του protothema.gr για την εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» που κατάφερε να πάρει δημόσιο έργο αξίας 3,9 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 2015 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο ίδιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν υπουργός Επικρατείας, κάνουν το γύρο του διαδικτύου και αναπαράγονται απ' όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει λέξη προς λέξη τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Με την απάντηση του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχεται κατά πρώτον ότι είναι μέτοχος ακόμα και σήμερα στην επίμαχη κατασκευαστική εταιρεία αλλά παράλληλα στην προσπάθεια του να αποσείσει τις ευθύνες του διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός»!Η καινοφανής αυτή ομολογία του υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών όμως είναι εντελώς αντισυνταγματική και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να είχε εκπέσει του υπουργικού του αξιώματος λόγω συμμετοχής σε εταιρεία που λάμβανε δημόσια έργα στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Συγκεκριμένα:

Βάσει του κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα στο άρθρο 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών, παράγραφο 2 με τρόπο απόλυτο ξεκαθαρίζεται πως «τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί ΔΕΝ επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα από την οποία γεννάται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ή ως ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους».Στο άρθρο 3 επίσης ξεκαθαρίζεται πως «η παράβαση των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Επιπρόσθετα, στο προεδρικό Διάταγμα αρ. 63 του 2005 και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν επήλθε καμία αλλαγή ως προς τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης.

Όμως επειδή την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Φλαμπουράρης θα εκλεγεί βουλευτής Α Αθηνών (είναι πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση τοποθέτηση του από την Κουμουνδούρου) την επόμενη θα βρεθεί αντιμέτωπος με το άρθρο 57 του Συντάγματος για τα ασυμβίβαστα έργα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα η την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου ή διοικητή, ή διαχειριστή ή μέλους του δ.σ. ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών της επιχείρησης η οποία …αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή  συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».Και το άρθρο 57 συμπληρώνει πως «βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό όπως ο νόμος ορίζει».

Είναι σαφές λοιπόν πως ως μεγαλομέτοχος εταιρείας με δοσοληψίες με το Δημόσιο ΔΕΝ μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς και πλέον ο τέως πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας καλείται να πάρει θέση για το αν θα επιτρέψει μια παρανομία εντός της εκλογικής διαδικασίας. Το θέμα έχει εκτός της προφανούς νομικής του απόληξης κι έντονα ηθική καθώς η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που μιλάνε εσυνεχώς και αδιαλείπτως για «ηθικό πλεονέκτημα έναντι του …παλιού» και για «μάχη υπέρ της νομιμότητας». Τώρα ο κ. Τσίπρας καλείται ν επιλέξει μεταξύ του Συντάγματος και των νόμων του κράτους   και του στενότερου ίσως συνεργάτη και πολιτικού του πατέρα.

Δήλωση Λοβέρδου
«Αν ο πρώην υπουργός παρέμενε μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας που ανέλαβε έργο από ΟΤΑ, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί υπουργών σύμβαση είναι άκυρη και ο πρώην υπουργός ευθύνεται βάσει του νόμου περί ευθύνης των υπουργών».

Παράλληλα, έμπειροι συνταγματολόγοι θέτουν και ζήτημα ευθυνών του Αρείου Πάγου, που δεν έκανε προσυμβαστικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ (107)

Alkis

Άλλος ένας αριστερός με μεγάλη δεξιά τσέπη (βρόμικη). Μαμά θέλω να γίνω και γω αριστερός!

@

ΣΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΑ!!

Για γελια ειστε

Χα χα χα δηλαδη κατι μητσοτακηδες καραμανληδες Παπανδρέου και μερικοι άλλοι επλουτισαν μονο με το μισθό του υπουργού εφόσον ηταν νόμιμοι ( με το Σύνταγμα )και δεν ειχαν άλλες μπίζνες οπως ο Συριζαίος υπουργός ; Κατι τέτοια διαβάζουμε και τρέχουμε να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ

νεστωρ 5

Ελπιζω να τελειωσαμε πια με την "καθαρη και αμεμπτη" αριστερα. Ολοι εχουν τα λαμογια τους, οποτε μπορουμε να αρχισουμε πλεον να μιλαμε με οικονομικα προγραμματα και εξωτερικη πολιτικη αντι να βασιζομαστε σε θεολογικα επιχειρηματα. Κανενας δεν θα πιασει τα λαμογια, η τουλαχιστο μπορει να πιασει μερικα απροσεχτα των αλλων, αλλα θα βγαλει και καινουργια δικα του. Λοιπον Συριζαιοι, τα λεφτα για τα κοινωνικα προγραμματα απο που θα ερθουν; Τα ανοιχτα συνορα ποιος τα πληρωνει;

Zozo Anassis

Η Αριστερή Διαφθορά ζει & βασιλεύει! Tο γνωρίζουμε από έξω & ανακατωτά, τόσα χρόνια, από τα ανατολικά κράτη, που σηκωνόταν η πέτσα μας, ακούγοντας την πολιτική τους!!!

Λευτέρης

Αρπαχτικό!!!!!

Κ

Παρτε το χαμπαρι ειτε βγει το συριζα ειτε δεν βγει το πραγμα εχει τελειωσει.το συριζα σιγα σιγα θα επιστρεψει στα ποσοστα που πραγματικα εχει.

Tabularasa

οσοι ακομα γραφετε σχολια στο πρωτο θεμα είστε απλα τεκειωμενοι ειτε με Συριζα ειτε με Βαγγέλα...Και ο Θεός ο ιδιος να γινει πρωθυπουργος εσείς τελειωμένοι θα ειστε...

ANTISYRIZA.

Στην εκπομπή του σήμερα ο Εθνικός τηλεκαραγκιόζης δεν είπε λεξη για το Θέμα Φλαμπουράρη. Άν το είχε κάνει κάποιος άλλος και όχι αυτός από το μπουρδελοκόμμα που υποστηρίζει θα ούρλιαζε και θα χτυπιόταν.Ό δε Καμμένος οποιαδήποτε παρόμοια υπόθεση των αντιπάλων του θα την είχε κάνει DVD.Την Κυριακή μαυρίζουμε την παράγκα των ΑΝΕΛ και το τσαντίρι του Λάκη που είναι στην πραγματικότητα το τηλεοπτικό τσαντήρι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιωργος

Απορω πως υπαρχουν καποιοι που ακομα κ σημερα σκεφτονται να ψηφισουν συριζα .

teo

Μετά το ΣΥΡΙΖΑ 2 έχουμε και το ΧΑΙΚΑΛΗ 2.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης