Τα φιντάνια του Κασσελάκη και η ιστορία τους

Η ομάδα κρούσης, η «απόλυτη έκπληξη» του Μιχάλη Χαιρετάκη, οι 200 τεχνοκράτες και η επιστροφή του Νίκου Κοτζιά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kasel_arthrou
Ποδαρικό με νέα εικόνα επιθυμεί να κάνει για το 2024 η Κουμουνδούρου, καθώς η κάλπη των ευρωεκλογών, όπου αναμένεται να κριθούν η νέα ηγεσία και όλες οι επιλογές της, δεν φαντάζει μακριά. Αντλώντας από τη δεξαμενή των μεσαίων στελεχών, αλλά και από τους επώνυμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης προωθούν νέα πρόσωπα στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και νέες ισορροπίες στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, μετά τη μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στους «αυλικούς» του νέου προέδρου, τον οποίο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον «στόλισε» χαρακτηρίζοντάς τον «φιντάνι» για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, η οποία ακολούθησε της διάσπασης.

Οι 10+1 της ομάδας κρούσης

Μολονότι η «ανακαίνιση» της κομματικής βιτρίνας επήλθε ανάμεσα στους προβληματισμούς των ηγετικών κλιμακίων της Κουμουνδούρου μετά τη διπλή διάσπαση, τις εξελίξεις επιτάχυνε η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στις «φυλές» των «νεοπροεδρικών», στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Πέτρος Παππάς κ.ά., έναντι της «ομάδας Παππά», δηλαδή των στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκο Παππά, με αφορμή τον χρόνο εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αν και τα τζαρτζαρίσματα μεταξύ μεσαίων στελεχών των δύο ομάδων δεν λείπουν σε συχνή βάση, η Κουμουνδούρου θέλησε να υπερβεί τον νέο κύκλο εσωστρέφειας βγάζοντας μπροστά την επόμενη, ηλικιακή και κομματικά, γενιά.

Δημητρης-Σακελλαρης
Δημήτρης Σακελλάρης
Διανα-Βουτυρακου
Διάνα Βουτυράκου
agouraki
Κλειώ Αγγουράκη


Κλείσιμο
Στη νέα ομάδα κρούσης συγκαταλέγονται αρκετά γνωστά στελέχη, αλλά και πρόσωπα με ευθεία αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, τα οποία αναμένεται να ψηθούν το επόμενο διάστημα, ακόμη και με τη μορφή «φροντιστηρίου» από την Κουμουνδούρου, για να καταλάβουν θέσεις μάχης στα τηλεοπτικά πάνελ, μειώνοντας την όποια τοξικότητα κουβαλούν ορισμένα παλιότερα στελέχη. Στη «δεκάδα Κασσελάκη» ξεχωρίζουν στελέχη που εισήλθαν επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ με όχημα την Προοδευτική Συμμαχία το 2019, πρώην βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως η Νατάσα Γκαρά, αλλά και ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 2009-2012, πριν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

douloubekis
Θοδωρής Δουλουμπέκης
mixelaki
Έφη Μιχελάκη
mperdou
Κατερίνα Μπέρδου


Στους Πασοκογενείς συγκαταλέγεται και ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου παραιτήθηκε από το ψηφοδέλτιο του Νομού Ρεθύμνης, όπου ήταν υποψήφιος με την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να ενταχθεί στην εκλογική λίστα, παρότι είχε έρθει δεύτερος (πίσω από τον Ανδρέα Ξανθό) στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου.

Επιπλέον, αρκετά από τα γυναικεία πρόσωπα της ομάδας Κασσελάκη διατηρούν νωπό το βάπτισμα του πυρός, αφού έχουν πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, όπως η Αγγελική Λεβέντη και η Μυρτώ Κοροβέση στην Ανατολική Αττική, η Λίλα Σουλελέ στα Γιάννενα, η Εφη Μιχελάκη στην Κοζάνη, η Νατάσα Γκαρά και η Κατερίνα Μπέρδου στον Εβρο, η Τζένη Αρσένη στην Α’ Αθήνας και η Κλειώ Αγγουράκη στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

oikonomou_0
Θανάσης Οικονόμου
soulele
Λίλα Σουλελέ
arseni
Τζένη Αρσένη


Διπλή εκλογική μάχη, ωστόσο, έδωσε η Χρύσα Καραγιάννη, η οποία υπήρξε και ένα από τα πρώτα πρόσωπα που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την αρχηγία του κόμματος. Συγκεκριμένα, η κυρία Καραγιάννη υπήρξε υποψήφια στις διπλές εθνικές εκλογές και ακολούθως υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ενώ θεωρείται από τα πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και εκείνος με τη σειρά του, ταξίδεψε για λίγες ώρες στη Ρόδο την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης στην υποψήφια της Κουμουνδούρου, μολονότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος της.

korovesi
Μυρτώ Κοροβέση
leventi
Αγγελική Λεβέντη
karagianni
Χρύσα Καραγιάννη


H ομάδα κρούσης Κασσελάκη:

1. Θανάσης Οικονόμου, συντονιστής Στεγαστικής Πολιτικής
2. Λίλα Σουλελέ, αναπληρώτρια συντονίστρια Δικαιοσύνης
3. Τζένη Αρσένη, συντονίστρια Πολιτισμού
4. Αγγελική Λεβέντη, συντονίστρια Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης
5. Χρύσα Καραγιάννη, αναπληρώτρια συντονίστρια Τουρισμού
6. Εφη Μιχελάκη, εκπαιδευτικός
7. Θοδωρής Δουλουμπέκης
8. Κατερίνα Μπέρδου
9. Κλειώ Αγγουράκη
10. Μυρτώ Κοροβέση

Η «απόλυτη έκπληξη»

Η υποδοχή της νέας ομάδας κρούσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, καθώς η υπέρβαση του «τοξικού φορτίου» που έφεραν συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν ένα από τα μηνύματα που πολλάκις φέρεται να έχει εισπράξει ο κ. Κασσελάκης με πολλές αφορμές. Στην ομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να προστεθεί σε ρόλο συμβούλου ένα πρόσωπο με συμβολική σημασία, που δεν είναι άλλο από τον Μιχάλη Χαιρετάκη. Ο τελευταίος έγινε πανελληνίως γνωστός μετά το βέτο που έθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου ο τότε πρόεδρος του κόμματος να συμπεριλάβει τον κ. Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο του νομού, με τη σφοδρή αντίδραση του κ. Πολάκη να τον φέρει μπροστά στο ενδεχόμενο διαγραφής του. Η εσωκομματική κρίση, η οποία επισκίασε τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, κλόνισε τις ισορροπίες ακόμη και εντός του «προεδρικού» στρατοπέδου, καθώς η επιμονή Πολάκη είχε ερμηνευτεί ως προσπάθεια εκπαραθύρωσης του Γιώργου Σταθάκη.

Ωστόσο, η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί πως ο κ. Χαιρετάκης είναι ένα πρόσωπο αδικημένο κομματικά, καθώς πρόκειται για αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που εργάζεται νυχθημερόν, γεγονός που φέρεται να έχει εντυπωσιάσει τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα, για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, ο κ. Χαιρετάκης λογίζεται ως «αντι-Σταθάκης», αφού έχει μετριοπαθές προφίλ, διείσδυση στον αστικό κόσμο των Χανίων, ερείσματα στο Κέντρο και διαρκή επαφή με νέους επιχειρηματίες και αγρότες. Παράλληλα, οι γνώσεις και οι εμπειρίες του για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα φέρεται να έχουν εκτιμηθεί από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε κοντά του τον κ. Χαιρετάκη στην πρώτη του περιοδεία στα Σφακιά, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εκτενώς απόψεις.

Οι «200 της Διάνας»

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου φέρεται διατεθειμένη να δώσει χώρο σε «στελέχη που προϋπήρχαν στο κόμμα, αλλά τώρα τους παρέχεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να αναδειχθούν στην πρώτη γραμμή», όπως επισημαίνεται, καθώς «χτίζεται ένα παζλ» προσώπων με ορίζοντα τις αρχές του 2024, οπότε και το ψηφιδωτό νέων και παλιών στελεχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στέλνοντας μήνυμα ριζικής ανανέωσης. Το ορόσημο της Πρωτοχρονιάς δεν είναι τυχαίο, καθώς την ομάδα κρούσης, η οποία θα έχει έναν αμιγώς πολιτικό ρόλο, θα πλαισιώνουν 200 τεχνοκράτες από 27 δεξαμενές σκέψης (think tanks) που θα συντονίζει η υποψήφια βουλευτής Διάνα Βουτυράκου. 

Οι 200 τεχνοκράτες αναμένεται να επεξεργάζονται επιμέρους προτάσεις που θα γίνονται μέρη του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ περνώντας από κομματικές επεξεργασίες μέχρι και... δημοψηφίσματα. «Θέλουμε να χτίσουμε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων με τεχνική κατάρτιση, πραγματική ενσυναίσθηση, καρδιά, καθαρά χεριά που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Οχι ομάδες από βαρονίες και τζάκια. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σε όλο τον λαό και κυρίως στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (στο KONTRA) ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί, λίγες ώρες προτού μπει στο στούντιο, τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στην Α’ Αθήνας, έχοντας στο πλάι του την Τζένη Αρσένη, σε μια εκλογική περιφέρεια όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ανοίγματα στους «απέναντι»

Παράλληλα, πεδίο δράσης στο νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει και για στελέχη της νέας γενιάς που παρέμειναν στο κόμμα μετά τη διάσπαση, ακόμη κι αν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είχαν υποστηρίξει διαφορετικό πρόσωπο από τον Στέφανο Κασσελάκη. Το άνοιγμα στους «της Εφης» έχει ήδη δρομολογηθεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς «δεν έχει καμία σημασία πού ήταν ο καθένας νωρίτερα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, σε μια απόπειρα να μηδενίσει το εσωκομματικό κοντέρ. Ενα από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή είναι, κατά πληροφορίες, ο Δημήτρης Σακελλάρης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι.
kotzias_28092023

Η επιστροφή Κοτζιά

Μαζί με τα νέα πρόσωπα, αλλά και την αξιοποίηση μεσαίων κομματικών στελεχών η Κουμουνδούρου επενδύει για το ποδαρικό της νέας προεκλογικής χρονιάς στην ολική επαναφορά του Νίκου Κοτζιά. Μετά το δείπνο του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Καστέλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του «Πράττω» θα είναι εμφανώς παρών στη δημόσια σφαίρα τους επόμενους μήνες. Με αφετηρία τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ευρύτερα ζητήματα, «θα ενισχυθεί περισσότερο ο ρόλος του από το νέο έτος», εκτιμούν πηγές με γνώση των εσωκομματικών εξελίξεων, γεγονός που έγινε εν μέρει αντιληπτό στους πιο μυημένους από τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού, αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Η πυκνότητα των παρεμβάσεων του κ. Κοτζιά, όπως εκτιμάται, θα εντυπώσει την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτικής Αριστεράς, με τη νέα ηγετική ομάδα να επιχειρεί συνειδητά στροφή στο Κέντρο, υπερψηφίζοντας σήμερα τις αμυντικές δαπάνες, κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην προοπτική της πατριωτικής αλλά και κυβερνώσας ταυτόχρονα Αριστεράς δεν αποκλείεται οι κεντρώες στροφές να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως «η εφαρμοσμένη πολιτική μας είναι ξεκάθαρα φιλεργατική και φιλολαϊκή, όμως δεν είναι ανάγκη να κατεβαίνουμε στις εκλογές με ρητορική εναντίον άλλων μελών της κοινωνίας. Η ρητορική μίσους δεν με εκφράζει», αμβλύνοντας το ταξικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αρκετούς συντρόφους του.

Ενέσεις στην επικοινωνία

Από το παλμαρέ των φρέσκων προσώπων, τα οποία θα στελεχώσουν τις γραμμές του κόμματος σε πρώτο ρόλο, δεν απουσιάζουν και... ενισχύσεις στην επικοινωνία, καθώς εντονότερη αναμένεται το επόμενο διάστημα η παρουσία στη δημόσια σφαίρα του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Παυσανία Παπαγεωργίου. Γνωστός για το μετριοπαθές ύφος του, ο κ. Παπαγεωργίου έχει θητεύσει επί σειρά ετών στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μετά το 2019 διετέλεσε στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Παράλληλα, μακρά αποδείχθηκε η θητεία του και ως γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, ενώ θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής από τις «φυλές» και «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη λογική η αναβαθμισμένη παρουσία του στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου σηματοδοτεί, κατά ορισμένους, και τη φυσική συνέχεια της εποχής Τσίπρα με το σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης