Τι δείχνουν τα γκάλοπ: Μάχη για τη 2η θέση, σήμα κινδύνου για την ακρίβεια

Τι δείχνουν τα γκάλοπ: Μάχη για τη 2η θέση, σήμα κινδύνου για την ακρίβεια

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εξακολουθεί να είναι ο Μητσοτάκης

kalpi-1
Εικόνα από την… πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη επανάφεραν οι χθεσινές δημοσκοπήσεις, καθώς τόσο η έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24, όσο και αυτή της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, φέρνουν το κυβερνών κόμμα πολύ κοντά σε μια εκλογική επίδοση αντίστοιχη των Ευρωεκλογών του 2019, όταν η ΝΔ κατετάγη πρώτη με ποσοστό 33,12%.

Αντίθετα, μακριά από τα εκλογικά αποτελέσματα των προηγούμενων Ευρωεκλογών εξακολουθεί να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το 2019 η Κουμουνδούρου είχε λάβει ποσοστό 23,75%, διατηρώντας δικαιωματικά τη δεύτερη θέση. Στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, ωστόσο, η μάχη για την ίδια θέση, κατά πάσα πιθανότητα, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος αλλαγής, προβλέπεται αδυσώπητη. Και αυτό, γιατί οι διαφορές που σημειώνονται ανάμεσα στα δύο κόμματα του προοδευτικού τόξου είναι οριακές και στις δύο τελευταίες μετρήσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να «ανοίγει την ψαλίδα» υπέρ της, ιδίως στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-czzmf6h6pg9d)


Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η πτωτική πορεία σε επίπεδο δημοσκοπικών δεδομένων εξακολουθεί να υφίσταται, στη σκιά και της στάσης του κόμματος σε κρίσιμα νομοσχέδια το τελευταίο χρονικό διάστημα, την ώρα που το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση υπό τον Κυριάκο Βελόπουλο ανεβάζουν ταχύτητες και μαζί την απήχηση των κομμάτων τους, όπως διαφαίνεται, στην πλατιά, λαϊκή βάση.

Καμπανάκι για την ακρίβεια

Ταυτόχρονα, ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας δεν φαίνεται να έχουν πείσει την κοινή γνώμη, η οποία σε ποσοστό 82% δηλώνει μη ικανοποιημένη από τους μέχρι τώρα χειρισμούς, ενώ έπεται σταθερά ως εξίσου μείζον πρόβλημα, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το κεντρικό δελτίο του Action24, το κυβερνών κόμμα κερδίζει μισή μονάδα μέσα στο τελευταίο 20ημερο και φτάνει στο 34,4% στην εκτίμηση ψήφου, με τη διαφορά του από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στις 21 ποσοστιαίες μονάδες, παρά το κέρδος 1,5 μονάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-czzpw3s4pe6h)


Κλείσιμο
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εμφανίζει απώλειες, καθώς απώλεσε σχεδόν μιάμιση μονάδα μέσα στο τελευταίο 20ήμερο και δείχνει «κολλημένο» στην τρίτη θέση, με τον Ανδρέα Λοβέρδο, το κόμμα του οποίου καταγράφεται στο 2,9% στην εκτίμηση ψήφου, να ξεπερνά τον Νίκο Ανδρουλάκη στην γενική δημοφιλία.

Παράλληλα, η Opinion Poll εμφανίζει την Ελληνική Λύση με οριακά διψήφιο ποσοστό - στο 10,1% - μπροστά από το ΚΚΕ, που καταγράφηκε στο 9,4%.

Δεν ικανοποιούν οι εξηγήσεις Κασσελάκη για τα επιχειρηματικά του

Σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εξακολουθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μικρή διαφορά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στην έβδομη θέση, μπροστά από τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Νατσιό και τον Βασίλη Στίγκα. Παράλληλα, το 62,5% δηλώνουν «λίγο ή καθόλου» ικανοποιημένοι με τις εξηγήσεις του σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Μάλιστα, στην ίδια ερώτηση, ανάλογη άποψη διατυπώνει και το 40,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε συνέχεια και της χαμηλής συμμετοχής στις εκλογές ανάδειξης των νέων συντονιστικών των κομματικών οργανώσεων, σε πανελλαδική κλίμακα.

Απώλειες για το κυβερνών κόμμα κατέγραψε και η Μetron Analysis στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να εισπράττει κέρδη σχεδόν δύο μονάδων και τον Στέφανο Κασσελάκη, παρόλα αυτά, να μην εμφανίζει ορατή άνοδο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και στην δημοφιλία του.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-czzmpg1yud5d)


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Metron Analysis, το κυβερνών κόμμα έχασε 5,1 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου μέσα σε έναν μήνα - ωστόσο εμφανίζεται με υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα σε ακόμα μία δημοσκόπηση. Το ΠΑΣΟΚ χάνει σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ η Metron καταγράφει χαμηλά το κόμμα Λοβέρδου, στο 1% στην εκτίμηση ψήφου. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης χάνει και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δημοφιλία και εμφανίζεται πλέον τέταρτος μετά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με διπλάσιο ποσοστό θετικών γνωμών από τον Στέφανο Κασσελάκη. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης καταγράφεται με 34% θετικής γνώμης και ο κ. Κασσελάκης με 17% - και οι δύο πάνω από τα ποσοστά των κομμάτων τους - αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μόλις μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, η χθεσινή δημοσκόπηση καταγράφει μία σχεδόν απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, καθώς το 88% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν είναι αποτελεσματικά όσα έχουν γίνει για αυτό από το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για μία οριζόντια κοινωνική αντίδραση, πέρα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της μέτρησης. Πολύ μεγάλη παραμένει η δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, ενώ ακολουθεί η κρίση των θεσμών.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δεύτερος στη δημοσκόπηση της Metron Analysis κσι με αρκετή διαφορά από τον τρίτο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έκανε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να αναθαρρήσουν, ενώ το ποιος θα κόψει δεύτερος το νήμα, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο προοδευτικό ημισφαίριο μετά την 9η Ιουνίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης άνοιξε τη δύσκολη συζήτηση για ευρω-ομόλογο με φόντο την ευρωπαϊκή άμυνα

Με καλό καιρό η έξοδος των εκδρομέων - Πώς θα κάνουμε παρέλαση

Επέστρεψαν στις νίκες οι Κόκκινοι, αποχώρησε από το Survivor ο Νίκος Ρικουνάκης - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης