Γιούνκερ για Ελλάδα: Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει

Γιούνκερ για Ελλάδα: Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει

Να βρεθεί σύντομα λύση, συμφώνησαν Τσίπρας και Γιούνκερ - Σκληρές διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο συμφωνίας των δανειστών για δημοσιονομικό κενό και ομαλή χρηματοδότηση - Η συμφωνία θα διασφαλίζει βιώσιμο χρέος, λένε κυβερνητικές πηγές - Διάσταση απόψεων για το ρόλο του Βrussels Group

Γιούνκερ για Ελλάδα: Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει
«Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ διήρκεσαν δύο ώρες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους.

Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποίησε ένα γνωμικό, το οποίο ωστόσο μπορεί σαφώς να ερμηνευθεί με βάση την εικόνα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα: «Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει. Θα προσπαθήσουμε να της δώσουμε ένα ακόμα σπρώξιμο σήμερα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν να βρεθεί σύντομα λύση.

Από την Κομισιόν έλεγαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουμε να βρούμε εγκαίρως μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους τρεις θεσμούς και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Στόχος των συνομιλιών είναι να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.



Συνεργάτες Τσίπρα: Συζητήσαμε για δημοσιονομικά και ομαλή χρηματοδότηση
«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος» υπογράμμιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

«Θολή» η εικόνα για το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων
Παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβερνησης να ξεφύγει οριστικά η διαπραγμάτευση απο το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και να αναλαβουν οι πολιτικοί παραγοντες την ολοκλήρωση της υπόθεσης, οι δανειστες επιμένουν στο ρόλο των τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στην επαφή με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στη διαδικασία.

Η κυβέρνηση σχολίαζε, μέσω κύκλων της, ότι φυσικά και η συζήτηση θα γίνεται με τους θεσμούς, «αλλά θελουμε στο πιο υψηλό επίπεδο, ο ρόλος του Brussels Group τελείωσε», χωρίς να διαγράφει εντελώς το συμπληρωματικό ρόλο των τεχνοκρατών.

Το θέμα της διαφωνίας είναι ότι η Αθηνα πιστεύει πως τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν δυνατότητα άλλων συγκλίσεων και πως η συζήτηση πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική.

Γι' αυτό και θεωρούσαν ότι η συζήτηση έχει περάσει πλέον στο επίπεδο των υπουργών και επιτρόπων -εξ ου και η έντονη δραστηριότητα των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλωτου το προηγούμενο τριήμερο στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, η Κομισιόν τουλάχιστον θέλει να βρεθεί ένα αποτελεσματικό μεν σχήμα για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, αλλα δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, ούτε καν αυτό.
Προφανώς, όμως, δεν ειναι ξεκάθαρο ούτε σε αυτό το πεδίο τι ακριβώς θα γινει.



Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στο χώρο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό δήλωσε: «Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις». 

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο Twitter φωτογραφία από την χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους.




Ντάισελμπλουμ: Είναι πιθανή μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του από το Ταλίν, εκεί όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο περιοδείας για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για την παραμονή στον θώκο του προέδρου του Eurogroup.

Τόνισε, ωστόσο,  ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ προσέθεσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει δύσκολη.

«Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Μέρκελ: Συμφωνήσαμε με Τσίπρα ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

Για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών. Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. 



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης