ΣΥΡΙΖΑ: 600 τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο, 5 θέσεις θα διαλέξει ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: 600 τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο, 5 θέσεις θα διαλέξει ο Κασσελάκης

 - Ανάσα από τις δημοσκοπήσεις αλλά αιφνιδιασμός από την κίνηση Σπίρτζη για τα Τέμπη που έφερε πίεση από τη Νέα Αριστερά

kasselakis-fadaros
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι από χθες στην Κουμουνδούρου, καθώς τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ανοίγουν ένα ουσιαστικό παράθυρο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερου κόμματος, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Κρίνοντας από την μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου δεύτερο με ποσοστό 15,1% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 13% αντίστοιχα, οι δύσκολες ημέρες έχουν περάσει, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, αποδίδοντας τα καλά δημοσκοπικά νέα στο «τέλος της εσωστρέφειας», όπως επισημαίνουν.

Πάνω από 600 βιογραφικά

Στην προοπτική αυτή, κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες προβλέπουν ανοδική πορεία για την αξιωματική αντιπολίτευση στο εξής, αλλά και αποτύπωση αυτής στις επόμενες μετρήσεις, μετρώντας την κοινωνική τάση σε… βιογραφικά. Συγκεκριμένα, πάνω 600 βιογραφικά υποβλήθηκαν για τις προκριματικές εκλογές του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν περάσει ένα πρώτο στάδιο ελέγχου, με τις τελικές αποφάσεις για το πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στην εσωκομματική διαδικασία της 14ης Απριλίου να λαμβάνονται στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 11 το πρωί.

Συμμέτοχοι στην ευθύνη

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο θα κληθεί ακόμη να επικυρώσει τον οδικό χάρτη των Ευρωεκλογών και παρότι υπήρχε αρχικά η εντύπωση πως τα κομματικά όργανα θα μείνουν αδρανή λόγω της σύνθεσης του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, εντούτοις η σημερινή συνεδρίαση αποκτά άλλο νόημα. Κατά ορισμένους, η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας τοποθετεί στο κάδρο των επιλογών για τις Ευρωεκλογές όλα τα κορυφαία στελέχη, επιμερίζοντας προκαταβολικά τις ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα, αν και τουλάχιστον πέντε θέσεις του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να προταθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Ο τελευταίος φαίνεται να κερδίζει την μάχη του ανοίγματος του κόμματος, λόγω των βιογραφικών που υποβλήθηκαν μαζικά, τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο, όσο και για τα think tanks, τα οποία έχουν μπει στην τελική ευθεία πλέον, με τα επόμενα που θα ανακοινωθούν να είναι αυτά του Τομέα Άμυνας και του Τομέα Ενέργειας.

Βολές και παρέες

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, εξοδούχος θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Κασσελάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε χθες την πρώτη του βολή με τουφέκι G3, ενώ έχει συνάψει παρέες με άλλους νεοσύλλεκτους στο θάλαμό του. Ο ίδιος επεξεργάζεται την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη λήξη της στρατιωτικής θητείας του για την αύξηση της μισθοδοσίας των οπλιτών, έχοντας αποκτήσει ευρύτερη εικόνα για τον ελληνικό στρατό.

Αποστάσεις Σπίρτζη

«Μάχιμος», την ίδια ώρα, εμφανίστηκε χθες και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες, με πρώτη την Κουμουνδούρου, καταθέτοντας χθες αίτημα άρσης της ασυλίας του, με βάση το Άρθρο 86, παράγραφος 5 του Συντάγματος για το δυστύχημα των Τεμπών.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως «από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών, καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την εμπλοκή του ονόματος μου, γενικά και αόριστα, στην χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος», ζητώντας «την ικανοποίηση του αιτήματός μου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 155 παρ. 12 του Κανονισμού της Βουλής».

Το παρασκήνιο

Η παραπάνω κίνηση του κ. Σπίρτζη προκάλεσε χθες ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, εκτοξεύοντας στα ύψη την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε, κατά πληροφορίες, να κινηθεί αυτονομημένα και χωρίς να έχει ενημερώσει για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του, την Κουμουνδούρου.

Απόφαση, η οποία φέρεται να μην ελήφθη αβασάνιστα, αλλά και σε συνάρτηση με τη στάση στελεχών απέναντι στα δεδομένα της πολύνεκρης υπόθεσης.

Άλλωστε, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα υπεράσπισης του κυβερνητικού παρελθόντος, δηλαδή του «κύκλου 2015-2019» του κόμματος, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση από στελέχη του κόμματος πανελλαδικά χθες. Και την ίδια ώρα, επιχείρησε να υπογραμμίσει το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, το οποίο θα χτιστεί χωρίς «σκοπιμότητες», όπως είπε.

Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου, καίτοι αιφνιδιασμένες, έσπευσαν χθες να υπογραμμίσουν πως «στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή», καταλήγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

Πρέσινγκ Καρπόζηλου

Παρά τους υψηλούς τόνους του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε χθες κατά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πέτρου Παππά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

Όπως είπε ο κ. Καρπόζηλος, «ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις καταλήψεις παράνομες πράξεις και υποστήριξε την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όταν υπάρχει κατάληψη», για να προσθέσει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κύριου Κασσελάκη παίρνει διαζύγιο με την αριστερά, τις διεκδικήσεις και τα κινήματα το ξέραμε. Ότι βουλευτές του θα κάνουν τα ρεπό των πιο ακραίων της Ν.Δ. στα τηλεοπτικά πάνελ… ούτε στα πιο τρελά όνειρα του κ. Μητσοτάκη».

Η χθεσινή αναφορά του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Αριστεράς εναντίον του βουλευτή της Κουμουνδούρου συνιστά, κατά πληροφορίες, μια μορφή κλιμάκωσης της ρητορικής της νέας ΚΟ, με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην του Κοινοβουλίου, το εξ’ αριστερών αυτό πρέσινγκ αναμένεται να συνεχιστεί και σε επίπεδο εκδηλώσεων, με πρώτο σταθμό την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά διοργανώνει εκείνη την ημέρα εκδήλωση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με θέμα: «Συγκάλυψη Τέλος/Το δίκιο θα νικήσει». Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης θα συνομιλήσει με ανθρώπους «που δίνουν τη μάχη για το δίκιο», όπως αναφέρεται, ανάμεσα στους οποίους: τον Βαγγέλη Βλάχο (από την υπόθεση για τα Τέμπη), την Κατερίνα Παπανικολάου (ΑΔΑΕ/υποκλοπες), τον Δημήτρη Ινδαρε (σκηνοθέτης/αστυνομικη βία) και Δήμητρα Κεραμυδά (πολιτική αγωγή/υπόθεση trafficking Ηλιουπολη), ενώ αναμένεται και ένα ακόμα όνομα-έκπληξη. Τέλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.

Στον πυρήνα της εκδήλωσης, περιλαμβάνεται η δυνατότητα να μπορεί η Νέα Αριστερά να συνομιλεί δημόσια με τους ανθρώπους αυτούς, που με το παράδειγμα τους δείχνουν «την αντίσταση, στην αυθαιρεσία και την παραβίαση του κράτους δικαίου στη χώρα», κατά τους διοργανωτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ΝΔ ανακοινώνει τα πρώτα 20 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο - Οι νυν ευρωβουλευτές, οι νέοι και οι απόδημοι

Ανάβει «πράσινο» για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ο Αντετοκούνμπο θύμωσε με τον Ντένις Σρέντερ: Ο Γερμανός γκαρντ τον έσπρωξε στον αέρα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης