Γεραπετρίτης: Η ελληνική διασπορά είναι το μεγάλο μας όπλο

Γεραπετρίτης: Η ελληνική διασπορά είναι το μεγάλο μας όπλο

Σημείωσε ότι μετά τις εκλογές απελευθερήθηκαν όλες οι διαδικαστικές δεσμεύσεις, προκειμένου οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν να ψηφίσουν

gerapetritis-
«Οτιδήποτε φέρνει κοντά τους Έλληνες απανταχού της Γης, είναι κάτι που εμάς στο υπουργείο Εξωτερικών μας αγγίζει πάρα πολύ και πρωτίστως την κυβέρνηση την ίδια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε χαιρετισμό στην Ημερίδα Παρουσίασης του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή διέλαβε ως μείζονα προτεραιότητα της πολιτικής της -και όχι μόνο της εξωτερικής- το να μπορέσει να φέρει κοντά στην πατρίδα, στη μητρόπολη, τους Έλληνες ανά τη Γη» και ανέφερε κυρίως την εξ αποστάσεως ψήφο.

gerapetriti1


Σημείωσε δε πως η πρώτη προσπάθεια, ήταν αναγκαστικά συμβιβαστική με αρκετούς περιορισμούς, «διότι εκ του Συντάγματος απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία, για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξ αποστάσεως ψήφου των αποδήμων Ελλήνων». Όμως, σημείωσε, μετά τις εκλογές απελευθερήθηκαν όλες οι διαδικαστικές δεσμεύσεις, προκειμένου οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν να ψηφίσουν.

«Γιατί η πιο σημαντική ιδιότητα είναι αυτή του πολίτη και αυτή θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε», επεσήμανε.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως όπου βρίσκεται στον κόσμο συναντά τους Έλληνες στις έδρες τους. «Η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα είναι το μεγαλύτερο κίνητρό μας, για να δουλεύουμε με σκοπό να καθιστούμε τις ζωές τους πιο εύκολες, ώστε να αισθάνονται ότι, όσα μίλια μακριά και να βρίσκονται από τη μητρόπολη, η πατρίδα ποτέ δεν τους ξεχνά. Και αυτή θα είναι η μεγάλη μας προσπάθεια», επεσήμανε.

«Η έμφαση την οποία απέδωσε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της, έτσι ώστε να υπάρξει μία ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους, έχει συνέχεια. Θα επεκτείνεται, θα εμβαθύνεται, θα διευρύνεται», υπογράμμισε.

«Η Κοινωνία της Πληροφορίας ήταν πάντοτε στην αιχμή του δόρατος. Θα έχουμε μία συνέχεια στην ψηφιοποίηση του κράτους, έτσι ώστε ακόμα και τα κομμάτια εκείνα τα οποία είναι ψηφιακά τυφλά, να μπορέσουμε να τα αναπτύξουμε και να δημιουργήσουμε ένα όραμα διοίκησης, το οποίο ξεπερνάει αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει: [ένα όραμα για] μια σύγχρονη, αποτελεσματική, γρήγορη, ψηφιακή διοίκηση».

Κλείσιμο
Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει δύο πυλώνες, τον εικονικό βοηθό και την ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης των αιτημάτων.

gerapetriti


Ποτέ, όπως σημείωσε, δεν θα αντικαταστήσει ο ψηφιακός υπάλληλος τον φυσικό υπάλληλο. «Η αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής είναι αυτή η οποία θα φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα».

Ο ψηφιακός βοηθός, σημείωσε, μπορεί όχι μόνο να δέχεται τα αιτήματα και να τα καταγράφει, αλλά και να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις στα αιτήματα κάθε πολίτη στο εξωτερικό. Θα υπάρχει μια πλήρης αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής. Η ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης των αιτημάτων, λειτουργεί πιλοτικά, θα τεθεί στο τέλος του μήνα σε πλήρη λειτουργία και θα αλλάξει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα προξενεία, ανέφερε.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αυξήσουμε και τον προϋπολογισμό και τη στελέχωση των προξενικών υπηρεσιών, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στην αναγκαία αποτελεσματικότητα που θέλουν οι πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε πως με τη νέα πλατφόρμα θα καταστεί δυνατή η ψηφιακή υποβολή αιτημάτων και πιστοποιητικών. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε πως, θα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ψηφιακό εργαλείο και στην Κεντρική Υπηρεσία για να μετρά την αποτελεσματικότητα των προξενικών αποστολών.

«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί έμμεσα η δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα μεγάλο όραμα, το οποίο έχουμε στο υπουργείο Εξωτερικών, να δημιουργήσουμε ένα μητρώο απόδημου ελληνισμού, έτσι ώστε όχι μόνο να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας, αλλά να μετρηθούμε κιόλας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε και να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πώς μπορούμε να στηριχθούμε στον απόδημο ελληνισμό».

Γιατί, σημείωσε, «η πραγματικότητα είναι ότι η κλασική διπλωματία, όπως την έχουμε γνωρίσει, είναι ένα αναγκαίο εργαλείο. Εντούτοις, οι νέες μορφές ήπιας ισχύος που αναπτύσσονται στον κόσμο σε ένα πολύ ρευστό διεθνές περιβάλλον είναι, ανάμεσα σε άλλα, η διασπορά της κάθε χώρας».

«Και για εμάς η ελληνική διασπορά είναι το μεγάλο μας όπλο», κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η κορυφαία σατιρική εκπομπή του Ισραήλ χλευάζει το BBC για το πώς καλύπτει τον πόλεμο με τη Χαμάς - Δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη έκαψε ολοσχερώς το σπίτι φίλης της επειδή... κοιμήθηκε με τον σύντροφό της

Απολογία Πισπιρίγκου: «Θα είμαι για πάντα η μαμά της Τζωρτζίνας, δεν θα πείραζα ούτε μια τρίχα της, αρνούμαι τις κατηγορίες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης