Μέρκελ για Ελλάδα: Δεν περιμένω κάποια λύση, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup

Μέρκελ για Ελλάδα: Δεν περιμένω κάποια λύση, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup

Ολάντ: Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις - Σουλτς: Δεν μπορεί να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζονται όσα έχουν υπογραφεί - Τσίπρας: Θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία - Κάμερον: Με την Ελλάδα ήμασταν στο ίδιο καράβι, εμείς λάβαμε δύσκολες αποφάσεις - Το πρόγραμμα της Συνόδου - Μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) η επταμερής

Μέρκελ για Ελλάδα: Δεν περιμένω κάποια λύση, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup
Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη «μάχη» της Συνόδου Κορυφής μπαίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τους κ.κ. Χουντή και Τσακαλώτο.

Με την πληροφορία περί ξεχωριστών συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να μην επιβεβαιώνεται, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια καθοριστική για την τύχη της Ελλάδας Σύνοδο Κορυφής, αν και, επισήμως, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.



Το κλίμα για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι καλό και δεν επιτρέπει αισιοδοξία για μια πολιτική λύση, την οποία επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Τουναντίον, η παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε ο κ. Τσίπρας και που θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, αποτελεί ένα ξεκάθαρο «σήμα» ότι στη συνάντηση θα τεθούν και τεχνικά ζητήματα.
Κλείσιμο

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, διαφαίνεται και από την πληροφορία που «διαρρέει» και θέλει στην επταμερή συνάντηση να μην παίρνουν μέρος μόνο οι κ.κ. Τσίπρας, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, αλλά και συνεργάτες των Ευρωπαίων ηγετών.


Μέρκελ: Δεν περιμένω κάποια λύση, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup
Την παράταση της αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων βλέπει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δήλωση της κατά την είσοδο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
 
Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την Ελλάδα: «Δεν αναμένω κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου. Οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup».
 
Σε παρόμοιους τόνος κινούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στάμπ να δηλώνει πως: «Πρέπει να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το ευρώ βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Ολάντ: Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις
«Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις». Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν οτι κάνουν προσπάθειες, η Γαλλία θα πράξει με τέτοιο τρόπο που να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.  

«Πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup και να κάνει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ευρώπη από τη πλευρά της πρέπει να δώσει τα μέσα στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν με σοκάρει καθόλου η πρόθεση νέων νομοσχεδίων για την ενίσχυση των ασθενέστερων. Θα πρέπει παράλληλα όμως να ζητήσει από τους έχοντες να καταβάλουν τους φόρους τους».


Σουλτς: Δεν μπορεί να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζονται όσα έχουν υπογραφεί
Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε πως: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο ίδιος σημείωσε πως: «Όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρεί τις οικονομικές συμφωνίες που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς και θα απλώσει με τησειρά του τη χείρα βοηθείας. Θέλω πολύ να βοηθήσω την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της».


Κάμερον: Με την Ελλάδα ήμασταν στο ίδιο καράβι, εμείς λάβαμε δύσκολες αποφάσεις
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μια δυνατή πορεία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονταν στο ίδιο καράβι πριν από πέντε χρόνια και η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός πως λάβαμε δύσκολες αποφάσεις κοιτώντας στη μακροπερίοδο και ο βρετανικός λαός κόπιασε σημαντικά. Είμαι αποφασισμένος να μην αναιρέσουμε την πρόοδό μας και άλλα κόμματα στη Βρετανία θέλουν να δανειστούν, να ξοδέψουν και να φορολογήσουν περισσότερο. Θέλω να οικοδομήσουμε σε αυτό και να μην πισωγυρίσουμε».


Τσίπρας: Για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη Δημοκρατία
«Η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες, για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 


Το πρόγραμμα της Συνόδου
Επισήμως, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 20:00 είναι προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών και στις 22:00 θα ακολουθήσει η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει και η επταμερής συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσ, ανάλογα με την πρόοδο ή μη των συζητήσεων, όλο το πρόγραμμα μπορεί να μετατεθεί κάποια ή κάποιες ώρες αργότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης