ΣΥΡΙΖΑ: Tρίτος και αγχωμένος στις δημοσκοπήσεις - Μάχη εντυπώσεων για να φρενάρει νέες διαρροές προς τη Νέα Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: Tρίτος και αγχωμένος στις δημοσκοπήσεις - Μάχη εντυπώσεων για να φρενάρει νέες διαρροές προς τη Νέα Αριστερά

Στο Ίλιον η πρώτη μάχη με τον Νίκο Παππά να μιλά χθες στον ίδιο χώρο στον οποίο σήμερα θα μιλήσει η Έφη Αχτσιόγλου

kasselakis-stefanos
Έντονο, αλλά βουβό προσώρας, προβληματισμό στις τάξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ο ετήσιος πολιτικός απολογισμός, καθώς χωρίς ιδιαίτερα κέρδη και με σημαντικές απώλειες κλείνει η χρονιά για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μάχεται μεταξύ εσωστρέφειας και αναζήτησης «νικηφόρου» αφηγήματος. Στο ενδιάμεσο, ούτε η κεντρώα στροφή, ούτε οι «καταδρομικές» επιχειρήσεις στις κομματικές οργανώσεις, αλλά ούτε και η «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη με απλούς πολίτες έχουν καταφέρει να ανατάξουν εμφανώς τη δημοσκοπική εικόνα της Κουμουνδούρου, η οποία δεν φέρεται ευοίωνη για το 2024.

Τόσο τα επίπεδα συμμετοχής στις κατά τόπους κομματικές εκδηλώσεις, όσο πρωτίστως οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση σταθερά τρίτη και σε διακριτή απόσταση από το δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά για άλλη μια φορά στη χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, όπου άβυσσος χωρίζει την ΝΔ από τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,6% στην εκτίμηση ψήφου και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 15,5% και στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ποσοστό 13,4%. Τα δυσάρεστα, ωστόσο, για την Κουμουνδούρου δεν σταματούν εδώ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απωλέσει 1,3% από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε συγκέντρωνε ποσοστό 14,7%. Επίσης, εκτός από τις ήδη γνωστές απώλειες, η Κουμουνδούρου φέρεται να παρακολουθεί στενά και την πορεία της Νέας Αριστεράς, η οποία στη χθεσινή συνάντηση κυμάνθηκε στο 2,6% ως προς την εκτίμηση ψήφου, αλλά την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 24,7% δηλώνει ότι «σίγουρα» ή «πολύ πιθανά» να την ψηφίσει.

KARTA_16A
KARTA_16B
KARTA_10


Αντι-συγκέντρωση στη δυτική Αθήνα

Κλείσιμο
Η πολύ μεγάλη αυτή δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων της Νέας Αριστεράς, κοινή σε ένα βαθμό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει θορυβήσει την Κουμουνδούρου, η οποία επιθυμεί να «φρενάρει» τυχόν νέες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε αυτήν την προοπτική, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε χθες πολιτική εκδήλωση στο Ίλιον με κύριο ομιλητή τον Νίκο Παππά όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Βουλεύτρια, Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και η Χαρά Καφαντάρη.

Παρότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε προγραμματιστεί από την Κουμουνδούρου από μέρες, στην πράξη έλαβε χώρα με διαφορά εικοσιτετραώρου από την σημερινή ομιλία της τοπικής βουλεύτριας, Έφης Αχτσιόγλου, στην επίσημη πρώτη «ανοιχτή συνέλευση» που διοργανώνουν οι φίλοι της Νέας Αριστεράς, στην ευρύτερη περιοχή του Ιλίου. Μάλιστα, τόσο ο Νίκος Παππάς, όσο και η Έφη Αχτσιόγλου θα διαδεχθούν ο ένας τον άλλο στο ίδιο… βήμα, καθώς τόσο η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ  όσο και της Νέας Αριστεράς σήμερα, λαμβάνουν χώρα στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Ιλίου.

Τόσο κοντά και τόσο μακριά, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα δίνουν μοιραία, στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, την μάχη των εντυπώσεων καθημερινά, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει χθες το «να μην έχουν πλέον οι οργανώσεις αριστερόμετρα», τη στιγμή που εντείνονται οι διεργασίες για την σύνθεση των δυνάμεων που υποστηρίζουν την Νέα Αριστερά σε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Συνέδριο στο… διαδίκτυο

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζουν σήμερα για πρώτη φορά διαδικτυακά, τόσο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), όσο και η Επιτροπή Θέσεων- Απόφασης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων αφενός των «Νεοπροεδρικών» και αφετέρου της «ομάδας Παππά», παρά την προσπάθεια να σταλεί σήμα μαζικής εκκίνησης των προσυνεδριακών διαδικασιών. Η αμοιβαία καχυποψία, ωστόσο, για την νομή της εσωκομματικής εξουσίας συνεχίζεται σε καθημερινό επίπεδο μεταξύ των μεσαίων στελεχών των δύο ισχυρών εσωκομματικά ομάδων, παρά τους δημόσιους εναγκαλισμούς των κυρίων Πολάκη και Παππά, με τους οποίους επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.

«Χρειάζεται μέτωπο»

Σε μια άλλη «φωτογραφία», αυτή των δημοσκοπήσεων, αναφέρθηκε από πλευράς του χθες και ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica. «Αυτή η φωτογραφία της κακής στιγμής έχει τα περιθώρια να ανατραπεί, έχουμε αρκετούς μήνες, 6-7 μήνες αυτή τη στιγμή μέχρι τις Ευρωεκλογές που είναι η επόμενη εκλογική μάχη. Εκεί έχουμε μπροστά μας ένα σημείο καμπής, ένα ορόσημο, το συνέδριό μας, όπου εκεί βεβαίως και η ιδεολογική και η προγραμματική, αλλά και η οργανωτική ανασύνταξή μας μπορεί να δώσει τα περιθώρια, για να πιάσουμε ένα πολύ καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα και πράγματι να βρεθούμε ξανά σε τροχιά κυβερνησιμότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας. Ακόμη, σε ερώτηση για το εάν και κατά πόσο συνιστά και προσωπική κρίση του κ. Κασσελάκη η Ευρωκάλπη, «όλοι θα κριθούμε» απάντησε σιβυλλικά ο κ. Τεμπονέρας, για να παρατηρήσει αυτοκριτικά πως «αναλωθήκαμε σε μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας και αυτό είναι αρνητικό».

Παράλληλα, ο κ. Τεμπονέρας εκτίμησε πως «χρειάζεται ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων με αυτονομία» του κάθε πολιτικού φορέα, όπως συνέβη στην περίπτωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόνισε. «Είμαστε σε μια περίοδο ανασύνθεσης του χώρου» σχολίασε, θέτοντας ως «ζητούμενο για τον ευρύτερο χώρο να μπορεί επαναθεμελιώσει τις αξίες αυτές και τα οράματα».

Σκληρή αντιπαράθεση μέσω… συναίνεσης

Εν τω μεταξύ, ρυθμούς σκληρού ροκ «υποσχέθηκαν» χθες πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα αντιπαρατεθεί σκληρά με την κυβέρνηση επιλέγοντας τη σωστή πλευρά της δικαιοσύνης απέναντι στην αδικία, της ισότητας απέναντι στην ανισότητα, της προόδου απέναντι στο συντηρητισμό, των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι σε μια πολιτική που ευνοεί λίγους και ισχυρούς». «Με καλά επεξεργασμένες, τεκμηριωμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις. Σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη και της παρέας του, σε πείσμα συγκεκριμένων συμφερόντων που λυμαίνονται τη χώρα, αυτό το κράτος θα "ισιάξει". Και θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σύμμαχο τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, εντείνοντας την αίσθηση «πολεμικής» απέναντι στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ωστόσο, «εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είμαστε υπεύθυνοι σε αυτήν την πορεία. Όπου υπάρχει περιθώριο για σύνεση και συναίνεση, για συγκλίσεις, θα είμαστε εκεί» τόνισε, ο κ. Κασσελάκης, κλείνοντας χθες την ομιλία του στο Digital Forum, που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και  Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, στο def 2023


Με το ίδιο συναινετικό πρόσωπο, ωστόσο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά την συνάντησή του με τον πρέσβη της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ. Συγκεκριμένα, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε τη σημασία που έχει η κινεζική επένδυση της COSCO στον ευρύτερο Πειραιά, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρχει απόλυτος σεβασμός των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή και της περιβαλλοντικής και εργασιακής νομοθεσίας», σύμφωνα με την Κουμουνδούρου. «Επιπλέον, τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία της εταιρείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής με τρόπο που ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τους τομείς της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» κατά την ίδια ανακοίνωση, εμπεδώνοντας μια πιο διαλλακτική στάση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η… χείρα συναίνεσης προς την κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει, αφού ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, την νομοθετική ρύθμιση για τους μετανάστες, συνδυάζοντας το αριστερό και ριζοσπαστικό παρελθόν του χώρου με ένα πιο συναινετικό προφίλ, επί του παρόντος.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συμμαχίας 10 χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούτι

Συντετριμμένος ο πατέρας του αστυνομικού που σκοτώθηκε στην καταδίωξη: «Καλύτερα να μου κόβονταν τα χέρια να μην τον άφηνα να πάει»

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την επίθεση της Χαμάς - «Κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της και συνέχισαν να τη βιάζουν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης