Για απολύσεις και κινητικότητα στο Δημόσιο συζήτησαν Σαμαράς-Τρόικα

Για απολύσεις και κινητικότητα στο Δημόσιο συζήτησαν Σαμαράς-Τρόικα

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης - Εφόσον κλείσει η συμφωνία, το νομοσχέδιο «σκούπα» με τις εκκρεμότητες θα κατατεθεί προς ψήφιση την Δευτέρα - Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει στις 8.30 το βράδυ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Για απολύσεις και κινητικότητα στο Δημόσιο συζήτησαν Σαμαράς-Τρόικα
Αγώνα δρόμου κάνει πάλι η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μέχρι την Δευτέρα ώστε να αποφασιστεί στο Eurogroup η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση είναι σε καλό δρόμο και ότι έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές και ότι βρίσκονται λύσεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό των 1,9 δις ευρώ για το 2013 και 2014 θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, προφανώς εννοεί χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων αλλά με διαφορετική κατανομή των βαρών. Ενώ εκκρεμεί μία συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα εκτιμάται ότι μέχρι την Κυριακή θα επέλθει συμφωνία και για το δημοσιονομικό κενό αλλά και για τις μετακινήσεις των 12.500 υπαλλήλων που είναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Εφόσον κλείσει η συμφωνία το νομοσχέδιο σκούπα με τις εκκρεμότητες θα κατατεθεί προς ψήφιση την Δευτέρα.

Πάντως η Αθήνα προετοιμάζεται και για το αρνητικό σενάριο δηλαδή την Δευτέρα να μην αποφασιστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού της δόσης αλλά ένα τμήμα μόνο και παράλληλα εξετάζει τρόπους για να καλύψει τις υποχρεώσεις της το επόμενο τρίμηνο μέχρι να πάρει τα υπόλοιπα. 

H συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα που ξεκίνησε στη μία και μισή σήμερα το μεσημέρι διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε από το Βερολίνο όπου συμμετείχε μαζί με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε εκδήλωση που οργάνωσε η καγκαλάριος Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Πορτογαλίας ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 29 Ιουλίου την χώρα μας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Πάντως ο κ. Σαμαράς δεν συναντήθηκε με την κυρία Μέρκελ και αρκέστηκε στο νεύμα που του έκανε η καγκελάριος για να πάρει καλύτερη θέση στην οικογενειακή φωτογραφία. Τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος στην συνάντησή του με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα μείωση του ελληνικού χρέους πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στην τοποθέτησή του στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας των νέων που κινδυνεύει να δημιουργήσει μία χαμένη γενιά. Επισήμανε ότι η ανεργία δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή εντείνει φαινόμενα ρατσισμού και ότι στην Ελλάδα όλα αυτά χειροτερεύουν από το 1,5 εκατομμύριο μετανάστες που λιμνάζουν στην χώρα.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τα ευρωπαικά προγράμματα για την ανεργία ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε δε ότι το θέμα δεν είναι μόνο το ύψος των ποσών που διατίθενται αλλά και η ταχύτητα της υλοποίησής τους και εδώ παρατηρείται υστέρηση και η ΕΕ βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα. Τόνισε ακόμη ότι έχει σημασία η στόχευση της χρηματοδότησης και ότι αυτή θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες και νεόφυτες επιχειρήσεις.

Πάντως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν ενθουσιασμό για τα 6 δισ. ευρώ που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων καθώς θεωρούν ότι το ποσό είναι μικρό.

Από ελληνικής πλευράς πάντως λέγεται ότι αναλογούν στην χώρα μας περί τα 160-180 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν με τον καλύτερο τρόπο καθώς υπάρχουν ήδη επεξεργασμένα προγράμματα.

Συνάντηση Βενιζέλου - Τρόικας
Στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο γραφείο τοτη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την ομάδα Τόμσεν με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης