Μητσοτάκης: Προχωράμε με το εθνικό σχέδιο στήριξης για την ακριβή ενέργεια

Μητσοτάκης: Προχωράμε με το εθνικό σχέδιο στήριξης για την ακριβή ενέργεια

Εκτίμησε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος για όλους, αλλά μεγαλύτερο για τη Ρωσία - Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

mitsotakis-st-eu
 Στο εθνικό πακέτο στήριξης που έχει ανακοινωθεί  παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο πετρέλαιο , αφού - όπως είναι γνωστό - για άλλη μία φορά δεν βρέθηκε κοινή ευρωπαϊκή λύση.  

«Η συζήτηση είναι σύνθετη», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου Κορυφής και επανέλαβε ότι  η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ: «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. 

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη "νύφη" απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία, που θα μπορεί να μεταφέρει ρωσικό αργό σε τρίτες χώρες, χωρίς την παραμικρή κύρωση. «Βεβαίως, είναι και θέμα συνείδησης αν κάποιος θέλει να εμπλέκεται σε τέτοιες μεταφορές σε μία εποχή όπως η σημερινή», πρόσθεσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κυρώσεις έχουν κόστος και για την πλευρά που τις επβάλλει - σημείωσε ωστόσο ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο για τη ρωσική πλευρά.  Μίλησε για άλλη μία φορά για «βάρβαρη εισβολή» της Ρωσίας και είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα οικονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της. 

Ειδήσεις σήμερα:

«Θα σας κόβω τα κεφάλια ένα ένα» - Η παραληρηματική ανάρτηση του 37χρονου πριν πάει με καραμπίνα στο Σύνταγμα

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου

Αλαλούμ στη Βρετανία με ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιών και πολύωρη αναμονή στα αεροδρόμια!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης