Τσίπρας: Εξαγγέλλει πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής - Σκληρό ροκ αύριο στη Βουλή

Τσίπρας: Εξαγγέλλει πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής - Σκληρό ροκ αύριο στη Βουλή

Στόχος να ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές από το προεκλογικό του πρόγραμμα το επόμενο διάστημα με ορίζοντα τη φετινή ΔΕΘ

alexis_tsipras
Στρατηγική χαραγμένη σε δύο παράλληλα επίπεδα αναμένεται να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, προκειμένου αφενός να επιχειρήσει την αποδόμηση του κυβερνητικού έργου και αφετέρου να εκπέμψει ισχυρή αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα, απέναντι στο εκλογικό στοίχημα της κυβερνησιμότητας.

Στοχεύοντας, πλέον, μετωπικά στη θετική ψήφο, η Κουμουνδούρου επιθυμεί να ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές από το προεκλογικό της πρόγραμμα το επόμενο διάστημα με ορίζοντα τη φετινή ΔΕΘ, προκειμένου να αποκτήσει αέρα πειστικής κυβερνητικής δύναμης, ο οποίος δεν καταγράφεται προσώρας -με νικηφόρα- ταχύτητα στις δημοσκοπήσεις.

Θετική ατζέντα

Πρώτος σταθμός στις ράγιες της θετικής ατζέντας για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί ένα «ολοκληρωμένο πλαίσιο» για τη στεγαστική πολιτική, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας -για πρώτη φορά σε σχεδόν προεκλογικό φόντο- μια κρίσιμη πτυχή του προεκλογικού του προγράμματος.

Η ιδιαίτερη βαρύτητα, άλλωστε, την όποια αποδίδουν τα τελευταία χρόνια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ανάγκη να υπάρξει μια θεσμική και ουσιαστική απάντηση στη σωβούσα στεγαστική κρίση (ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας) διαφάνηκε ήδη από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τον περασμένο Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έθεσε τη στεγαστική πολιτική στο επίκεντρο των άμεσων προτεραιοτήτων μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», εντάσσοντας τις εξαγγελίες του περί φθηνής στέγης με έμφαση την νέα γενιά, ανάμεσα στις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του, την επαύριον της «πολιτικής αλλαγής».

Το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής ανέδειξε για άλλη φορά τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας και με προσωπική του αρθρογραφία, προκειμένου να καταδείξει το επείγον της ανάληψης πολιτικής δράσης απέναντι στο ράλι των ενοικίων, τη στιγμή που συρρικνώνεται καθημερινά ο αριθμός των ακινήτων που παραμένουν διαθέσιμα ως πρώτη κατοικία, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Δραματικές περικοπές

Δηλωτικά της τρέχουσας κατάστασης στην κτηματαγορά είναι τα όσα κατέδειξε η έρευνα «Ενοίκια στα ύψη», την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron. Ανάμεσα στα ευρήματά της, το 47,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο, ενώ το ποσοστό όσων αναγκάζονται να κάνουν περικοπές από άλλες βασικές ανάγκες για να καλύψουν τα έξοδα του σπιτιού του, αγγίζει το 61,7%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αφουγκραστεί πρώτη την κοινωνική ανάγκη μέσα από μια δέσμη μέτρων, τα οποία αναμένεται να συνθέσουν την τελική πρότασή της για τη στεγαστική κρίση. Προσφέροντας μια πρόγευση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση επέμενε, κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Συνέδριο, μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η· δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσει η Πολιτεία σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

«Ολοκληρωμένη πολιτική»

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται με «μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών». Ταυτόχρονα, ο ίδιος πρότεινε στη διάρκεια του Συνεδρίου του κόμματός του επιδότηση από 140 ευρώ το μήνα το άτομο, ενώ έως 350 ευρώ οικονομική ενίσχυση το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Σκληρό ροκ για τη Novartis

Και ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή παρουσίαση, τη στροφή στη θετική ατζέντα φαίνεται να «φρενάρει» προς στιγμή η υπόθεση Novartis, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κλιμακώνει μέρα με την μέρα την αντιπολιτευτική πίεσή του προς την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
«Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη» «δεσμεύτηκε», υπό το βάρος των πυκνών εξελίξεων γύρω από την πολύκροτη υπόθεση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας εμμέσως το σήμα της αντεπίθεσης απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όλες τις διαστάσεις του. Συγκεκριμένα, αίτημα προς τη Βουλή υπέβαλαν χθες όλοι οι συμμετέχοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να κατατεθεί η αγωγή του Δημοσίου κατά της γνωστής εταιρίας στη Βουλή.

Παράλληλα, «να σταματήσει η συκοφάντηση, και η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου» ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, διευρύνοντας το μέτωπο σύγκρουσής του με την κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσία του στη δημόσια διαβούλευση για τις επικείμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η συζήτηση, μάλιστα, του νομοσχεδίου εν μέσω θέρους, αποτελεί έναν ακόμη οιωνό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον κ. Τσίπρα να παρατηρεί πως «βρισκόμαστε σε μία περίοδο μέσα στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, η ακρίβεια απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων, σε μία περίοδο που όλοι γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, 11, 18, 25 Σεπτέμβρη, όποτε και αν επιλέξει να γίνουν».

Την ίδια στιγμή, «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημά μας εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά σε συσσωρευμένα αδιέξοδα που οι πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος έχει θέσει για τον ίδιο λόγο σε πλήρη επιφυλακή το κόμμα του όλο το καλοκαίρι.


Ειδήσεις σήμερα:

Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές στο Σερνικάκι Φωκίδας και στο Κρανίδι

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και ο υδράργυρος στους 39 βαθμούς - Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης