Γιάνης Βαρουφάκης: Η «Δήμητρα», η δραχμή, ο Ντράγκι, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η... Βέρμαχτ

Γιάνης Βαρουφάκης: Η «Δήμητρα», η δραχμή, ο Ντράγκι, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η... Βέρμαχτ

«Δεν θέλουμε τη δραχμή, αλλά δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον για ένα ευρώ που το χρησιμοποιούν για να πετύχουν εκείνο στο οποίο απέτυχε η Βέρμαχτ» είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25

erik6
«Άρωμα» 2015  αναδίνουν οι αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη περί δραχμής και κλειστών τραπεζών σε μία στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΜεΡΑ25 να κερδίζει το διαβατήριο για την επόμενη Βουλή.  Το όνομά του  «παίζει» σε όλα τα σενάρια «κυβέρνησης ηττημένων» , αλλά ο ίδιος επιμένει σε αναφορές που προκαλούν ανατριχίλα τόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ - ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά κάν το ενδεχόμενο συνεργασίας - ενώ και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται  να συμπράξει. 

Οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου

Μάλιστα, χθες στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΜεΡΑ25 επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη έφτασε μάλιστα να επικαλεστεί τον... Ανδρέα Παπανδρέου:  Όπως είπε, «από εκεί που είναι ο Αντρέας θα καταριέται το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του κόμματος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ειρωνεία το κόμμα που ανέτρεψε την απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα του 2015 να ζητά τώρα να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίζει το κόμμα του ως τον μοναδικό εκφραστή «της αληθινής αριστεράς που χρειάζεται η χώρα», επιδιώκοντας  να ξαναπιάσει την σκυτάλη  από το δημοψήφισμα του ‘15 και να εκφράσει το 61,3% του «όχι». Σε χθεσινή του ομιλία, δεν απέκρυψε ότι η ρήξη που ευαγγελίζεται το ΜΕΡΑ25 έχει κόστος. Συνέδεσε μάλιστα την Επανάσταση του 1821 αλλά και το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θέλει «τόλμη η ελευθερία», ενώ υποστήριξε ότι όλα όσα ακούγονται δεν είναι τίποτα άλλο από μια «μαύρη προπαγάνδα».

Ισχυρίστηκε πάντως, ότι  το ΜΕΡΑ25 δεν επιδιώκει να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε να επιστρέψει η χώρα στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο κατέθεσε στην βουλή το 2020, είναι ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει την ψηφιακή συναλλαγή ενώ έχει και ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση κρίσης.

Τι είναι όμως το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χρήση εντός του ευρώ. Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, λένε από το ΜΕΡΑ25, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος!

Είναι ένα σύστημα, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜΕΡΑ25, που δίνει βαθμούς ελευθερίας εντός του ευρώ και καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές/πληρωμές άρα μειώνει το κόστος μιας τραπεζικής κρίσης τυχαίας ή σχεδιασμένης από την τρόικα και μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα.

Το ευρώ και η Βέρμαχτ

«Δεν θέλουμε τη ΔΡΑΧΜΗ, αλλά δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον για ένα ευρώ που το χρησιμοποιούν για να πετύχουν εκείνο στο οποίο απέτυχε η Βέρμαχτ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από την ΕΕ, ποτέ. Δεν θα φύγουμε από την ΕΕ, να φύγουν αυτοί», είπε με ιδιαίτερη έμφαση στη χθεσινή τοποθέτηση του. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να το υιοθετήσουν κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείσιμο
Και αυτό, διότι οι καταθέσεις, όπως ισχυρίζεται, δεν είναι πουθενά στον κόσμο ασφαλείς. Δίνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας είπε ότι καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια των καταθέσεων και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα κυβερνητικό εναλλακτικό σχέδιο. Επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τον πως εκείνος έκλεισε τις τράπεζες το ‘15 ενώ υποστήριξε ότι τότε ήταν ένα «τρομοκρατικό χτύπημα» ώστε να φοβηθούν οι Έλληνες πολίτες και να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Οι  νέοι ψηφοφόροι

Ο ίδιος  ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη απήχηση στις ηλικίες 17 – 24 ετών, ένα κοινό που εκ των πραγμάτων δεν θυμάται ή δεν έχει προλάβει τις δραχμές και έχει ίσως αμυδρές μνήμες των κρίσιμων ημερών του ‘15. Από το ΜΕΡΑ25, καταλήγουν ότι οι επιθέσεις που δέχονται είναι επειδή λένε την αλήθεια στους πολίτες και διότι τα «βάζουν» με ολιγάρχες και ισχυρούς. 


Ειδήσεις σήμερα:

«Τη σκότωσα για να την λυτρώσω, εκείνη μου το ζητούσε», λέει ο μητροκτόνος από τη Θεσσαλονίκη

Μαφία αλά ελληνικά - Ο «Μανιάτης», τα 3 αδέρφια αστυνομικοί και οι 64 μαφιόζοι

Γιάννης Λύρας: Στα κρατητήρια ο πλαστικός χειρουργός μετά από άγριο καυγά με 92χρονη για τα κοινόχρηστα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης