Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα για το Δημόσιο

Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα για το Δημόσιο

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις με τους ελεγκτές- Στον Αντώνη Σαμαρά το βάρος της διαπραγμάτευσης με την ομάδα Τόμσεν για απολύσεις και διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων

Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα για το Δημόσιο
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά είμαστε σε καλό στάδιο. Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης το κλίμα στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οπως φαίνεται ούτε αυτή τη φορά επήλθε συμφωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα, τέταρτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την ομάδα Τόμσεν σε χρόνο ο οποίος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

«Υπάρχουν προτάσεις και αντιπροτάσεις και απ' τις δύο πλευρές», είπε στους δημοσιογράφους συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.

Το γεγονός ότι αμέσως μετά τη διαβούλευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ομάδα Τόμσεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό σημαίνει πολύ απλά ότι στα κρίσιμα θέματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και της κινητικότητας το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς.

Συνεργάτης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι αν η τρόικα συμφωνήσει να παραταθεί για τρεις μήνες (δηλαδή μεχρι τέλος Σεπτεμβρίου) η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τότε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρει και θα θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 12.500 υπαλλήλους.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στους τεχνοκράτες της ομάδας Τόμσεν να συνυπολογίζονται μέσα στους 12.500 υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  κινητικότητας και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μετατάτασσονται σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί, εισήγηση που δεν απορρίφθηκε από την τρόικα.

Κλείσιμο
Τι συζητήθηκε την Τετάρτη
Στη χθεσινή συνάντηση η Τρόικα προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση. Ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για τα έτη 2013 και 2014 και ισόποσα να μειωθεί ο αριθμός - στόχος όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε Κινητικότητα το 2013.

Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε σε αυτή την πρόταση, αφού είχε καταστήσει σαφές εξ αρχής πως δεν επιθυμεί να συνδεθούν οι απολύσεις με την Κινητικότητα. Συγκεκριμένα επέμεινε στο αρχικό αίτημά του, το οποίο είχε υποβάλει την Δευτέρα στο πρώτο ραντεβού, να δοθεί παράταση στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ολοκληρώσει την Κινητικότητα των 12500 υπαλλήλων. Επίσης συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμιζαν πως ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία που προβλέπει πως για κάθε μία απόλυση θα υπάρχει μία πρόσληψη.

Το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι πως το πρόγραμμα Κινητικότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί, αφου ήδη παρατηρούνται κενά σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσε και η πρόταση μετακίνησης εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι, αν συμφωνηθεί, θα καταλάβουν θέσεις στην πρωτοβάθμια.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης