Λαφαζάνης εναντίον Τσίπρα με αφορμή τη διερευνητική εντολή

Λαφαζάνης εναντίον Τσίπρα με αφορμή τη διερευνητική εντολή

Θα εξαντλήσει το τριήμερο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - Επιδιώκει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων αλλά και με φορείς του αντιμνημονιακού χώρου

Λαφαζάνης εναντίον Τσίπρα με αφορμή τη διερευνητική εντολή
Σαν έτοιμος από καιρό ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέλαβε χθες το πρωί την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό, όπως είχε εκ των προτέρων πει, να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των τριών ημερών. 

Ενώ ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να εξελιχθούν σε εμφύλιο της Αριστεράς ο κ. Λαφαζάνης κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντάς τον ότι σε συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν εκλογές εξπρές προκειμένου να υφαρπάξουν λαϊκή ψήφο νομιμοποίησης του μνημονίου. Στις πολλές δηλώσεις τους των τελευταίων ημερών κινείται σε οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγορεί για αντιδημοκρατική εκτροπή και ότι κατ εντολή των ευρωπαϊκών κύκλων έκανε «κουρελόχαρτο» το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής σε συναντίληψη με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία θα συνεργαστούν εκλογικά.  

Κλείσιμο
Ο κ. Λαφαζάνης δεν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και σε αυτό άλλωστε συμφώνησε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκ των πραγμάτων η Λαϊκή Ενότητα απευθύνεται στο αριστερό και ευρύτερα αντιμνημονιακό κοινό και στοχεύει να προκαλέσει φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ που εγκλωβίζει αριστερούς ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει σε συζήτηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής με τη ΝΔ, το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που φυσικά είναι οι μνημονιακές δυνάμεις τις οποίες παράλληλα καταγγέλλει, τους συνδέει όμως ο κοινός στόχος να πλήξουν την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την συνάντηση, ο κ. Πάνος Καμμένος του ζήτησε να καταθέσει την εντολή ενώ θα του αρνηθεί και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης εξαντλεί την διερευνητική εντολή και αξιοποιεί την δημοσιότητα που του εξασφαλίζει προκειμένου να καταγγείλει την διαδικασία εξπρές των εκλογών όπως την χαρακτηρίζει και “για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η χώρα και για τις εναλλακτικές λύσεις στη μνημονιακή καταστροφή”. Χθες ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη με τον οποίο διαπίστωσαν το χάος που χωρίζει τα κόμματά τους ωστόσο συμφώνησαν στο να γίνουν οι εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου καθώς επίσης και στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ακόμη και από την παρούσα Βουλή με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο κ. Λαφαζάνης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό από τον οποίο ζήτησε και συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν όχι βέβαια για τον σχηματισμό κυβέρνησης που είχαν και έπεσε με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να συζητήσουν ευρύτερα πολιτικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι στόχος της διερευνητικής εντολής είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει και λόγος για συνάντηση. Τα υπόλοιπα μπορούν να τα συζητήσουν όταν καταθέσει την εντολή και ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών. 

Στο διήμερο που απομένει ο κ. Λαφαζάνης θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και με οργανώσεις και με οργανώσεις του ευρύτερου ριζοσπαστικού, αριστερού και προοδευτικού χώρου, και κυρίως με κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα και συλλογικότητες που βρίσκονται στην αιχμή του αντιμνημονιακού αγώνα.

Η Λαϊκή Ενότητα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της γι αυτό άλλωστε και σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Λαφαζάνης κάνει μακροσκελείς δηλώσεις. Αξιοποίησε την αντίδραση της κας Κωνσταντοπούλου στο έπακρο. Στην συνέχεια έκανε δηλώσεις πριν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραβιάζοντας μάλιστα το πρωτόκολλο του Προεδρικού Μεγάρου, κατά την διάρκειά της στον σύντομο διάλογο με τον Πρόεδρο, αλλά και μετά την αποχώρησή του. Ο κ. Λαφαζάνης καταφέρεται εναντίον των μνημονιακών δυνάμεων, επικεντρώνει όμως στην κυβέρνηση την οποία κατήγγειλε λέγοντας ότι “οι εκλογές εξπρές δείχνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και συνιστούν αντιδημοκρατική εκτροπή”. Εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοικτή γραμμή με ευρωπαικού κύκλους “ που στήριξαν απολύτως, αν δεν απαίτησαν τις εκλογές- εξπρές, με τη φρούδα ελπίδα ότι θα καταφέρουν να υφαρπάξουν μια ψήφο νομιμοποίησης του τρίτου Μνημονίου, με την υπογραφή του”. Στις αιτιάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί «τακτικισμών» και «ροκανίσματος του χρόνου» με δήθεν «διαδικαστικά» τερτίπια απαντά ότι   «διαδικαστικό ζήτημα είναι για τους εν λόγω κύκλους το Σύνταγμα, που το κατάντησαν κουρελόχαρτο, οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες και η ενημέρωση του λαού, ο οποίος θα δώσει και την απάντησή του».

Ο κ. Λαφαζάνης θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή ώστε να έχει συναντήσεις και όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα “να ακούσει προσεκτικά τις αγωνίες και τις προτάσεις των κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων, ώστε να τις λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν στην τελική διαμόρφωση των εναλλακτικών της προτάσεων” .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης