LIVE

Κορωνοϊός

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα

Συμμετείχαν Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης και Λαζαρίδης - Πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό οι Τροϊκανοί

Στις τρεις τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη προαναγγελθείσα τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης με καθυστέρηση αρκετών ωρών.
Από ελληνικής πλευράς στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν και πήραν μέρος σε αυτήν οι κ. Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης και Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση οφειλόταν στη διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το εάν και κατά πόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να έρθουν στην Αθήνα αλλά και στη διαφορά της ώρας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Η έλευση της Τρόικας στην Αθήνα ήταν και το κύριο ζητούμενο της τηλεδιάσκεψης αφού επί της ουσίας αυτή είναι η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση και για τα καίρια θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο,  αυτό που βγήκε από την πολύωρη τηλεδιάσκεψη είναι ότι «όλα παραμένουν ανοιχτά», καθώς οι δανειστές διατήρησαν τη σκληρή γραμμή και άσκησαν πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό. Αγνωστο παραμένει, επίσης, το πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα.

Τα «ναι» και τα «όχι» της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την Τρόικα

Η κυβέρνηση «πάτησε φρένο» και δεν αποκάλυψε ως την Τετάρτη που έληγε το άτυπο «τελεσίγραφο» των δανειστών τις τελικές θέσεις της, ούτε έδωσε στην δημοσιότητα την εγκύκλιο για την τελική ρύθμιση με τις 100 δόσεις στην εφορία, αφήνοντας «ες αύριον τα σπουδαία» -ή και …μεθαύριον ενδεχομένως, αν τελικώς αφήσει τις τελικές ανακοινώσεις για την Παρασκευή ταυτόχρονα με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
 
Επί της ουσίας, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ούτε στις θέσεις της κυβέρνησης, ούτε στη ρύθμιση χρεών, σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά   έως πριν μία εβδομάδα. Αντί όμως να δώσει ως την Πέμπτη μια σαφή απάντηση (με νέες υποχωρήσεις ή μη) που ενείχε τον κίνδυνο να απορριφθεί και να βρεθεί ξανά η συζήτηση στο μηδέν, η Αθήνα πάει «να κάνει  πάσα» στην Τρόικα την ευθύνη για να αποφασίσει αυτή μέσα το σαββατοκύριακο που πλησιάζει, εάν θα επιστρέψει τελικώς από Δευτέρα στην Αθήνα, ή αν θα ρισκάρει να καθυστερήσει και άλλο -βάζοντας όμως έτσι και σε πραγματικά μεγάλες περιπέτειες την τύχη των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ειδάλλως το σκηνικό των συζητήσεων θα ανατραπεί και οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόοπτες.
 
Οι δανειστές ως τώρα «παίζουν» με την χώρα μας όπως «η γάτα με το ποντίκι», καραδοκώντας πότε η κυβέρνηση θα κάνει την λάθος κίνηση από πίεση χρόνου. Η  ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί όμως να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Επιχειρεί να εξαντλήσει τον χρόνο της δικής της «επίθεσης» και να κρατήσει και λίγο την «μπάλα» στην κατοχή της, για να «ροκανίσει» τον χρόνο που θα είχε η Τρόικα για να αντιδράσει στις ελληνικές θέσεις, πετώντας σε νεκρό χρόνο στους δανειστές «το μπαλάκι» των προτάσεων και αντιπροτάσεων, για να φανεί μέχρι πού θα τραβήξουν το σχοινί και αν επιθυμούν να φτάσουν το παιχνίδι «στην παράταση» (δηλαδή μετά και την 31η Δεκεμβρίου) ή θα βάλουν επιτέλους τέλος στην αναβλητική τακτική τους.θα ξεκαθαρίσει δηλαδή αν τελικά η Τρόικα δεν έρχεται γιατί δεν πείθεται ή γιατί δεν θέλει να δεσμευτεί για την ελληνική υπόθεση πριν ξεκαθαρίσει το θέμα των πρόωρων εκλογών και ποιος θα εφαρμόσει όσα τυχόν συμφωνηθούν.
 
Όπως έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης που μετέχει ενεργά στο «παζάρι» που διεξάγεται εξ αποστάσεως με τις Βρυξέλες, «στη διαπραγμάτευση αφήνεις πάντα ένα περιθώριο και στον άλλον για να έρθει πιο κοντά στις θέσεις σου. Είναι η σειρά της Τρόικας να κάνει τις υποχωρήσεις της, για να ξεκινήσει ο τελικός γύρος των επαφών εκ του σύνεγγυς και να κριθεί τότε τι κρατά και τι αφήνει η κάθε πλευρά».
 
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει πλέον σε εξ αποστάσεως πιέσεις, αλλά κρατά δυνάμεις (ή και υποχωρήσεις τακτικής) για την σκληρή τελική διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου, που θα παιχτεί «εντός έδρας». Αν όμως η Τρόικα δείξει το Σαββατοκύριακο ότι «χοντραίνει το παιχνίδι» και δεν επιστρέφει, τότε μοιραία θα μπει στο τραπέζι και το εναλλακτικό σχέδιο για μια παράταση των διαπραγματεύσεων και μέσα στο 2015 –ενδεχόμενο για το οποίο στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ήδη παρότι δεν το ομολογούν δημοσίως.
 
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι και «ναι σε όλα» να έλεγε μέχρι και την Τετάρτη η Αθήνα, οι δανειστές θα έπαιζαν πάλι «καθυστέρηση», για να πιέσουν ακόμα περισσότερο. Περισσότερη σημασία φαίνεται έτσι να έχει ο χρόνος που κυλά και χάνεται, όσο τα περιθώρια μέχρι τέλος του έτους στενεύουν, παρά αυτές καθ’αυτές οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.
 
Ήδη τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι θα δώσει το «τυπωθείτω» για το νέο προϋπολογισμό «κενό» χωρίς να λογαριάσει τις ενστάσεις του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό. Οι δανειστές από πλευράς τους ανάγουν τα πάντα σε δημοσιονομικό κενό και προειδοποιούν ότι για κάθε μέτρο που δεν δεχθεί η κυβέρνηση, πρέπει να παρουσιάσει και κάποια ισοδύναμα για την κάλυψη του «κενού» το 2015.
 
Συγκεκριμένα:
 
- Παραμένει το χάσμα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι δανειστές μπορεί να αναθεώρησαν την αρχική εκτίμησή τους για κενό άνω των 3 δισ. ευρώ, ωστόσο και η νέα πρόβλεψη για «τρύπα» 1,8-2 δισ. ευρώ απέχει από αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι δεν υπάρχει κενό.

- Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τελευταία ηλεκτρονικά μηνύματά της προς την τρόικα η κυβέρνηση αποδέχεται το ριζικό «ψαλίδισμα» του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περικόπτοντας υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας  κ.λπ.

- Πιο δύσκολη είναι όμως η συζήτηση για το θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον περιορισμό της απεργίας. Μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αλλά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού και του κυβερνητικού επιτελείου για τα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν στην τρόικα, υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Στη θέση αυτή όμως φαίνεται πως διαφωνεί τα ΠΑΣΟΚ.

- Στο θέμα των 100 δόσεων η Τρόικα δείχνει να κατανοεί ότι στην παρούσα φάση θα ήταν αδύνατο να αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Την αποδέχεται «μέχρι νεοτέρας» με την επιφύλαξη πως αν φανεί υστέρηση εσόδων τον επόμενο μήνα, τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα κάλυψης του κενού.

- Εργασιακά:  στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή διάταξη για την επαναφορά του lock out (ανταπεργία). Ωστόσο  υπάρχει διάσταση απόψεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητά για τη λήψη αποφάσεων από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Από την άλλη, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν αποδέχονται επ’ ουδενί τέτοιου είδους παρέμβαση, τονίζοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε Βουλγαρία».

- Όσον αφορά το ασφαλιστικό αντί για αλλαγές που θα προκαλέσουν μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει πάγωμα των συντάξεων για δύο χρόνια. Στο τραπέζι, επίσης, η παράταση της διάταξης για τον ΟΑΕΕ που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να υπάγονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, αλλά με αντίστοιχη μείωση και των παροχών.
 
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας έκανε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να παραμείνει την Τετάρτη πάνω από το 8,22%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης