Κ. Μητσοτάκης: «Υπάρχουν οριζόντια χαρακτηριστικά στα μέτρα της κινητικότητας»

Κ. Μητσοτάκης: «Υπάρχουν οριζόντια χαρακτηριστικά στα μέτρα της κινητικότητας»

Το κριτήριο για τις απομακρύνσεις είναι το πώς μπήκαν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο, λέει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Στην ΕΛΑΣ οι δημοτικοί αστυνομικοί

Κ. Μητσοτάκης: «Υπάρχουν οριζόντια χαρακτηριστικά στα μέτρα της κινητικότητας»
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης.

Μιλώντας πριν από λίγο στην Επιτροπή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδωσε την ευθύνη για την ύπαρξη οριζόντιων χαρακτηριστικών στα μέτρα της κινητικότητας στο γεγονός ότι τα περισσότερα υπουργεία και οι ΟΤΑ δεν είχαν προχωρήσει σε αξιολόγηση των δομών τους.

Κλείσιμο
Ο υπουργός εξήγησε ότι «ανέλαβα λίγες ημέρες πριν την αξιολόγηση της τρόικας. Το Υπουργείο είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αυτές ήταν γνωστές. Δεν τις ανακαλύψαμε τώρα… Δύο από τις τρεις δεσμεύσεις είχαν χαρακτήρα των προαπαιτούμενων. Όμως την 30η Ιουνίου δεν είχαν καλυφθεί που σημαίνει ότι για να εξασφαλίζαμε την ομαλή χρηματοδότηση έπρεπε να πάμε σε εναλλακτική πειστική πρόταση προς τους δανειστές και αυτό κάναμε».

Πρόσθεσε πως «παρουσιάσαμε ένα σχέδιο που έχει οριζόντια χαρακτηριστικά κυρίως για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί η οργάνωση δεν είχε γίνει ώστε εμείς να έρθουμε και χειρουργικά να δράσουμε. Δεν θέλω άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, άλλα για να γίνει αυτό πρέπει αν γίνουν τα οργανογράμματα με μεγάλη ταχύτητα».

Πέραν αυτών, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «ιεράρχηση» των αναγκαστικών αποχωρήσεων, οι οποίες, όπως εξήγησε, «δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους καθώς για κάθε αποχώρηση θα υπάρξει πρόσληψη. Μας δύνεται η ευκαιρία να ανανεώσουμε προσωπικό», ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να υπάρξει «κεντρικός προγραμματισμός» και συζήτηση στην Βουλή για τον προγραμματισμό προσλήψεων.

Σημείωσε ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προκύψουν από:
-        Όσους μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά και πήραν μια θέση την οποία δεν άξιζαν. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε γρήγορα στον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων.

-        Όσους κρίθηκαν τελεσίδικα ότι πρέπει να φύγουν. Θα γίνει αξιολόγηση πειθαρχικών συμβουλίων. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν στην φυλακή και διοικητικά μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Είναι πάνω 1.000 περιπτώσεις που εξετάζονται πειθαρχικά και ενδεχομένως πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα προκύψουν από εξέταση των πλαστών δικαιολογητικών.

Συμπλήρωσε ότι απομακρύνσεις θα προκύψουν και από την δεξαμενή της κινητικότητας: «Το κριτήριο είναι το πώς μπήκαν. Μπήκαν με ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα; Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιος από την δεξαμενή κινητικότητα θα πάει σε αποχώρηση, αλλά λέω ποια κατά την άποψή μας πρέπει να είναι τα κριτήρια».

Για την Δημοτική Αστυνομία υποστήριξε ότι όλο το προσωπικό θα απορροφηθεί από τις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγώντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθούν από την ΕΛ,ΑΣ. Θα έχουν πρόβλημα όσοι μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά». Σημείωσε δε ότι «η πράξη στην Δημοτική Αστυνομία είναι πραγματική μεταρρύθμιση καθώς παίρνουμε ανθρώπους από υποδομή που δεν κάνει καλά την δουλειά της και την μεταφέρουμε εκεί που μπορεί να γίνει η δουλειά» ενώ πρόσθεσε πως «μπορούμε να συζητήσουμε ώστε να έχουν λόγο οι Δήμαρχοι και ένα κομμάτι να μεταταχθεί απευθείας στους Δήμους για να ελέγχονται υποθέσεις τραπεζοκαθισμάτων κ.α.»

Στουρνάρας: Επαναφέρουμε το κίνητρο των αποδείξεων


Στο μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα επαναφέρει το κίνητρο των αποδείξεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε νομοσχέδιο που θα ομαδοποιήσει τις φορολογικές απαλλαγές, εκπτώσεις, κίνητρα κ.α.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «έως το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί  ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Τον Σεπτέμβριο θα έρθει νομοσχέδιο με κωδικοποιημένες τις φορολογικές απαλλαγές τις εκπτώσεις και τα κίνητρα», ενώ για το κίνητρο των αποδείξεων εξήγησε ότι «στηρίζουμε την φορολογική συνείδηση και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο που το μέτρο θα συνδεθεί με κίνητρα».

Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εξαιρετικά «δύσκολη» την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρόσθεσε «Σταθήκαμε όρθιοι! Αποφύγαμε τη μη λήψη δόσης λόγω χαμηλής απόδοσης στο μέτρο της κινητικότητας, αποφύγαμε την εισφορά 2 τις χιλίοις και την μείωση μισθών και συντάξεων στους ένστολους ενώ για αυτούς που θα απολυθούν διαπραγματευτήκαμε και θα γίνονται προσλήψεις».

Σημείωσε ότι «εργαστήκαμε εντατικά για να κλείσουμε το κενό για το 2013 και 2014. Καθίσαμε και είχαμε έστω και στο παρά πέντε συμφωνία και εγκρίθηκε η δόση 6,8 δις ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφίσουμε εγκαίρως το ν.σ. για να μπορούν να συνεδριάσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που δίνουν τα χρήματα. Δεν πήραμε κουτσουρεμένη δόση. Τον Ιούλιο θα πάρουμε 2,5 δις ευρώ , 1,8 δις ευρώ τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και τον Οκτώβριο 500 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα 500 εκ. ευρώ από επαναγορά ομολόγων».

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης είπε ότι θα ξεκαθαρίσει το επόμενο 10ήμερο.

Διάταξη εξαιρεί από την κινητικότητα τους αποσπασμένους στα υπουργικά γραφεία

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η διάταξη - πρόκληση που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, και η οποία στην ουσία «προστατεύει» από το μέτρο της κινητικότητας εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία.
 
Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη (αρ. 90 παρ 2) στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα προσμετρηθεί το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μάλιστα ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς- όπως φαίνεται – εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη διάταξη (αρ.90 παρ. 2), εάν δεν αποσυρθεί, ενδεχομένως να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να καταψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει έως και τέσσερις συνεργάτες αποσπασμένους από υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σημαντικό αριθμό δικαιούνται και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (σ.σ. ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης