«Τελεσίγραφο» τριών ημερών για συμφωνία με την Τρόικα

«Τελεσίγραφο» τριών ημερών για συμφωνία με την Τρόικα

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας: Μέχρι αύριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία - «Πάμε για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» είπε ο υπουργός Οικονομικών - Δεν υπάρχει ζήτημα να απολυθούν περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι, διαβεβαιώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Τελεσίγραφο» τριών ημερών για συμφωνία με την Τρόικα
Πριν από δύο 24ωρα, η Κομισιόν διέψευσε μερικώς ότι έχει θέσει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Σήμερα, επί της ουσίας τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα τριών ημερών για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Το κρίσιμο των διαπραγματεύσεων δηλώνει και η συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή το πρωί στις 11:30 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόποουλος, με τους εκπροσώπους ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας εργαζόμενων στο κράτος, είναι τα θέματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Με ξεκάθαρο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Αθήνα ότι σε περίπτωση που η τρόικα δεν έχει λάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμεί μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, τότε οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της σταδιακής εκταμίευσης της δόσης.

Το ορόσημο αυτό προσδιορίζει μια άτυπη χρονική διορία για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας το αργότερο μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Δίνοντας το στίγμα των εντατικών διαβουλεύσεων οι οποίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ομάδα Τόμσεν στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί».

Κατά τον κ. Στουρνάρα «υπήρξε πρόοδος σε όλα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω τι συζητήθηκε. Ο υπουργός των Οικονομικών, με προφανή αισιοδοξία, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι «πάμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα».

Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση

Τη βεβαιότητα πως θα δοθεί η δόση, έστω και με... δόσεις, εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη εξηγούσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως «όταν λέμε "πολιτική απόφαση", εννοούμε την έγκριση της έκθεσης της Τρόικα από το Eurogroup, ώστε να εγκρίνει τα 8,1 δισ. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και εκταμίευση όλου του ποσού μαζί».

«Ουσιαστικά» ανέφερε η ίδια πηγή, «μέχρι αύριο το βράδυ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, με δεδομένο ότι η Τρόικα θέλει δύο μέρες, για να συντάξει την έκθεσή της».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα να απολυθούν περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι

Την άποψή του ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημειώθηκε πρόοδος, εξέφρασε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με τον κ. Σαμαρά.

«Η συζήτηση είναι δύσκολη, θα συνεχίσουμε και αύριο και μεθαύριο, θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων πέραν των 15.000 που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα».

Ωστόσο, από τη διατύπωση αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται σαν η τρόικα να ζητά να γίνουν περισσότερες απολύσεις εντός του 2013 (έχει συμφωνηθεί να οδηγηθούν σε υποχρεωτική έξοδο από το Δημόσιο 4.000 εργαζόμενοι, ενώ ακόμη 11.000 υπάλληλοι έχει συμφωνηθεί να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2014).

Καθώς φαίνεται, μεταξύ Τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει συμφωνηθεί  οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων να υπολογίζονται στον αριθμό εκείνων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας/κινητικότητας.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει δεσμευθεί για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 4.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτούς θα υπολογίζονται και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι θα μείνουν εκτός της ΝΕΡΙΤ.

Στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα υπάρξει δε, νέα συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δεδομένο είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει σημειωθεί σύγκλιση των απόψεων της κυβέρνησης με τα αιτήματα που έχει θέσει η τρόικα, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Με αυτό το δεδομένο, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Και προφανώς το Eurogroup της Δευτέρας και η ανάγκη για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης δημιουργεί άτυπο τελεσίγραφο τριών ημερών για να έλθουν τα δύο μέρη σε συμφωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης