Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αλλάζει εν κινήσει για ν' αποφύγει νέα ήττα - Η «εκτόξευση» Τεμπονέρα, η... συνταγή Παπαδημούλη και οι τεχνοκράτες

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αλλάζει εν κινήσει για ν' αποφύγει νέα ήττα - Η «εκτόξευση» Τεμπονέρα, η... συνταγή Παπαδημούλη και οι τεχνοκράτες

Οι ισορροπίες πίσω από τη νέα Εκλογική Επιτροπή - Τι σηματοδοτούν οι απουσίες στελεχών όπως ο Τσακαλώτος, η Φωτίου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και οι Τζανακόπουλος και Παππάς

tsipras_egaleio_diloseis
Να καλύψει το χάσμα γενεών και ιδεολογικών αποχρώσεων επιχείρησε από το Αιγάλεω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας σήμα «ανατροπής των συσχετισμών» κατά την παρθενική συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csytqdthpc7t)

Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι «ακούσαμε το μήνυμα των πολιτών, αλλάζουμε εν κινήσει», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να καλύψει τον χαμένο χρόνο και πρωτίστως τις απώλειες στην εκλογική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες από την προκήρυξη του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών, στέλνοντας από τη Δυτική Αθήνα μήνυμα επαναπροσέγγισης των λαϊκών στρωμάτων.

Πάνω απ' όλα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ζητούμενο για το κόμμα του συνιστά στο εξής το «να επανασυστήσουμε τις προγραμματικές θέσεις», θέτοντάς τες στο «επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας», καθώς επαναλάμβανε εμφατικά την ανάγκη «να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς» από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης αυτής δυσκολίας. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του είναι απαντήσεις στα προβλήματά του» όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προϊδεάζοντας για τα όσα θα ακολουθήσουν, δηλαδή θεματικές εκδηλώσεις από πλευράς του κόμματός του, επικεντρωμένες σε ζητήματα, όπως:

Κλείσιμο
· Η ακρίβεια

· Η Δημόσια Υγεία

· Η Παιδεία, αλλά και

· «το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η «αλλαγή εν κινήσει», ωστόσο, την οποία προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας σε συνέχεια και της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έχει 21 ονοματεπώνυμα, τα οποία ο ίδιος επέλεξε, για να συγκροτήσουν την «ομάδα κρούσης», με «αντικείμενο εργασίας» την αποτροπή μιας «ανεξέλεγκτης Δεξιάς». Στη λογική αυτή, τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν, σε μια μορφή «οικογενειακής φωτογραφίας» κατά τις δηλώσεις του στο Αιγάλεω, τα μέλη της αναβαπτισμένης Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, με τα νέα πρόσωπα να περισσεύουν στα πλάνα.

Αφήνοντας πίσω τα κομματικά ειωθότα, όπου τον πρωτεύοντα ρόλο είχαν τα «ιστορικά στελέχη» του κόμματος, από τη σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής απουσιάζουν προσωπικότητες της «παλιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θεανώ Φωτίου, τη στιγμή που πρωτοκλασάτα μέλη της τάσης έμειναν εκτός Βουλής, όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Φίλης.

Ταυτόχρονα, εκτός εκλογικού… νυμφώνος έμειναν και στελέχη της νέας γενιάς με υψηλή επίδοση στη σταυροδοσία, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της «γενιάς των 40άρηδων» του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς.

Στον αντίποδα, στη νέα «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκρίνονται «φρέσκα πρόσωπα» ηλικιακά, είτε με μηδενική πολιτική φθορά, σε συνδυασμό με υπουργούς και υφυπουργούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με καλή κοινωνική αποδοχή παρά το νεαρό της ηλικίας τους, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, με την Κουμουνδούρου να δείχνει να προκρίνει εμμέσως τη «συνταγή Παπαδημούλη», προωθώντας τους νεαρότερους υπουργούς της Αριστεράς σε κεντρικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε επισημάνει την επομένη των εθνικών εκλογών πως «η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας».

Εκτόξευση Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, έντονη εντύπωση στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκάλεσε η επιλογή του Διονύση Τεμπονέρα σε θέση Συντονιστή της νέας Εκλογικής Επιτροπής, όχι μόνο λόγω του συναισθηματικού και πολιτικού βάρους του επιθέτου του, αλλά και ως ειδήμονα στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Σημειωτέον ότι ο κ. Τεμπονέρας πρόσκειται εσωκομματικά στην «προεδρική» τάση ΡΕΝΕ (των Αντώνη Κοτσακά, Νίκου Σκορίνη και Πάνου Ρήγα), η οποία αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και την αμιγώς «προεδρική» «Κίνηση Μελών». Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν έδωσε, παρ' όλα αυτά, την «μάχη του σταυρού» στις εκλογές της 21ης Μάϊου, αν και σενάρια τον ήθελαν να βολιδοσκοπείται για το ψηφοδέλτιο της Αχαΐας.

Ειδική αναφορά στον «εργατολόγο του ΣΥΡΙΖΑ», Διονύση Τεμπονέρα με αφορμή τα νέα του καθήκοντα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «Θέλω ειδικότερα να ευχαριστήσω τον σύντροφο τον Διονύση Τεμπονέρα που αποδέχτηκε να είναι συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής. Ένα στέλεχος μιας νέας γενιάς με παρουσία στον επαγγελματικό του χώρο, μάχιμος δικηγόρος για τα εργατικά δικαιώματα, που μπορεί να συνδυάσει αυτό το νήμα το ιστορικό, των αγώνων της Αριστεράς με τους σύγχρονους αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας «ομάδας κρούσης» του, που συναποτελούν και κριτήρια για την τελική επιλογή του, κάνοντας λόγο για στελέχη «με μεγάλη εμπειρία ακόμη και από τις μάχες την περίοδο των μνημονίων, άλλα πολιτικά στελέχη που εκφράζουν ό,τι πιο δημιουργικό και ανήσυχο υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία και άλλα στελέχη που συνδυάζουν την τεχνοκρατική επάρκεια με την πολιτική στράτευση και ήταν στη δεξαμενή σκέψης που είχαμε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα».

Στον όποιο εσωκομματικό αντίλογο, κυριαρχεί το «ρίσκο» της επιλογής σειράς τεχνοκρατών στην επαναληπτική αναμέτρηση μετά από μια σαρωτική ήττα, «ρίσκο» που περιγράφουν μεταξύ τους ορισμένα στελέχη του κόμματος. Εντούτοις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να αποτιμά ως επιβεβλημένη την αντιστοίχιση πεδίων πολιτικής με πρόσωπα που τα κατέχουν κατά τεκμήριο, προκειμένου «να γίνουμε πιο σοβαροί», όπως είχε συστήσει στα κομματικά στελέχη ο κ. Τσίπρας, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα εκλογική Επιτροπή συμμετέχουν οι Ράνια Σβίγκου, Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Ζαχαριάδης, Διάνα Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γρήγορης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Δημήτρης Λυρίτσης, Τζένη Λειβαδαρου, Κινυούα Μάινα Νικόδημος, Μακρίνα- Βιόλα Κώστη, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Καραμέρος και Στέφανος Κασελάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση της Bild για τουρκικές εκλογές: Αυτή είναι η μαγική συνταγή επιτυχίας του Ερντογάν

Προφυλακιστέος ο 61χρονος στην Κοζάνη που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 86χρονη κατάκοιτη μητέρα του


Κατακραυγή για τα ζωντανά ψάρια στο τηγάνι σε μαγαζί της Καρπάθου - Και έτσι μαγειρεύονται, λέει η επιχείρηση

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης