Κάντας: «Είναι για σένα», του είπε έμπορος όπλων και του άφησε 600.000 ευρώ!

Κάντας: «Είναι για σένα», του είπε έμπορος όπλων και του άφησε 600.000 ευρώ!

Ήταν τόσες πολλές οι μίζες, που ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών ξέχναγε να τις περιγράψει στους ανακριτές - Πώς γίνονταν οι δωροδοκίες - Έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία - Μίλησε για δωροδοκίες σε δέκα συμβάσεις εξοπλιστικών - «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» δηλώνει

Κάντας: «Είναι για σένα», του είπε έμπορος όπλων και του άφησε 600.000 ευρώ!
Σοκ και δέος προκαλούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα αποκάλυπτε επί τέσσερις ημέρες στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, ο Αντώνης Κάντας, «νούμερο 3» στην ιεραρχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και Γιάννου Παπαντωνίου.

Σε μια απολογία-«ποταμό», που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, ο προφυλακισμένος, πλέον, πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, φέρεται να ξέχναγε ακόμη και να περιγράψει στους δύο ανακριτές, αλλά και τον εισαγγελέα κ. Α. Ελευθεριάνο, τα εκατομμύρια που ελάμβανε ως μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κλείσιμο


Και αυτό, γιατί ήταν τόσα πολλά τα χρήματα και τόσες πολλές οι φορές που έφταναν στα χέρια του, που... τι να πρωτοθυμηθεί να καταθέσει στους ανακριτές ο κατηγορούμενος;



Ενδεικτικό των όσων είπε στην απολογία του στους ανακριτές ο Αντώνης Κάντας, είναι το περιστατικό που φέρεται να περιέγραψε στους κ.κ. Μαλλή και Σταυρόπουλο και το οποίο πλέον αποτελεί μέρος της απολογίας του.



Σύμφωνα με την περιγραφή του, που προκαλεί σοκ, αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του και, φεύγοντας του άφησε ένα σακ βουαγιάζ. Ο Κάντας του τηλεφώνησε για να του πει για το σάκο και τότε εκείνος του είπε «είναι για σένα». Όταν το άνοιξε, διαπίστωσε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!

Στη μαραθώνια απολογία του ο Αντώνης Κάντας μίλησε, σύμφωνα με πληρηφορίες, για ένα κομβικό πρόσωπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρείας από τον οποίο φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές ότι έλαβε μίζα 1, 5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένα για υποβρύχια και τα Astrad.


Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών φέρεται ακόμη να ανέφερε στην απολογία του στους δύο ανακριτές ότι πράγματι έλαβε μίζα 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Leopard.

Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που, μαζί με τα Κόρνετ και τα υποβρύχια, άρχισαν να υλοποιούνται επί θητείας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του Άκη Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου.

Ακόμη, μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, οι δύο ανακριτές, κατά τις πληρηφορίες, έχουν στα χέρια τους στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι διατεθειμένος να προσκομίσει στους ανακριτές και τις κινήσεις τους.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του φέρεται να «έκαψε» δέκα συνολικά πρόσωπα (οκτώ αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και να αναφέρθηκε σε δέκα συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκ των οποίων μόνο η μία αυτή, που αφορά στα υποβρύχια, βρίσκεται στην ανάκριση και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η απολογία-«ποταμός» του Αντώνη Κάντα στους ανακριτές σηματοδοτεί πάντως νέες εξελίξεις στην ανάκριση για τα εξοπλιστικά. Μάλιστα, πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουν ενημερώσει ήδη τους ανακριτές ότι θέλουν να μιλήσουν και να εισφέρουν στοιχεία στην ανάκριση για τη διαδρομή των μαύρων χρημάτων.

«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το νόμο» δήλωσε ο Αντώνης Κάντας, εξερχόμενος από το γραφείο των ανακριτών, πριν οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, αφού έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, Γιάννης Ματζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν: «Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Το πρόσωπο-«κλειδί»

Πάντως, σε πρόσωπο-«κλειδί» στην εν εξελίξει ανάκριση εξελίσσεται, πλέον, ο έμπορος εξοπλιστικών, Πάνος Ευσταθίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, για τον οποίο ο Αντώνης Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών, θα είναι ο επόμενος κατηγορούμενος που θα περάσει το ανακριτικό κατώφλι.

Με τους ρυθμούς, δε, που κινείται η ανάκριση, δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του ακόμα και μέσα στις γιορτές.

Πάντως, σύμφωνα με το συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.

Κατάθεση για την εμπλοκή του είχε δώσει και ο επιχειρηματίας. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης