Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ή τη Δευτέρα

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ή τη Δευτέρα

H Γερμανίδα καγκελάριος προαναγγέλλει παράταση της εκκρεμότητας - Γιούνκερ: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη - Σουλτς: Επικίνδυνη η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ή τη Δευτέρα
Δεν θα υπάρξει τελική απόφαση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής ή στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο τη Δευτέρα, όπως η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε σήμερα, μιλώντας στη γερμανική Bundestag.

Σε νέες της δηλώσεις, εν όψει της σημερινής Συνόδου, η  κυρία Μέρκελ προειδοποίησε ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπογραμμίζοντας ότι η λύση στο ελληνικό ζήτημα μπορεί να βασιστεί μόνο στις συμφωνίες του Eurogroup και πως η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, «αν μείνει στις συμφωνίες».

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. 
Κλείσιμο

Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ είπε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε», δήλωσε  μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup».

«Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup», υπογράμμισε.

Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. 

«Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» είπε και επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη».

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. 

«Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης», σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».

Γιούνκερ: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, την αβεβαιότητα και την ανησυχία του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στέλνοντας παράλληλα νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την επταμερή συνάντηση που ζήτησε και θα έχει στις Βρυξέλλες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουρία ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, είπε: «Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».

Στις νέες του δηλώσεις ο κ. Γιούνκερ τόνισε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αν θεωρεί ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί «διαφορετικές γλώσσες» ο κ . Γιούνκερ τόνισε ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες «και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής».

Επομένως, σημείωσε, «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται».

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε πως η Ευρώπη δεν απειλείται από νέο «σεισμό» λόγω της Ελλάδας, καθώς -όπως είπε- έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που της επιτρέψουν να ανταποκριθεί καλύτερα στην κρίση, «αν υπάρξει νέα κρίση». 

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Γιούνκερ είπε πως στη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα επαναλάβει αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές.

«Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε πως 
πρόκειται για ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. 

«Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ. 

Σουλτς: H οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη


«H οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη», υποστήριξε από την πλευρά του σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Σε δηλώσεις του εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται τάχιστα δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι η Σύνοδος πρέπει να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, εξαίροντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Αθήνας. 

Ο χρόνος τελειώνει, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταβάλει επιπρόσθετες πληρωμές, καθώς «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα». 

«Οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών της, της πρώην τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Η ετοιμότητα για συνεργασία με την ελληνική  κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει καλύτερη. Η Ελλάδα είναι οικονομικά στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας άμεσων οφειλών που πρέπει να καταβληθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο κρατικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η  οικονομική κατάσταση της χώρας είναι επικίνδυνη καθώς -όπως είπε-  «βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαία δύο ως τρία δισεκατομμύρια για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις». 

«Ο χρόνος είναι πλέον λίγος», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να κάνει επιπρόσθετες πληρωμές, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα, οι δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδότηση των τραπεζών έχουν σχεδόν εξαντληθεί».

«Για αυτό θα ήταν καλό να εκπληρώσει τώρα επιτέλους η Ελλάδα τις υποχρεώσεις. στις οποίες έχει δεσμευτεί και τότε θα εισρεύσει ξανά χρήμα από τους εταίρους», συμπλήρωσε, αλλά μεταξύ άλλων τόνισε ότι ακούει με ανησυχία ότι οι συνομιλίες των θεσμών, της πρώην τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, «κινούνται με ρυθμούς χελώνας».  

«Η ετοιμότητα για συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης