ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρή ψήφο» στις Ευρωεκλογές ζητά ο Κασσελάκης: Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και τα «πυρά» στην Νέα Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρή ψήφο» στις Ευρωεκλογές ζητά ο Κασσελάκης: Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και τα «πυρά» στην Νέα Αριστερά

Ο συσχετισμός που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, νυν της Νέας Αριστεράς και τις τράπεζες, έφερε την αντίδραση του Τσακαλώτου - Αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος από τους Θεοχαρόπουλο, Ραγκούση και Τεμπονέρα

kasselakis_ke__4_
Με αυτοκριτική, εσωκομματικές αιχμές και μετωπική με την Νέα Αριστερά ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διάσπαση, η σκιά της οποίας, ωστόσο, έπεφτε βαριά στις τοποθετήσεις των κομματικών στελεχών.

Σηκώνοντας τους τόνους προς την κυβέρνηση με φόντο την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε πως «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν», ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. «Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον «παραιτήσει» σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, εξακοντίζοντας βέλη και κατά των παλιών συντρόφων του, της Νέας Αριστεράς. «Θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers. Και μιας και αναφέρθηκα στους servicers, επειδή ακούγονται πολλά περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ: η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Παρότι πηγές προσκείμενες στην Νέα Αριστερά περιέγραφαν ως «ανάξια λόγου» τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη, τα οποία άγγιζαν οριζόντια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα, απάντηση στο διάδοχό του έδωσε στα κοινωνικά δίκτυα λίγες ώρες αργότερα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;» ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος, ενοχλημένος από την αποστροφή του κ. Κασσελάκη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση Τσακαλώτου:

Διαβάζω από το News 247 ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην κεντρική επιτροπή “επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για ‘μετάλλαξη’ του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;

Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών κ μη, είναι να παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρεμιέρα Ευρωεκλογών

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκαινίασε χθες την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών για το κόμμα του, λέγοντας πως «θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με αυτό το άλλοθι του 41%. Το άλλοθι που χρησιμοποιεί για όλα!». «Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά, αλλά μετά μας γύρισαν την πλάτη» ανεβάζοντας τον πήχη, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αποκτά στο εξής για την Κουμουνδούρου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο οδικός χάρτης

Μέχρι τότε, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οριστικοποίηση τον οδικό χάρτη της πορείας προς το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα είναι προγραμματικό (και όχι Καταστατικό), ενώ όρισε τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), αλλά και της Επιτροπής Θέσεων – Απόφασης.

Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τα εξής 3 βήματα:

· 13- 14 Ιανουαρίου 2024: Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

· 15-17 Φεβρουαρίου 2024: Διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών με τριπλές κάλπες για Συντονιστικά Οργανώσεων Μελών, Νομαρχιακές Επιτροπές και ανάδειξη Συνέδρων

· 23- 25 Φεβρουαρίου 2023: Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στόχος της Κουμουνδούρου αποτελεί από την επομένη του Συνεδρίου το κόμμα να εισέλθει σε μια φάση εξωστρέφειας ενόψει των Ευρωεκλογών, προετοιμασμένο για όσα θα ακολουθήσουν, πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 9 Ιουνίου.

Δείγματα αυτοκριτικής

Κλείσιμο
Άλλωστε, «δεν θα είναι εύκολη η πορεία μας από εδώ και πέρα» παραδέχτηκε κατά τη δευτερολογία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, Αναλάβαμε στα τέλη του Σεπτεμβρίου ένα μεγάλο, πολύπλοκο, δύσκολο έργο, το οποίο ήταν αυτό το κόμμα το βαθιά κοινωνικό, βαθιά λαϊκό κόμμα να σταθεί στα πόδια του να σηκώσει ανάστημα. Προφανώς και πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και αυτό δεν γίνεται αυθημερόν, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ωστόσο, «πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα ότι κάτι κάναμε». Και συνέχισε, λέγοντας πως «πήραμε αποφάσεις» και «βρίσκουμε τον βηματισμό μας». «Δεν γίνονται όλα σε μία μέρα», πρόσθεσε.

Το «παγόβουνο» είναι μπροστά

Προβληματισμένα, ωστόσο, από την πορεία του κόμματος, αλλά και την ανακύκλωση της εσωστρέφειας εμφανίστηκαν από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής αρκετά στελέχη, «προεδρικών» καταβολών κυρίως, προειδοποιώντας την νέα ηγεσία για τις επιδόσεις του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά και τη στρατηγική του απέναντι στη διάσπαση. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε ευθέως στην αποστροφή του κ. Κασσελάκη για την Νέα Αριστερά, λέγοντας «χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί "αυλικών των τραπεζών" ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών».

«Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις» υποστήριξε, από πλευράς του ο Γιάννης Ραγκούσης. «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις Ευρωεκλογές. «Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού», τόνισε αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι «ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης», υποστήριξε, ζητώντας παράλληλα να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του Συνεδρίου.


Ειδήσεις σήμερα

Βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα - Ανεβαίνει ο υδράργυρος από την Τρίτη

Τρομακτικά βίντεο από ανεμοστρόβιλους στο Τενεσί - Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Σημάδια κατάρρευσης της Χαμάς βλέπουν οι IDF - Παραδίδονται μαζικά φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους - Φωτογραφίες και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης