Τελικά πέτυχαν τη συναίνεση για το «βραχιολάκι» του Ρωμανού

Τελικά πέτυχαν τη συναίνεση για το «βραχιολάκι» του Ρωμανού

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις Παπούλια με Σαμαρά και Τσίπρα, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας - Θετικές όλες οι πτέρυγες της Βουλής - Αποσύρθηκε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Τελικά πέτυχαν τη συναίνεση για το «βραχιολάκι» του Ρωμανού
Λύση στο αδιέξοδο με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τις αλλαγές επί της σχετικής τροπολογίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Προηγήθηκε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο οποίος το πρωί της Τετάρτης ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνομίλησε αρχικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κλείσιμο
Την τροπολογία Αθανασίου έκαναν δεκτές όλες οι πτέρυγες της Βουλής με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την απόσυρση του αιτήματος για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο Νίκος Ρωμανός διέκοψε την απεργία πείνας, μετά από 31 ημέρες, τρώγοντας μια φρυγανιά.

Η τελική μορφή της τροπολογίας που δίνει λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι αποτέλεσμα συναίνεσης που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όλα τα δημοκρατικά κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για να βρεθεί διέξοδος και επέδειξαν πρόθεση συνεννόησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου στεκόταν ιδιαίτερα σκεπτικός απέναντι στις τροπολογίες που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Καταλυτική για την εξεύρεση λύσης ήταν η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ρύθμιση που ξεπερνούσε τα εμπόδια που έθετε ο υπουργός.

Με τον τρόπο αυτό η τροπολογία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε σχετικά πως «αντιλαμβανόμαστε ότι υπουργείο και κυβέρνηση κάνοντας αυτή τη ρύθμιση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν μήνυμα ελπίδας και σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή. Εμείς με την αντίληψη ότι αυτή η τροπολογία σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος που η ζωή του σήμερα βρίσκεται στο όριο της ύπαρξης θα μπορέσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες να υπαχθεί στη ρύθμιση για ηλεκτρονικό γεωεντοπισμό. Από πλευράς του υπουργείου και εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση με την ερμηνεία που δίνουμε τότε υπάρχει συναίνεση… Αυτό είναι μια νίκη».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι: «Εδώ είμαστε για να δώσουμε λύσεις αλλά προέχει και η Δημόσια Τάξη και ασφάλεια», ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε: «Ψηφίζοντας ομόφωνα στέλνουμε μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει». Ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης από τους ΑΝΕΛ είπε «συμφωνούμε με την τροπολογία για να έρθει καλό τέλος εύχομαι και σε άλλα δύσκολα προβλήματα να δίνονται τέτοιες λύσεις». «Σοφότεροι» είπε ο κ. Γιάννης Πανούσης ότι βγήκαν όλοι από τον κοινό αγώνα για εξεύρεση λύσης ενώ η κυρία Ραχήλ Μακρή εκ μέρους των ανεξάρτητων είπε ότι η συνολική προσπάθεια οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.


Φρυγανιά το πρώτο γεύμα του Ρωμανού μετά από 31 ημέρες

Μετά τις εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρουν νοσοκομιακές πηγές, ο Νίκος Ρωμανός άρχισε να σιτίζεται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο γεύμα του 21χρονου στην κλινική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται, ήταν μια φρυγανιά.

Οι θεράποντες ιατροί θα προχωρήσουν σε σταδιακή επανασίτισή του από το στόμα, με συγκεκριμένες τροφές και σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς αυτό απαιτεί η θεραπευτική αγωγή, έπειτα από τις 31 ημέρες απεργία πείνας με την κατάσταση της υγείας του νεαρού να κρίνεται σταθερή.

Παπούλιας: Η εκκρεμότητα με τον Ρωμανό πρέπει να κλείσει
Ο κ. Παπούλιας νωρίς το πρωί τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας διαμεσολαβητικό ρόλο για να κλείσει η εκκρεμότητα και ο Νίκος Ρωμανός να σταματήσει την απεργία πείνας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να κλείσει, να μην εκκρεμεί αυτη η υπόθεση», τονίζει συνεργάτης του κ. Παπούλια και προσθέτει: «Το πώς θα επιτευχθεί να κλείσει η εκκρεμότητα είναι θέμα της κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών».

Πώς διαμορφώθηκε η τροπολογία μετά την παρέμβαση Παπούλια
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πρίν την ψήφιση της αρχικής τροπολογίας είπε ότι προσθέτει εδάφιο που επιτρέπει στους κρατούμενους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους  με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) εφόσον όμως έχουν ήδη καλύψει την παρακολούθηση του πρώτου εξαμήνου με την εξ’ αποστάσεως φοίτηση.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι «Η κυβέρνηση σέβεται και εξασφαλίζει το δικαίωμα στην μόρφωση και για τους κρατούμενους φοιτητές που θέλουν να μορφωθούν. Το εδάφιο που προστίθεται είναι  συγκερασμός των απόψεων που από όλες τις πτέρυγες ακούστηκαν και αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές. Η λύση είναι σύμφωνη με το δικονομικό μας σύστημα» και πρόσθεσε ότι το νέο εδάφιο αναφέρει ότι «Στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς περιορισμούς του δεύτερους εδαφίου παρ 3 του 282 του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων τους με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «Με την ρύθμιση αυτή και το δικαίωμα στην σπουδή εξασφαλίζεται και η αντεγκλητική πολιτική δεν εξανεμίζεται».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης