Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ κυβέρνησης, Τρόικας – Τα τελευταία κρίσιμα σημεία

Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ κυβέρνησης, Τρόικας – Τα τελευταία κρίσιμα σημεία

Από τη σημερινή συνάντηση θα λείπει ο Πόουλ Τόμσεν που επιστρέφει στις ΗΠΑ και φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωσε σιβυλλικά «ουδέν σχόλιο»...


Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ κυβέρνησης, Τρόικας – Τα τελευταία κρίσιμα σημεία
Να βγει «λευκός καπνός» από το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πλέον σήμερα σε Αθήνα, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. Ωστόσο πέρασε άλλη μια νύχτα χωρίς να επέλθει συμφωνία και από σήμερα το πρωί συνεχίζονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα και της Τρόικας.

Οι πιθανότητες όμως παραμένουν 50-50 για να επέλθει σήμερα η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο σε μια θετική αξιολόγηση για να λάβει η χώρα μας την δόση-μαμούθ των 10 δισ. ευρώ, αλλά και για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έως τον Μάιο.

Κλείσιμο
Μετά τη λήξη της συνάντησης, όλοι έφευγαν με κατεβασμένο κεφάλι. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «συνεχίζουμε την Τρίτη από το πρωί. Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία. Πάει καλά, έχουμε φθάσει αλλά πολύ κοντά υπάρχουν ακόμη ανοικτά 4-5 θέματα. Συνεχίζουμε το πρωί με το κείμενο της συμφωνίας (Μνημόνιο Συνεννόησης-MoU). Ελπίζουμε σήμερα να έχουμε την Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αν δεν κλείσουμε αύριο, θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες».

Από τη σημερινή συνάντηση θα λείπει ο Πόουλ Τόμσεν που επιστρέφει στις ΗΠΑ και φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωσε σιβυλλικά «ουδέν σχόλιο» για την επίτευξη συμφωνίας.
 
178 μέρες… πρόοδος

Μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κρατά άμυνα στις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει εδώ και ενάμισι μήνα ο πρωθυπουργός για Δημόσιο, εργασιακά και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης πέρασαν χθες από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, για να καταθέσουν στην Τρόικα την τελική απάντησή τους επί των συμβιβαστικών προτάσεών της.

Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας και οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς έμειναν μόνοι μετά από 6 μήνες διαβουλεύσεων και παζαριών, μπήκε στην τελική ευθεία η συνολική διαπραγμάτευση για το τι δίνει και τι αφήνει η κάθε πλευρά. Κυβέρνηση και Τρόικα προσπαθούσαν να «κουμπώσουν» τα κενά, τα οποία παραμένουν ανοικτά μέχρι αυτήν την ώρα. Απόλυτη συμφωνία δεν θα υπάρξει -όπως δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης- αλλά είναι η ώρα των αποφάσεων και για τις δύο πλευρές.

«Στράβωσε» η συμφωνία

Το κλίμα αναμονής τελικής συμφωνίας ανατράπηκε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ώρα, σε μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση, όλη η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, βγήκε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Οι κύριοι Στουρνάρας, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαζούχ και Μορς παρέμειναν επί 15 λεπτά στον διάδρομο, αφήνοντας μόνους τους τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν και Ουές Μακ Γκρού του ΔΝΤ στο γραφείο του κυρίου Στουρνάρα, πιθανότατα για να συσκεφθούν μόνοι τους ή μέσω τηλεφώνου με την Ουάσιγκτον και την έδρα του Ταμείου.

Από τη στιγμή εκείνη, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: μέσα σε μισή ώρα η πολύωρη σύσκεψη είχε πια λήξει, η ομάδα του ΔΝΤ έφυγε βιαστικά και με αποτυπωμένη την κατήφεια στα πρόσωπα όλων όσων μετείχαν ως τότε στη διαπραγμάτευση.

Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ακόμη ότι και σήμερα μπορεί να πετύχουν συνολική συμφωνία για να διασώσουν τα μεγάλα και σημαντικά που, όμως, η Τρόικα απορρίπτει:

-Κοινωνικό μέρισμα:  άγνωστη παραμένει, ακόμα, η τύχη και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλει να διανείμει προεκλογικά η κυβέρνηση.Στην κυβέρνηση λένε πως η Τρόικα δεν έχει βάλει συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές

-Ομαδικές απολύσεις: η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να μην αλλάξουν (από τώρα τουλάχιστον) οι όροι για τις ομαδικές απολύσεις.

-Δημόσιο: η Τρόικα επιμένει για δεσμευτικούς στόχους στις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η κυβέρνηση ζητά να μην μπει πλέον ξανά αριθμητικός στόχος για απολύσεις. Επιμένει και σε αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις στο Δημόσιο.

-Μέτρα ΟΟΣΑ:  Ο όρος «φρέσκο γάλα ημέρας» για το γάλα, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, καθώς οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Επίσης επιδιώκεται να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία -προσωρινά τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες.

-Φόροι υπέρ τρίτων: εκεί διαφαίνεται ότι η Τρόικα μπορεί να δεχτεί τις ελληνικές θέσεις για το ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν.

Ζητούμενο πλέον όμως τώρα είναι η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις να μην αποτελέσει και τροχοπέδη στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο, μαζί με άλλα προαπαιτούμενα.

Ελπίδες για συμβιβασμό

Από πλευράς της, πάντως, για να κλείσει τη συμφωνία, και η Τρόικα μπορεί να επικαλεστεί στους πολιτικούς προϊσταμένους της ότι η Αθήνα δέχθηκε να υλοποιήσει περίπου 700 από τις συνολικά 879 μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που ζητούσε.

«Η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το αν η Τρόικα διαπιστώσει ότι συντελείται μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων», εκτιμούν στην κυβέρνηση. Η πολιτική επικύρωση των μέτρων αυτών θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Απριλίου το αργότερο και πλέον εκτιμάται ότι μέσα στην ημέρα ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση που θα πιστοποιεί ότι τα μεγαλύτερα ζητήματα έχουν επιλυθεί και πρέπει να γίνουν αποδεκτά, κάτι που και η κυβέρνηση θα τονίσει προς τους «αντιφρονούντες» βουλευτές, όταν έρθει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης