Τι απαντά ο Βενιζέλος στις απειλές Σεραφείμ περί αφορισμού για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων

Τι απαντά ο Βενιζέλος στις απειλές Σεραφείμ περί αφορισμού για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων

«Η εθνική ταυτότητα και η ορθόδοξη παράδοση δεν κινδυνεύουν» γράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων είναι ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα της Πολιτείας και όχι της Εκκλησίας»

Με μία επιστολή 1.000 λέξεων απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Τους διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε και να τους επικαλούμαστε επιλεκτικά», γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας για ποιο λόγο η ελληνική πολιτεία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατʼ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα της Πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεών της και όχι της Εκκλησίας», υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή που απέστειλε στον Μητροπολίτη Πειραιώς στις 5 Δεκεμβρίου.

«Η εθνική μας ταυτότητα και η ορθόδοξη παράδοσή μας δεν κινδυνεύουν αλλά επιβεβαιώνονται μέσα στο περιβάλλον αυτό χωρίς να θίγεται όμως κανένας άλλος», αναφέρει επίσης ο κ. Βενιζέλος και παρατηρεί ότι «η Ορθοδοξία απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές».

Στην επισήμανση του Μητροπολίτη Πειραιώς ότι για το σύνολο των Άγιων Πατέρων «η ομοφυλοφιλία είναι σιχαμερό και ακάθαρτο αμάρτημα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στους ομόφυλους είναι «ζήτημα νομοθετικής πολιτικής εθνικής και όχι τοπικής σημασίας» και τονίζει: «Θα είχε συνεπώς ενδιαφέρον να διατυπωθεί αρμοδίως και συνοδικώς η άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος», υπαινισσόμενος ότι ο κκ Σεραφείμ εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αποφεύγει να επαναλάβει ευθέως την απειλή ότι θα αφορίσει όσους βουλευτές υπερψηφίσουν ρύθμιση για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στους ομοφύλους αλλά προειδοποιεί τον κ. Βενιζέλο ότι αν προωθήσει διάταξη υπέρ των ομοφύλων θα διαπράξει ύβρη κατά του Θεού και των ανθρώπων «διότι θα φυγαδεύσετε, θα αποδιώξετε και θα αποστερηθείτε de facto ως πρόσωπα τη χάρη και την ευλογία του δικαιοκρίτου Κυρίου».

«Επιτρέψτε μου να αγνοήσω», απαντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «για λόγους αναγόμενους στο σκληρό πυρήνα της ύπαρξης μου, την άτυχη απειλή ότι “θα αποστερηθούμε de facto ως πρόσωπα την χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου”» και προσθέτει: «Η αποστροφή αυτή θεωρώ ότι είναι απλώς σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση».

Ο κ. Βενιζέλος απαντά και στις αναφορές του κκ Σεραφείμ στον ιερέα παππού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Σας ευχαριστώ που μνημονεύσατε τον ιερέα πάππο μου. Αυτός μου έμαθε ότι η σχέση μας με το Θεό είναι προσωπική, αδιαμεσολάβητη, διαρκής και αδιάκοπη από την ώρα που γεννιόμαστε ως εικόνες της αρρήτου δόξης Του παρά τα πολλά στίγματα των πταισμάτων μας, έως την ώρα της κρίσης μέσα από την οποία προσδοκούμε και ελπίζουμε στην ετέρα μορφής μας», γράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Διαβάστε όλη την επιστολή του κ. Βενιζέλου προς τον κκ Σεραφείμ:«Προς: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ


Ακτή Θεμιστοκλέους 190


18539 ΠειραιεύςΣεβασμιώτατε,


έλαβα την ΑΠ 1329/3.12.2013 επιστολή Σας με αφορμή την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να ρυθμιστεί νομικά το πραγματικό γεγονός της συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου σε συμμόρφωση προς τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ερμηνεύει και εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Σας ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε για την έξοδο από τη κρίση και για τα πάντοτε έκδηλα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπο μου, χρόνια τώρα. Τα αισθήματα αυτά είναι -Σας διαβεβαιώ- αμοιβαία και ανυπόκριτα. Σας εύχομαι πολλά τα έτη με αφορμή τα πρόσφατα Ονομαστήριά Σας.


Όπως ξέρετε ως νομικός, η ΕΣΔΑ ισχύει στην εσωτερική έννομη τάξη ως κανόνας σχετικά αυξημένης τυπικής ισχύος (άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος), ενώ, λόγω του συστήματος διεθνούς δικαστικού ελέγχου που τη συνοδεύει, γίνεται καθολικά δεκτό στην επιστήμη και τη νομολογία ότι ο εθνικός νομοθέτης και ο εθνικός δικαστής έχουν υποχρέωση σύμφωνης προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ερμηνείας των ρυθμίσεων των εθνικών συνταγμάτων των κρατών-μελών.


Από την άποψη αυτή καμία χώρα-μέλος της ΕΣΔΑ δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του ΕΔΔΑ χωρίς επιπτώσεις πολιτικές ή ακόμη και νομικές στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Τη μαύρη περίοδο της δικτατορίας η Ελλάδα στο ΕΔΔΑ και τους μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναζήτησε βοήθεια και στηρίγματα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.


Οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν αναζήτησαν διεθνή προστασία των ιδιοκτησιακών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατέφυγαν, δηλαδή στο ΕΔΔΑ και την δική του απόφαση επικαλέστηκαν ως τίτλο προστασίας. Αυτούς τους διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς δεν μπορούμε συνεπώς να τους χρησιμοποιούμε και να τους επικαλούμαστε επιλεκτικά.


Υποστηρίζετε την άποψη ότι ο νομοθέτης έχει κατά το Σύνταγμα (προφανώς εννοείτε το άρθρο 3) την υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις και τις ευαισθησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όταν χειρίζεται θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο γάμος, η οικογένεια, η προστασία του ανθρώπινου προσώπου.


Το κανονιστικό περιεχόμενο του άρθρου 3 που εισάγει το σύστημα των συνταγματικά ρυθμισμένων σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας χωρίς να απομειώνει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 13 Συντάγματος), θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τελείως διαφορετικό και απολύτως συγκεκριμένο: αφορά τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος και την κατοχύρωση της τυπολογίας των επιμέρους εκκλησιαστικών καθεστώτων που υφίστανται στην ελληνική επικράτεια (Νέες χώρες, Κρήτη, Δωδεκάνησα).


Η ίδια όμως η δημοκρατική αρχή επιβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων να λαμβάνει υπόψη της και να συνεκτιμά τις απόψεις και τις ευαισθησίες όλων των θεσμών, των συλλογικών οντοτήτων, των πολιτών. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει προφανώς, για λόγους ιστορικούς και κοινωνικούς, η Ορθόδοξη Εκκλησία.


Όμως ο νομοθέτης οφείλει εν τέλει να ενεργεί κατά το Σύνταγμα που με την σειρά του κατοχυρώνει και τη θέση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.


Στα ζητήματα ηθικής και βιοηθικής η ευρωπαϊκή και διεθνής συνταγματική αντίληψη έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τις χριστιανικές απόψεις, δεν ταυτίζεται όμως με αυτές. Για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους, που γνωρίζετε πολύ καλά, η συνταγματική ηθική και η ηθική της έννομης τάξης (ποινικής και αστικής) είναι διαχωρισμένη θεσμικά από την χριστιανική και πιο συγκεκριμένα την Ορθόδοξη ηθική αντίληψη, όσο και αν έχει επηρεαστεί από αυτήν.


Άλλωστε, ο Χριστιανισμός δεν είναι ηθική, αλλά Μήνυμα και Ελπίδα Σωτηρίας μέσα από την προσδοκία της Ανάστασης. Η Ορθοδοξία δε -επιτρέψτε μου να πω- απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές.


Η αντιμετώπιση της πίστης, της δογματικής καθαρότητας, της αμαρτίας, της μετάνοιας, της κατʼ οικονομία μεταχείρισης, της άφεσης, της καταλαγής δεν αφορά το νομοθέτη και την Πολιτεία, αλλά την Εκκλησία. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατʼ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα της Πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεών της και όχι της Εκκλησίας.


Αυτά έχουν κριθεί εδώ και δεκαετίες με αφορμή ζητήματα πολύ σημαντικότερα από το σύμφωνο συμβίωσης, όπως η νομική μεταχείριση της άμβλωσης, των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου, του διαζυγίου, του κλινικού θανάτου και των μεταμοσχεύσεων, (σε άλλες χώρες) της ευθανασίας, της παρένθετης μητρότητας, της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.ο.κ.


Οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις ως προσώπων δεν μπορούν να επηρεάσουν, από ένα σημείο και μετά, τις επιλογές της ευρωπαϊκής και εθνικής έννομης τάξης και το εύρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλουν πολλά στο Χριστιανισμό, αλλά κινούνται πλέον σε μια παγκόσμια σφαίρα αξιών πολλαπλών προελεύσεων και επιρροών μέσα σε μια πλουραλιστική διεθνή κοινωνία. Η εθνική μας ταυτότητα και η ορθόδοξη παράδοσή μας δεν κινδυνεύουν αλλά επιβεβαιώνονται μέσα στο περιβάλλον αυτό χωρίς να θίγεται όμως κανένας άλλος.


Η θρησκευτική πίστη και κοινωνία μπορεί να κριθεί στους κόλπους της Εκκλησίας ή της θρησκευτικής κοινότητας. Η πολιτειακή μας στάση κρίνεται θεσμικά, δημοκρατικά, δικαιοκρατικά.


Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας. Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και δυστυχώς εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου.


Λόγω των αμοιβαίων αισθημάτων αγάπης και εκτίμησης που μας συνδέουν, δεν εισέρχομαι σε θέματα κανονικής τάξης. Απευθυνθήκατε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ζήτημα νομοθετικής πολιτικής εθνικής και όχι τοπικής σημασίας. Θα είχε συνεπώς ενδιαφέρον να διατυπωθεί αρμοδίως και συνοδικώς η άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τέλος, επιτρέψτε μου να αγνοήσω, για λόγους αναγόμενους στο σκληρό πυρήνα της ύπαρξης μου, την άτυχη απειλή ότι «θα αποστερηθούμε de facto ως πρόσωπα την χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου». Η αποστροφή αυτή θεωρώ ότι είναι απλώς σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση.


Σας ευχαριστώ που μνημονεύσατε τον ιερέα πάππο μου. Αυτός μου έμαθε ότι η σχέση μας με το Θεό είναι προσωπική, αδιαμεσολάβητη, διαρκής και αδιάκοπη από την ώρα που γεννιόμαστε ως εικόνες της αρρήτου δόξης Του παρά τα πολλά στίγματα των πταισμάτων μας, έως την ώρα της κρίσης μέσα από την οποία προσδοκούμε και ελπίζουμε στην ετέρα μορφής μας.


Με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης


Ευάγγελος Βενιζέλος»

ΣΧΟΛΙΑ (65)

ALFA

Αρκεί να μην τα δίνουμε όλα για τα ψηφαλάκια και να μην διαλύσουμε την κοινωνία μας ,περίσσότερο , απ ότι έκανε ο Ανρέας Παπανδρέου με την διάλυση των σχολείων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ακόμα και τα [...] έχουν καμιά φορά εκλάμψεις.

.

Οφειλω να πω ότι για μια και μοναδικη φορα στη ζωη μου συμφωνω με την οπτικη του Βενιζελου..

μαρακι

Ειμαι χριστιανη, ειμαι ελληνιδα και ειμαι περιφανη για τους προγονους μου. Οτι και να κανετε συριζαιοι ,αριστεροι, μασονοι, Ανθελληνες, Σαμαροβενιζελοι, νεοταξητες, δωδεκαθειστες, πουλημενοι, λαδωμενοι, δοσιλογοι, αθεοι, το ιδιο που μου κανει. Ευτηχως οπως ειπανε παρακατω, ειμαστε στ αληθεια πολλοι ακομα.. γι αυτο μη χανετε τον καιρο σας αδικα και με σχεδον τα ιδια σχολια, ποσο οπισθοδρομικοι και "χαζοι" ειμαστε εμεις, και ποσο εξυπνοι εσεις, που αγωνιζεστε για την δημοκρατια και την ισοτητα ολων..... ολων, εκτος απο αυτη των ελληνων και χριστιανων.. το παραξενο ειναι οτι υποστηριζετε τις λειτουργιες τζαμιων, σαν δημοκρατες, τις αυτομαστιγωσεις μουσουλμανων στους δρομους, και δηλωνετε οτι δικαιουνται να το κανουν, γιατι το επιβαλει η θρησκεια τους....η θρησκεια τους κυριοι, επιβαλει ακομα πολλες παραδοσεις τους, κλειτεριδεκτομες, ξυλοδαρμο γυναικων,και ακομα και ιερο πολεμο. Αυτες τις παραδοσεις τους ομως δεν εχω ακουσει κανεναν απο σας να τις καταδικαζει.. οχι, πρεπει να τους σεβαστουμε γιατι ειναι η θρησκευτικη τους κουλτουρα, ετσι???. Αληθεια, ειστε τοσο πορωμενοι ανθελληνες και τοσο κατα του χριστιανισμου που δεν βλεπετε οτι τα πιστευω που πρεσβευει ο μητροπολιτης καθως και τοσοι αλλοι χριστιανοι, ειναι πρωτα απο ολα επιβολη της θρησκειας τους???? αυτο γιατι δεν το σεβεστε και γιατι σας ενοχλει τοσο????????μα τι συμβαινει στ αληθεια στο θολωμενο σας μυαλο που δεν μπορειτε να κατανοησετε οτι αυτο που κανετε κατα των συμπατριωτων σας, σαφως και δεν ειναι δημοκρατια??????????????????????

Γρηγόρης

Πολύ σωστά τα λες αλλά ποιος ακούει; είναι πορωμένοι όπως είπες! Αδικος κόπος!

Βασίλειος Α'

Απλώς μεγαλειώδης ο Βενιζέλος στην απάντηση-καταπέλτη του προς τον Σεραφείμ. Του αξίζει κάθε έπαινος . Τα περί απειλών για την ορθοδοξία και την οικογένεια που γράφουν κάποιοι σχολιαστές είναι απλώς αστεία πράγματα ... Οι ομοφυλόφιλοι δεν στρέφονται κατά της Εκκλησίας {αν και θα είχαν λόγους να το κάνουν} και βεβαιώτατα ούτε κατά της οικογένειας {άλλωστε και οι ίδιοι από κλασικές οικογένειες προέρχονται , δεν είναι εξωγήινοι }.

???

Μεγαλειώδης ο Βενιζέλος; Ε δεν είσαι στα καλά σου!

Πολιτης

Προφανώς λόγω σωματοδομής!

Σωτήρης Αναγνωσταράς

Φαίνεται να έχει ξελαμπικάρει τώρα τελευταία ο Μπένυ γιατί για ένα διάστημα με είχε ανησυχήσει. Όποτε άνοιγε το στόμα του έλεγε βλακεία. Τον άκουσα τυχαία και προχτές στην πασόκικη κοινοβουλευτική και απόρησα. Θύμιζε κάτι από τον (πολύ) παλιό καλό Βενιζέλο για τον οποίο πίστευα ότι ήταν νεκρός. Δεν ξέρω τι πιστεύει από αυτά που λέει, αλλά τηρουμένων των αναλογιών ήταν μια δίκαιη απάντηση. Πάντως τη συνοδική τριπλά δεν ξέρω πόσο την έχει. Εκεί μέσα έχει αληθινούς σοφούς (όπως έχει και κάτι περίεργους βέβαια).

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ο καλός ποιμήν φυλάει τα πρόβατα του από τους λύκους. Αυτ;o κάνει και ο λεβέντης Μητροπολίτης Πειραιώς. O πρώην κ. Τούρκογλου και νυν Βενιζέλος καθώς και οι υπόλοιποι προωθητές της ομοφυλοφυλίας ως νορμάλ συμβίωση, αποσκοπούν στην διάλυση του πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια. Ο λεβέντης Μητροπολἰτης Σεραφεἰμ και όλοι οι Έλληνες έχουμε καθήκον να υπερασπἰζουμε το θεσμό της οικογένειας όπως την ίδια μας την πατρίδα, τήν Ελλάδα. Τό εκαναν από ανέκαθεν οι παπούδες μας το 40, το 21 στό Μεσολόγγι. στο Σούλι στις Θερμοπύλες. Ο άξιος Μητροπολἰτης Σεραφεἰμ θα απαντήση στα αστεία επιχειρήματα του κου. Τούρκογλου περί ευθανασίας, κλινικού θανάτου, μεταμοσχεύσεων, τι πραγματικά σημαίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-- κρἀτους κλπ.. Ο καλός ποιμήν φυλάει τα πρόβατα του από τους λύκους. Αυτο κάνει και ο λεβέντης Μητροπολίτης Πειραιώς.

το δικό σας

οι Gay είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χτυπήσουν τη θρησκεία ......από δυτικό κόσμο μέχρι Ιραν......η θρησκεία και εκεί σύντομα θα καταρρεύσει .οχι για τους gay αλλά γιατί ετσι πρέπει .......

A.D.

τα ειπες όλα...λευκη σελιδα θα γινει η ελλαδα!! για αυτό και δεν πειραζουν τους λαθρομετανάστες...παμε για παγκοσμια θρησκεια...

simos

Γιατι τον αποκαλειτε αντιπροεδρο? τον εβαλε κανενας ψηφος του ελληνικου λαου εκει?

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ....ΟΥΔΕΝ ?

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΓΚΕΗ ΚΙ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΜΕΝΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΙΣΕΙ .ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΤΕΜΕΝΗ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ .Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ .Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ .ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ .ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΓΚΕΗ ?

ΜΙΧΑΛΗΣ

Θρησκόληπτος δεν είμαι αλλά ο Βενιζέλος προσπαθεί να μαζέψει ψήφους...........μην τρελαθούμε τώρα οτι οι γκέι είναι φυσιολογικό! καλά τα λέει ο Μητροπολήτης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koumoutsakosss

Ανέφερε πως η τακτική της σιωπηλής και κρυφής διπλωματίας στο θέμα των Ρώσων διπλωματών ακολουθήθηκε και στη συμφωνία με τα Σκόπια αλλά και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία

7
kouroublis

Αναφερόμενος στο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επισκεφτεί τα συγκεκριμένα πέντε νησιά και να ζήσει για δύο τρεις μέρες τον παλμό τους

59