Έως το τέλος του 2022 προβλέπεται να ενταχθούν 80.000 ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ

Έως το τέλος του 2022 προβλέπεται να ενταχθούν 80.000 ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

5650465
Περίπου 50.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν ενταχθεί από 1ης Ιανουαρίου στο Ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητκής Ασφάλισης ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί 80.000 νέοι ασφαλισμένοι. Την ίδια ώρα, οι εργοδότες που έχουν ασφαλισμένους στον ΤΕΚΑ ανέρχονται σε 30.000.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Τεχνόπολη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, νέοι ασφαλισμένοι συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό μεταφέροντας τις πρώτες εργασιακές τους εμπειρίες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανασφάλιστη εργασία στην οποία συχνά υποχρεώνονται οι νέοι, τονίζοντας ότι ο ατομικός κουμπαράς που αποθηκεύει τις εισφορές, θα αποτελέσει που αντικίνητρο για την ανασφάλιστη εργασία.

5650439
5650455
5650461


Πρόσθεσε, επίσης, ότι το κράτος είναι διατεθειμένο να αναλάβει το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα προκειμένου οι νέοι να έχουν καλύτερες επικουρικές συντάξεις.

Κλείσιμο
Από την πλευρά τους, οι νέοι εξομολογήθηκαν ότι τους έκαναν περισσότερο εντύπωση οι ψηφιακές εφαρμογές που δείχνουν τη συσσώρευση το κεφαλαίου με διαφάνεια ( myteka) ενώ αναρωτήθηκαν για το αν οι γνώσεις τους επαρκούν για να αξιολογήσουν το επενδυτικό ρίσκο.

Παρεμβαίνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την επένδυση των εισφορών και τις αποδόσεις εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά στο ρίσκο των επενδύσεων και κάλεσε τους νέους έως τα 35 να ενταχθούν εθελοντικά στο ΤΕΚΑ από το 2023.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Oι ατομικοί κουμπαράδες για τους νέους ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Οι νέοι που εντάχθηκαν από 1/1/2022 αλλά και όσοι ενταχθούν εθελοντικά από 1/1/2023 στο νέο ταμείο θα κληθούν να επιλέξουν αν προτιμούν α) επιθετικό β) συντηρητικό και γ) ενδιάμεσο προφίλ για την επένδυση των εισφορών τους. Όμως ακόμα και αν η πορεία των αγορών είναι αρνητική – είπε ο κ. Χατζηδάκης- το δημόσιο θα εγγυάται την επιστροφή του συνόλου των εισφορών που συσσωρεύτηκαν συν τον πληθωρισμό.

Απαντώντας στις ενστάσεις για πιθανή ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι «όλες οι μελέτες δείχνουν πως το κόστος μετάβασης ανέρχεται σε 120 εκ ευρώ το χρόνο σε ένα προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει ετησίως 15 δις ευρώ για συντάξεις. Την πρώτη χρονιά μάλιστα το κόστος δεν ξεπερνά τα 34 εκ ευρώ . Αναφερόμενος στο ύψος των επικουρικών είπε ότι στη Σουηδία και τη Δανία , που λειτουργούν χρόνια ανάλογα κεφαλαιοποιητικά συστήματα οι συντάξεις είναι υψηλότερες κατά 43-68% ενώ αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίοι φοβούνται ότι δε θα πάρουν καθόλου συντάξεις.

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους ήταν επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση ο αρμόδιος υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε:

1. Βάζουμε τα θεμέλια για την αύξηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων

2. Το ΤΕΚΑ δημιουργεί αποταμιευτικό κεφάλαιο που θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία

3. Ο ατομικός κουμπαράς δημιουργεί αντικίνητρο για την ανασφάλιστη εργασία.

4. Εξασφαλίζεται η διασπορά του κινδύνου που ενέχει κάθε ασφαλιστικό σύστημα»

Η κ. Παυλίνα Καρασιώτου ,Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ τόνισε από την πλευρά της: «Για αρκετά χρόνια το ΤΕΚΑ θα έχει ασφαλισμένους και όχι συνταξιούχους κάτι που θεωρούμε πλεονέκτημα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε του χρόνου πόσοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν εθελοντικά στο νέο σύστημα. Από το 2025 οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμη η προσωποποιημένη εφαρμογή myTEKA με την οποία σε πρώτη φάση οι μη μισθωτοί και στη συνέχεια οι μισθωτοί θα μπορούν να παρακολουθούν τη συσσώρευση των κεφαλαίων τους στους ατομικού κουμπαράδες».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ διαψεύδει ότι «πήγε» με τη γυναίκα του συνιδρυτή της Google - «Έχω αιώνες να κάνω σεξ»

Ασύλληπτο τροχαίο στη Λάρισα - Στο νοσοκομείο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά

Ο Ρίσι Σούνακ αναγορεύει την Κίνα στη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για τη Βρετανία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης