Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές και σφυρίζει έναρξη του προεκλογικού… ματς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές και σφυρίζει έναρξη του προεκλογικού… ματς

Περιοδείες με συγκεκριμένη στόχευση ξεκινά ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στις πιθανές διορροές της ΝΔ προς τα δεξιά

mitsotakis-nd-pita
Το κλίμα στη χθεσινή κοπή πίτας της γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο Caravel θύμιζε σκηνικό προεκλογικής εκδήλωσης, με πάνω από 2.000 στελέχη και φίλους του κυβερνώντος κόμματος να συνωστίζονται στα φουαγιέ και στις σκάλες, με αφορμή την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Και μπορεί από τις τελευταίες εθνικές εκλογές να έχουν περάσει σχεδόν οχτώ μήνες, η ΝΔ όμως μπαίνει εκ νέου σε φάση προεκλογικής προετοιμασίας, ενόψει των ευρωεκλογών. «Δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα, συνδέοντας μάλιστα τις ευρωεκλογές και με τα 50στά γενέθλια της ΝΔ που θα εορταστούν σε περίπου δύο μήνες από τώρα, στο συνέδριο που θα γίνει τον Απρίλιο.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό του κλίματος προετοιμασίας ήταν το γεγονός ότι για τη χθεσινή κομματική εκδήλωση είχε γίνει σημαντική κινητοποίηση, με μηνύματα, e-mails και τηλεφωνήματα. Μια πρόβα από τα προσεχώς δηλαδή. Την αυξημένη προσέλευση, μάλιστα, σχολίαζε ο κ. Μητσοτάκης και σε σύντομη συνομιλία του με το protothema.gr, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι κόμμα που μπορεί και μαζεύει κόσμο και ενώ πολλοί φίλοι του κόμματος προσπαθούσαν να τον χαιρετίσουν, ενώ αυτός έμπαινε στο αυτοκίνητό του.

Ενδιαφέρον ήταν και το γεγονός ότι σε ένα κομματικό ακροατήριο και στον απόηχο της ψήφισης του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα…συνύπαρξης των δύο «κόσμων» της νέας ΝΔ που διαμορφώνεται επί των ημερών του. «Θα είναι ένα συνέδριο γιορτής, θα είναι όμως και ένα συνέδριο πανελλαδικής επιστράτευσης του κομματικού μας μηχανισμού, των παλαιών αγωνιστών της Νέας Δημοκρατίας, των νέων φίλων της παράταξής μας, όλων αυτών που συνενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού που πηγαίνει τη χώρα σταθερά, τολμηρά μπροστά», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο κομματικό ορόσημο του Απριλίου που θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων εφαλτήριο για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz9901vevi7t)


Όχι στη διαμαρτυρία και περιοδείες

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης 3,5 μήνες πριν τις ευρωεκλογές σφύριξε την έναρξη του…ματς των ευρωεκλογών έχει αν μη τι άλλο μια πολιτική σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευθεί την οργανωτική ικανότητα του κυβερνώντος κόμματος και να κάνει εκλογές με συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση. Μπορεί στη συνέντευξη του στο Star να απέφυγε να προσδιορίσει έναν συγκεκριμένο πήχη, έκανε όμως λόγο για «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη», είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες ότι «δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας».

Εξ ου και έθεσε και το πρώτο προεκλογικό ερώτημα, με φόντο τη συζήτηση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική: «ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Η ΝΔ η δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων, ή κάποιοι άλλοι, των οποίων τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;», διερωτήθηκε;

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, όταν μιλά για διαμαρτυρία έχει υπόψιν του τον κίνδυνο διαρροών της ΝΔ, ειδικά προς τα δεξιά της, αν σκεφτεί κανείς ότι και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει τάσης ενίσχυσης και στη χθεσινή μέτρηση της Opinion Poll για το Action24 πλασάρεται στην τέταρτη θέση, πάνω από το ΚΚΕ. Εξ ου και ο ίδιος δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, θα κάνει αρκετές περιοδείες και με συγκεκριμένη στόχευση, την ώρα που άλλοι αντίπαλοι της ΝΔ αντιμετωπίζουν «μικρά εσωτερικά ζητηματάκια», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος η συζήτηση για τον γάμο ομοφύλων

Μια κρίσιμη παράμετρος για εσωκομματική καταλλαγή στη ΝΔ, βεβαίως, είναι και να κλείσει η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη χθεσινή συνέντευξη στο Star, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε άκρως διαλλακτικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε πάει κόντρα στην κομματική γραμμή χωρίς να υποστεί συνέπειες για ζήτημα συνείδησης, αναφερόμενος στο ότι το 2015 δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλητές του έχει επικαλεστεί αυτό το παράδειγμα, θα μπορούσε η εν λόγω αποστροφή να εκληφθεί ως μήνυμα εκτόνωσης, ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχουν βουλευτές δύο και τριών ταχυτήτων, απαντώντας στη συζήτηση που αναπτύχθηκε εντός της Κ.Ο. ότι, όποιος δεν ψηφίσει τον γάμο ομοφύλων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την…πολιτική έρημο.

Ευρωπαϊκές διεργασίες

Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα των ευρωεκλογών, συνυπογράφοντας εκ μέρους της ΝΔ μαζί με το κόμμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία με το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Μια εξέλιξη που αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, το status του κ. Μητσοτάκη στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Σήμερα, επίσης, θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που επίσης προέρχεται από το ΕΛΚ και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πει για τα του κράτους δικαίου.



Ειδήσεις σήμερα:

Ρώσος πιλότος που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία βρέθηκε γαζωμένος από σφαίρες στην Ισπανία

Αυτοκτόνησε η 36χρονη πορνοστάρ Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ

Δεν έπιασε το... μαγείρεμα του Παππά, στον τάκο του Survivor η Μαριλίνα Βακονδίου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης