ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Ξεκινά η επιλογή υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Ξεκινά η επιλογή υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο

Πονόκεφαλος ξανά για την Κουμουνδούρου - Φυγή προς τα εμπρός με το πρώτο think tank για την παιδεία επιχείρησε ο Κασσελάκης

kasselakis-syriza-logo
Με δύο, αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις εμφανίστηκαν χθες δύο κορυφαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Παιδεία επαναφέροντας τους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου, η οποία καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες απόπειρες ενίσχυσης της εξωστρέφειας του κόμματος.

Εκπλήσσοντας τους συντρόφους του, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης εμφανίστηκε θετικός στην επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο One Channel με τον ίδιο να διευκρινίζει, μετά την εντύπωση που προκάλεσε η θέση του, ότι τα δίδακτρα «θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος».



Όλα ξεκίνησαν, όταν στην αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «στις σπουδές μου στην Αγγλία δεν πλήρωσα ποτέ δίδακτρα, όλα τα πανεπιστήμια εκεί είναι δημόσια», για να προσθέσει πάνω στη συζήτηση για τα βρετανικά πανεπιστήμια πως «πολύ καλά έχουν δίδακτρα και τα δημόσια πανεπιστήμια. Αν χρειαστεί και οι ανάγκες το δημιουργήσουν γιατί όχι (σ.σ. δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια);».

Εντέλει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «η αναφορά περί διδάκτρων εστιάζεται στο εξής: θέλουμε μια κοινωνία και πολιτεία που προτεραιοποιεί το ζήτημα των πολιτών στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα αλλά η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος», αποστροφή που μάλλον δεν ενθουσίασε την Κουμουνδούρου, η οποία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, την κεντρική θέση, ο Συντονιστής Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του με φόντο τις φοιτητικές κινητοποιήσεις πως «τα παιδιά που γέμισαν ξανά σήμερα το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποιώντας μια 2η μαζική συνέλευση, είναι αυτά που θα ακυρώσουν τα σχέδια σου για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ». Απευθυνόμενος μετωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «σήμερα, αυτή η γενιά, η γενιά των δικών μας παιδιών, των πραγματικών άριστων, δεν θα αφήσει εσένα και τους αποτυχημένους εκσυγχρονιστές τύπου Πιερρακάκη, να φτιάξετε ιδιωτικές σχολές για να σπουδάζει μόνο ο κύκλος των κληρονόμων του πλούτου και της διαφθοράς!», στον απόηχο της δήλωσης του κ. Μαμουλάκη, που έσπειρε αμηχανία από νωρίς χθες, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΟΧΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!! Δεν θα φτιάξεις «μαϊμού Ιατρική» με συνεργασία της Ιατρικης του Πανεπιστημιου Κύπρου με το...

Posted by Παυλος Πολακης on Tuesday, February 6, 2024


Υπέρβαση μέσω think tanks

Κλείσιμο
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να διχάζεται δημόσια σε επίπεδο στελεχών του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, υπερπηδώντας τα κομματικά στεγανά και την ιεραρχία της Κουμουνδούρου, επιχείρησε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, παρουσιάζοντας τη δεξαμενή σκέψης (think tank) του για την Παιδεία. Πρόκειται για επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών τους σε δημόσια πανεπιστήμια, κάποιοι εκκινώντας από την Ελλάδα, ενώ βαρύτητα δόθηκε στις παιδαγωγικές τους περγαμηνές, έτσι ώστε να απαντηθεί το ζήτημα των παθογενειών σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.

Νέο «αίμα» στο κόμμα

Σημειωτέον ότι μετά τα περίπου 3.000 χιλιάδες βιογραφικά που έλαβε συνολικά η Κουμουνδούρου, μια πρώτη επεξεργασία έκανε η Διάνα Βουτυράκου και κατόπιν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, επεξεργάστηκε μια μικρότερη λίστα με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Καταλήγοντας στα πλέον ενδεδειγμένα πρόσωπα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε διεξοδικά και κατ΄ιδίαν -μέσω zoom- με τα μέλη που απαρτίζουν το νέο think tank για την Παιδεία την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να ακολουθήσει η στελέχωση και των υπόλοιπων δεξαμενών σκέψης, αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της παραγωγής πολιτικής ανά τομέα στο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο think tank του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αντικείμενο την Παιδεία απαρτίζουν οι:

  • · Βασίλης Τσελφές
  • · Λουκία Μπεζέ
  • · Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
  • · Ιωάννης Τουλής
  • · Δημήτριος Τορτοπίδης
  • · Γεώργιος Μπαγάκης
  • · Δανάη Βουκελάτου


Στην αφετηρία για το Ευρωψηφοδέλτιο

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταρτιστεί μέσα στον Απρίλιο, κατόπιν προκριματικών εκλογών. Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιότητας για το ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να σηματοδοτήσει προσωπικό μήνυμα- κάλεσμα του κ. Κασσελάκη, ενώ η διαδικασία θα εξελιχθεί μέσα από την πλατφόρμα iSyriza, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ανοιχτή πρόσβαση εντός και εκτός Ελλάδας.

Παρόντες στην εκδήλωση Τεμπονέρα- Χριστοδουλάκη- Αχτσιόγλου

Την ίδια ώρα, μακριά από σχόλια και ερμηνείες επιθυμεί να παραμείνει η Κουμουνδούρου αναφορικά με την εκδήλωση που διοργανώνουν στις 13 Φεβρουαρίου οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου. Μετά τις αρχικές εντυπώσεις, «γιατί να μην πάω; Ήμουν πάντα ανοιχτός στις διαδικασίες διαλόγου σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο και επί εποχής Αλέξη Τσίπρα και επί εποχής Κασσελάκη και μάλιστα όταν ο Κασσελάκης είπε ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους θα είναι ο διάλογος σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο, διότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε χθες, μιλώντας στο Kontra24 ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου στο προοδευτικό ημισφαίριο.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Θα πάω στην εκδήλωση Τεμπονέρα - Αχτσιόγλου - Χριστοδουλάκη


Στην ίδια εκπομπή, «αυτό που έχει σημασία, αν είχα προσκληθεί εγώ στη θέση του κ. Χριστοδουλάκη θα πήγαινα» απάντησε σχετικά και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «νομίζω ότι καλώς γίνεται η εκδήλωση, καλώς πάει και μάλιστα επειδή με τον Μανώλη (σ.σ. Χριστοδουλάκη) είμαστε αρκετά χρόνια στα ίδια -έχουμε διαφορά γενιάς, όχι ηλικίας δε- έχω εμπιστοσύνη, με τις δικιές του πινελιές φυσικά». «Σε αυτές τις εκδηλώσεις, κυρία Γιάμαλη, δεν πας να δεις ή να ακούσεις, πας να πεις. Εμείς, λοιπόν, έχουμε καθαρή γραμμή για το θέμα της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά και κατά συνέπεια, εγώ αν θέλετε περιμένω με ενδιαφέρον τι θα πει η κυρία Αχτσιόγλου και ο κύριος Τεμπονέρας, μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Πάρις Κουκουλόπουλος: Αν είχα προσκληθεί στη θέση Χριστοδουλάκη θα πήγαινα στην εκδήλωση Τεμπονέρα


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ο youtuber Hayate - Κακοποιούσε ΑμεΑ σε ζωντανή μετάδοση στα social media

Survivor 2024: Ο υποψήφιος χωρίς ψηφοφορία - Δείτε βίντεο

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη - Παρά την άφιξη Χάρι στο Λονδίνο για να δει τον Κάρολο, ο Ουίλιαμ αποκλείει μια συνάντηση μαζί του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης