Εκλογές 2023 - Νέοι συσχετισμοί «εν κινήσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την ήττα: Τα πρόσωπα της επόμενης φάσης

Εκλογές 2023 - Νέοι συσχετισμοί «εν κινήσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την ήττα: Τα πρόσωπα της επόμενης φάσης

Οι 3 στόχοι της Κουμουνδούρου για τις εκλογές- «Ξεκινάμε πάλι μαζί», το μήνυμα Τσίπρα - Η «συνταγή» Παπαδημούλη και η εκτόξευση Τεμπονέρα

tsipras_eklogiki_epitropi__2_
«ΣΥΡΙΖΑ Ένα Κόμμα Εν Κινήσει. Από Τη Διαμαρτυρία Στη Διακυβέρνηση», τιτλοφορείται ένα από τα βιβλία αναφοράς για την αξιωματική αντιπολίτευση, όποτε οι όποιες «αλλαγές εν κινήσει», τις οποίες προανήγγειλε χθες από το Αιγάλεω ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας δεν ξένισαν το κομματικό ακροατήριο, αν και ανέδειξαν νέους και ηχηρούς εσωκομματικούς συσχετισμούς, πλην των εκλογικών.

Ειδικά για τους εκλογικούς συσχετισμούς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθάρισε ότι θα αγωνιστεί για την «ανατροπή» τους, έχοντας, ωστόσο, «επίγνωση των δυσκολιών», όπως είπε. Στη δήλωση του μετά το πέρας της παρθενικής συνεδρίασης της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούσαμε, ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι. Να αλλάξουμε εν κινήσει». Και ταυτόχρονα τόνισε ότι «βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, ενόψει των επόμενων εκλογών. Μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης που έχουμε μπροστά μας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csysze34yvgh)

Οι 3 στόχοι

Πρακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει λιγότερο από ένα μήνα για να πετύχει τρεις τακτικούς στόχους, δηλαδή να ανασχεδιάσει την εκλογική του καμπάνια, να ομογενοποιήσει τον πολιτικό του λόγο και κυρίως να προβάλει με ένταση τις προγραμματικές του θέσεις, κάτι που υπογράμμισε ιδιαίτερα χθες ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «οι προγραμματικές μας θέσεις θα είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της καμπάνιας μας και της προεκλογικής μας εκστρατείας».

«Διακύβευμα της τετραετίας»

«Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και για τις προτάσεις μας για την ακρίβεια, για την Δημόσια Υγεία, για την Παιδεία. Θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προκρίνει μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε «θεματικές εκδηλώσεις» με την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, αλλά και με εστιασμένες δράσεις στην νέα γενιά.
tsipras_egaleio_diloseis_2

Από την Νίκαια

Πριν από όλα αυτά, η επίσημη επανεκκίνηση της καμπάνιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λάβει χώρα αύριο από την Νίκαια, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υπό το σύνθημα «Ξεκινάμε πάλι μαζί». Η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα, όπως επιχειρήθηκε και χθες από την επιλογή του Αιγάλεω ως τόπο συνεδρίασης της νέας Εκλογικής Επιτροπής παραμένει ζητούμενο για την Κουμουνδούρου που «αλώθηκε» στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής, χάνοντας παραδοσιακά «κάστρα» της, όπως η δυτική Αθήνα και η Β’ Πειραιά.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, όμως, η ανθρωπογεωγραφία της νέας Εκλογικής Επιτροπής φέρνει την νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το παράθυρο, καθώς η σύνθεση της αφήνει εκτός της πρώτης γραμμής της μάχης στελέχη που έχουν ταυτιστεί με την πορεία του, κατά την τελευταία δεκαετία.

Τεκτονικές ανακατατάξεις

Αφήνοντας πίσω τα κομματικά ειωθότα, όπου τον πρωτεύοντα ρόλο είχαν τα «ιστορικά στελέχη» του κόμματος, από την σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής απουσιάζουν προσωπικότητες της «παλιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά πρωτοκλασάτα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θεανώ Φωτίου, τη στιγμή που πρωτοκλασάτα μέλη της τάσης έμειναν εκτός Βουλής, όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Φίλης.

Ταυτόχρονα, εκτός εκλογικού… νυμφώνος έμειναν και στελέχη της νέας γενιάς με υψηλή επίδοση στη σταυροδοσία, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της «γενιάς των 40αρηδων» του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς.

«Συνταγή Παπαδημούλη»

Στον αντίποδα, στην νέα «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκρίνονται «φρέσκα πρόσωπα» είτε ηλικιακά, είτε με μηδενική πολιτική φθορά, σε συνδυασμό με υπουργούς και υφυπουργούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με καλή κοινωνική αποδοχή παρά το νεαρό της ηλικίας τους, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης, με την Κουμουνδούρου να δείχνει να προκρίνει εμμέσως την «συνταγή Παπαδημούλη», προωθώντας τους νεαρότερους Υπουργούς της Αριστεράς, σε κεντρικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε επισημάνει την επομένη των εθνικών εκλογών πως «η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας».

Εκτόξευση Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, έντονη εντύπωση στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκάλεσε η επιλογή του Διονύση Τεμπονέρα σε θέση Συντονιστή της νέας Εκλογικής Επιτροπής, όχι μόνο του συναισθηματικού και πολιτικού βάρους του επιθέτου του, αλλά και ως ειδήμονα στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Σημειωτέον ότι ο κ. Τεμπονέρας πρόσκειται εσωκομματικά στην «προεδρική» τάση ΡΕΝΕ (των Αντώνη Κοτσακά, Νίκου Σκορίνη και Πάνου Ρήγα), η οποία αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και την αμιγώς «προεδρική» «Κίνηση Μελών». Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν έδωσε, παρόλα αυτά, την «μάχη του σταυρού» στις εκλογές της 21ης Μάϊου, αν και σενάρια τον ήθελαν να βολιδοσκοπείται για το ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, αλλά και για το ψηφοδέλτιο στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Ειδική αναφορά στον «Εργατολόγο του ΣΥΡΙΖΑ», Διονύση Τεμπονέρα με αφορμή τα νέα του καθήκοντα έκανε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «θέλω ειδικότερα να ευχαριστήσω τον σύντροφο τον Διονύση Τεμπονέρα που αποδέχτηκε να είναι συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής. Ένα στέλεχος μιας νέας γενιάς με παρουσία στον επαγγελματικό του χώρο, μάχιμος δικηγόρος για τα εργατικά δικαιώματα, που μπορεί να συνδυάσει αυτό το νήμα το ιστορικό, των αγώνων της Αριστεράς με τους σύγχρονους αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία».

Ο «πειρασμός της λίστας»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας «Ομάδας κρούσης» του, που συναποτελούν και κριτήρια για την τελική επιλογή του, κάνοντας λόγο για στελέχη «με μεγάλη εμπειρία ακόμη και από τις μάχες την περίοδο των μνημονίων, άλλα πολιτικά στελέχη που εκφράζουν ό,τι πιο δημιουργικό και ανήσυχο υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία και άλλα στελέχη που συνδυάζουν την τεχνοκρατική επάρκεια με την πολιτική στράτευση και ήταν στη δεξαμενή σκέψης που είχαμε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής επανέφερε τα σενάρια που θέλουν να τοποθετούνται πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν, σε εκλόγιμες θέσεις στις νέες εκλογικές πίστες της 25ης Ιουνίου, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη τις εισηγήσεις που δέχεται να ανακατέψει την εσωκομματική «τράπουλα».

Στον όποιο εσωκομματικό αντίλογο, ωστόσο, κυριαρχεί ως επιχείρημα το «ρίσκο» της επιλογής σειράς τεχνοκρατών στην επαναληπτική αναμέτρηση μετά από μια σαρωτική ήττα, «ρίσκο» που περιγράφουν μεταξύ τους και έμπειρα στελέχη του κόμματος. Εντούτοις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να αποτιμά ως επιβεβλημένη την αντιστοίχιση πεδίων πολιτικής με πρόσωπα που τα κατέχουν κατά τεκμήριο, προκειμένου «να γίνουμε πιο σοβαροί», όπως είχε συστήσει στα κομματικά στελέχη ο κ. Τσίπρας, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα εκλογική Επιτροπή συμμετέχουν οι Ράνια Σβιγκου, Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Ζαχαριάδης, Διάνα Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γρήγορης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Δημήτρης Λυρίτσης, Τζένη Λειβαδαρου, Κινυούα Μάινα Νικόδημος, Μακρίνα- Βιόλα Κώστη, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Καραμέρος και Στέφανος Κασελάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άστατος ο καιρός σήμερα – Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Survivor All Star: Στον τάκο ο Βασάλος, «μάχη» Τάκη με Ηλία – Δείτε βίντεο

Εξαγριωμένος σύντροφος διαγωνιζόμενης συντρίβει το στέμμα της νικήτριας σε καλλιστεία ΛΟΑΤΚΙ στη Βραζιλία – Δείτε βίντεο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης