Μέσα στην ημέρα αναμένεται το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Μέσα στην ημέρα αναμένεται το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Η πολιτική επικύρωση της συμφωνίας με την Τρόικα θα γίνει στο άτυπο Eurogoup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα
Παρά τις καθυστερήσεις το Μέγαρο Μαξίμου που έχει την συνολική εποπτεία και τον τελευταίο λόγο ευελπιστεί ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα κλείσει σήμερα. 

Δεν αποκλείει να υπάρξουν εκκρεμότητες που θα παραπεμφθούν για αργότερα. Από την πλευρά του απαιτεί να μην επηρεάσουν αυτές τις αποφάσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και για την εκταμίευση των δόσεων ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση έχει τον σχεδιασμό της, καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα εκ των πραγμάτων βαραίνει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και επηρεάζει την πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Η πολιτική επικύρωση της συμφωνίας με την Τρόικα θα γίνει στο άτυπο Eurogoup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα που θα είναι και μία σαφής στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές δοκιμαστικά ακόμη και μέσα στον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα μέχρι τις 30 Απριλίου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στο να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια και να απαλλαγούμε οριστικά από την Τρόικα. Φυσικά δεν συζητά την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο. Η απαίτηση που διατυπώθηκε στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να μην διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα ήταν απλώς εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση. 

Η παρούσα διαπραγμάτευση δυσχεραίνεται περισσότερο, καθώς τώρα μπαίνουν οι προϋποθέσεις και για την επόμενη συζήτηση που θα αφορά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πάει στις ευρωεκλογές, έχοντας την θετική δήλωση των εταίρων για την οριστική ρύθμιση αμέσως μετά. 

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από την Βουλή τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι υπουργοί της με την Τρόικα. Είναι και αυτή μία επιπλέον δυσκολία. Κάθε μία από τις υποχωρήσεις που ζητά η Τρόικα κυρίως μέσω του ΔΝΤ δημιουργεί έναν ακόμη κίνδυνο ατυχήματος στις φορτισμένες συζητήσεις στην Βουλή που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και ένα ακόμη «όπλο» στην φαρέτρα της αντιπολίτευσης. Τόσο τα εργασιακά όσο και οι απολύσεις στο δημόσιο αλλά και η απελευθέρωση στο γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα θα έχουν πολιτικό κόστος και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν διαρροές κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία όταν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει περιθώρια απωλειών.

Η κυβέρνηση αποδίδει το πρόβλημα στις εμμονές κυρίως του ΔΝΤ που από τον Σεπτέμβριο αρνείται να αναγνωρίσει την θετική πορεία της οικονομίας που αντικατοπτρίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα και ακολούθως στις εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ του Ταμείου και των εκπροσώπων της ΕΕ και της ΕΚΤ. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι “το ΔΝΤ έβαζε συνεχώς θέματα που περιλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις της χώρας εκβιάζοντας στυγνά ότι θα τινάξει όλη την συζήτηση στον αέρα”. 

Για την κυβέρνηση όμως υπάρχει η μεγάλη εικόνα. Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα παιχθεί το παιχνίδι των εντυπώσεων στην ελληνική κοινωνία. Αν επικρατήσει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις αξιώσεις των εταίρων η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την ελπίδα για ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Αν ο συμβιβασμός είναι αρνητικός τότε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και οι φίλιες δυνάμεις δεν θα σώσουν τις εντυπώσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης