Μητσοτάκης για Belh@rra: Για τη δική μας παράταξη, υπέρτατος αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας

Μητσοτάκης για Belh@rra: Για τη δική μας παράταξη, υπέρτατος αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ρώτησε εάν επιμένει στη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Τσίπρας πως η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός όπως είχε ο ίδιος πει νωρίτερα - Τι είπε για τα εξοπλιστικά

mitsotakis-vouli15-2
Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Στο βήμα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται το λόγο να λάβει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε live τη συζητηση στη Βουλή:


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην προμήθεια των 6 ακόμα Rafale, των 3 φρεγατών Belh@rra και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

Όπως είπε, το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. «Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού:

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας
Κλείσιμο


Συνεχίζοντας τόνισε πως 130 ημέρες μετά με τα ίδια λόγια ξεκινώ την ομιλία μου σήμερα γιατί με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε υπηρετούνται 2 κομβικοί στόχοι:

  • Να ενισχυθούν το εθνικό οπλοστάσιο. Δίδυμος πυλώνας διπλωματίας μας
  • Να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον Ευρωπαίκό και παγκόσμιο χάρτη

Για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα εξοπλιστικά που είκναι σημαντικά. Όχι γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις γειτόνων αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαίκής αυτονομίας. Μιλάμε για αμυντική στρατηγική με πολιτικό περιεχόμενο.

«Η περιγραφή μιας τέτοιας σύνθετης πολιτικής ακούθγεται απλούστερη από την υλοποίησή της. Απαιτεί παρεμβάσεις και λεπτούς χειρισμούς. Συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση όσο το επιτρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας της για θέματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra. Η δεκαετής κρίση καθυστέρησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το επιτελείο του ΠΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις λύσεις και η ηγεσία ικανοποίησε τις προτάσεις του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται κα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα πρώτα τα παραλάβαμε στο αεροδρόμιο Τανάγρας. Όπως θα συνεργάζονται και με τα νέα ελικόπτερα Romeo. Συνδέονται οι επιλογές με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου».

Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν δίπλα τους 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα του επιτελείου, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν εως τέλος καλοκαιρίου».

«Πρόκειται για συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους 3 κλάδους. Προβλέπονται πρόνοιες και στρατό ξηράς. Συγκροτεί υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με Rafale έτσι και οι νέες φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς. Χάρη στις προσπάθειες Αθήνας και κατανόηση Παρισιού οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές».

«Εκμεταλλευτήκαμε συγκυρία και πετύχαμε επωφελή συμφωνία. Συνοδεές εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ενεργοποιούνται πάλι ενώ η συναρμο.όγιση τορπιλών θα γίνεται στην Ξάνθη».

«Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες ΕΔ συμβαδίζει με διπλωματικές μας στοχεύσεις και δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα σε ΕΕ και Μεσόγειο. Εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στην χώρα. Δεν ξεφεύγει από την δημοσιονομική ισορροπία».

«Οι ίδιες αρχές διατρέχουν προβλέψεις για Ραφάλ που θα συνθέτουν αυτόνομη μοίρα. Μια ποσοστική και ποιοτική διαφορά . Παράδοσή τους εως τέλη 2024 θα παρακολουθεί και την εξέλιξη οπλικών συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale». «Αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση ελλήνων Ικάρων. Ο τύπος του μαχητικού ενδείκνυται και μας δίνουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους σκέφτονται επιβουλεύονται εθνική μας κυριαρχία».

Στην συνέχεια είπε ο πρωθυπουργός:

«Δικαιούνται τα στελέχη των ΕΔ την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα του έμπρακτου ενδιαφέροντος αποτέλεσε και η απόφασή μας για απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων.

Απόφαση που παρά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει ένστολους μας αίροντας μια αδικία. Μια κίνηση που θα έχει συνέχεια όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Γύρω από το κόστος και το πλαίσιο των εξοπλισμών ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα καθώς συνδέεται με ευαίσθητες πτυχές ασφάλειάς μας. Η χώρα απέκτησε Rafale γρήγορα και φθηνότερα.

Δεν είναι η Δημόσια συνεδρίαση της Βουλής ο χώρος συζήτησης με λεπτομέρειες των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση αυτών των συμβάσεων».

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποστροφή του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα ο οποίος σε προηγούμενη τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων πως η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

«Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση η στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε ναι στις Belh@rra και τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα αυτά τα βάζετε σε μίξερ για να καταλήξετε στο “παρών”. Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευση αυτό;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν επιμένει στην συγκεκριμένη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα.  «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι; Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία». 

Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και την αναξιοπιστία

Η τρίτη παρατήρηση αφορά την συνάντηση του ώριμου πατριωτισμού και ρεαλισμού στο υπο συζήτηση νομοσχέδιο. Βέβαια κάτι που αποτυπώνει την θέση της κυβέρνησης ότι η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδας είναι διαρκής και παράλληλες δραστηριότητες.

Η εναρμόνιση αναγκών κοινωνίας με δημοσιονομικά περιθώρια είναι αναγκαία τώρα που η ενεργειακή κρίση αποκτά μεγάλες διαστάσεις και πολιορκούν εισόδημα. Εισόδημα που τονώθηκε πάνω από 5% χάρη στην πολιτική μας τα οφέλη όμως αυτά δεν παύουν να πριονίζονται από το ράλι διεθνών τιμών. Κρίση οδυνηρή.

Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση λογαριασμών πολιτών επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δις ευρώ με ειδικές πρόνοιες. Πρώτη Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης.

Τα βάροι από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται δίνοντας πρωτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Να είμαι όμως σαφής. Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω. Που θα ανάγκαζαν την χώρα να επιβάλει φόρους. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και την διεθνή αναξιοπιστία.

Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα οικονομίας η οποία μόνο σε συνθήκες ασφάλειας μπορεί να προοδεύει. Όμως και η οικονομία είναι ασπίδα της άμυνας καθώς μόνο αυτή μπορεί να την ενισχύει. Πετύχαμε από την ασύμμετρη απειλή που δεχθήκαμε στον Εβρο την ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας. Η όποια προκλητικότητα γειτόνων προσκρούει στην αποφασιστικότητα μας

Σταθήκαμε όρθιοι χάρη στις θυσίες των πολιτών και ένα τεράστιο πρόγραμμα 40 δις ευρώ. Σίγουρα υπήρξαν και αστοχίες αλλά από την άλλη έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος

Στις όποιες αδυναμίες που σκιάζουν τις επιτυχίες απαντούμε με δύο ρήματα: νιώθουμε και προσπαθούμε. Νιώθουμε γιατί αναγνωρίζουμε ότι παραμένουν άλυτα προβλήματα ετών. Προσπαθούμε γιατί είναι το δικό μας καθημερινό χρέος. Να γινόμαστε καλύτεροι προσφέροντας περισσότερα

Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στην σημερνή συζήτηση. Μπορεί βέβαια τα αντίπαλα έδρανα να με διαψεύσουν . Για ακόμα μια φορά όμως θα ζητήσω ενότητα ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για διαξιφισμούς.

Είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης προς τους φίλους μας και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μαςΝα εκπεμψουμε αισιόδοξο μηνυα προς όλους έλληνες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν ταλαντεύσεις. Σε κάθε παρών υπάρχει το απών κ. Τσίπρα. Με την ψήφο σας σας ζητώ να βάλετε δίπλα στα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες και την δική σας υπογραφή.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός, ανέβηκε λίγο μετά τις 14:30 ξανά στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του στην οποία «υπενθυμίσε» στον Αλέξη Τσίπρα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

«Κύριε Τσίπρα κάνατε συσχέτιση μεταξύ του εθνικού και αληθές να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σχετικά με τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους 31 μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ψηφίσατε την συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο. Μια σημαντικότατη και τολμηρή συμφωνία που επιτρέπει στην χώρα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για επίλυση περίπλοκων διαφορών ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ. Είπατε «παρών». Καταψηφίσατε συμφωνία με Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε, δηλώνετε “παρών” τις σημερινές συμβάσεις επικαλούμενος την άρνησή σας για τα επιπλέον 6 Rafale. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ που θα έρθει προς κύρωση εντός του επόμενου μήνα. Μετά μην απορείτε που σας αποκαλούμε Εθνική Παραφωνία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα».

«Είπατε ότι προχωρήσατε ως κυβέρνηση για την πρόσκτηση δύο φρεγατών Belh@rra. Δεν είχατε όμως στείλει ούτε καν το έγγραφο αίτημα. Θυμάμαι κάποιες δηλώσει του κ. Καμμένου για ενδιαφέρον από Δανία αλλά καμία διαπραγμάτευση δεν κάνατε. Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τους Γάλλους διαπιστώσαμε ότι η τιμές που έβαζαν τότε ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Όλοι αναγνωρίζαμε ότι απαιτείται η ενίσχυση του ΠΝ και κάναμε συζητήσεις με όλους. Το ΠΝ προέκρινε ως πιο κατάλληλες τις Belh@rra. Υπήρχε όμως ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος που μας πρότειναν οι Γάλλοι».

«Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε σημαντική ευκαιρία και να συμφωνήσομε με τους Γάλλους να αποκτήσουμε 3 Belh@rra στην τιμή των 2. Αυτό έγινε γιατί μετά την συμφωνία ΗΠΑ με Αυστραλία και την δύσκολη θέση που βρέθηκε να μην μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια εμείς εκμεταλλευτήκαμε την συγκυρία και πετύχαμε την προσθήκη 3 φρεγατών στην τιμή 2. Πετύχαμε να έχουμε πολύ σύντομα τα πλοία αυτά. Ζητήσαμε τα πλοία αυτά με ελάχιστες προσαρμογές να είναι ίδια με αυτά που ναυπηγούν οι Γάλλοι. Και ναι πήραμε την απόφαση τα πλοία αυτά να ναυπηγηθούν στην Γαλλία για να είμαστε σίγουροι ότι θα παραδοθούν στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και στο κόστος που συμφωνήσαμε. Λέτε ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Δεν λέτε αλήθεια. Η Γκρουπ Ναβαλ είναι σε συνεργασία με 50 Έλληνες προμηθευτές».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει το Ναυπηγείο Σκραμαγκά το οποίο δυνητικά μπορεί να κατασκευάσει πλοία μεγάλης επιφάνειας αλλά και να μετέχει σε επισκευές. Ταυτόχρονα με την απόκτηση Μπελαρά υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής κάτι που αποτελούσε ζητούμενο όλων των κυβερνήσεων από το ‘70 και τον Κ Καραμανλή. Δεν έχω δει έλληνα στρατιώτη στο Μαλί κ. Τσιπρα που μας λέγατε κάτι δακρύβρεχτα για να μην ψηφίσετε αυτή την συμφωνία. Η συμφωνία αυτή βάζει τις βάσεις για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Αυτό είναι κατάκτηση για την χώρα και εσείς την καταψηφίσατε και τώρα λέτε ότι το πρόβλημά σας δεν ήταν τα Belh@rra, τα 18 Rafale αλλά τα πρόσθετα 6. Μα από την αρχική συμφωνία ήταν γνωστή η προοπτική αγοράς 18+6 Rafale. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία έβαλε παραγγελία για 100 Φ35. Δεν υφίσταται πια. Γιατί η ΗΠΑ – άκουσα από εσάς έναν υποδόριο αντιαμερικανισμό θα ακούσουμε πάλι το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ – γιατί οι ΗΠΑ και το κογκρέσο έβαλαν βέτο σε αυτή τη παραγγελία. Θεωρείτε ότι έγινε τυχαία; Μας μιλάτε για ελληνική αμυντική βιομηχανία την οποία μας παραδώσατε σε τραγική κατάσταση. Καναμε παρεμβάσει στην ΕΑΒ και μπορεί να συνεχίζει την αναβάθμιση των F16. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην ΠΑ για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Οι απαντήσεις σας κ. Τσίπρα δεν μας έπεισαν. Μάλλον έχετε να ισορροπήσετε μεταξύ των δικών σας εσωτερικών απόψεων και κάποιων κατάλοιπων. Σας επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει παρών. Αυτό που επιλέγεται είναι το απών».

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή:

Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Έχετε χρόνο να σκεφτείτε την στάση σας και να αναθεωρήσετε.

«Να σας θυμίσω τι πέτυχε η χώρα στους 31 μήνες στο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής Επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο ιόνιο στα 12 μίλια υπογράφοντας συμφωνία ΑΟΖ με Ιταλία. Υπογράψαμε μερική συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε επι της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό για να πάμε στην Χάγη προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα έχοντας όμως επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα επεκτείνει το πλέγμα συμφωνιών στη λεκάνη Μεσογείου. Επεκτείναμε σχέσεις μας με Αίγυπτο. Ενισχύσαμε σχέσεις μας με Ισραήλ. Εχουμε αναπτύξει πλαίσιο συνεργασιών με ΗΑΕ και είμαστε αξιόπιστοι εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις. Η αξιοπιστία της χώρας σε όλα τα επίπεδα έχει ενισχυθεί. Η οικονομική μας επίδοση μας επιτρέπει να λέμε ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χρόνια των μνημονίων αλλά να προσθέτουμε δυνάμεις στην δημόσια διπλωματία».

«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στην επέκταση αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ. Πού διαφωνείτε σε όλα αυτά κ. Τσίπρα. Εχετε σημαντική διαφορά στην συμφωνία με ΗΠΑ επικαλούμενος 2 επιχειρήματα. Το πρόβλημα είναι η Αλεξανδρούπολη. Θεωρείτε πρόβλημα την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη; Απαντήστε ευθέως αν θεωρείτε την παρουσία της ωφέλιμη ή επιζήμια. Η δεύτερη ένστασή σας λέει ότι υπογράφουμε επ αόριστον. Η συμφωνία που υπογράφουμε λέει ότι ανανεώνεται αυτόματα για 5 έτη εκτός αν ένα από τα δύο μέλη αποφασίσει κάτι άλλο. Αυτό είναι επ αόριστον; Γιατί λέτε ψέματα; Περιμένω μια απάντηση κ. Τσίπρα».

«Αν ο λαός σας εμπιστευόταν και ερχόσασταν στα πράγματα θα καταγγείλετε την συμφωνία μετά την 5ετία; Οφείλετε μια απάντηση. Περιμένω την απάντησή σας. Περισσεύει ο λαϊκισμός. Η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικές υποθέσεις. Και ο Αν. Παπανδρέου το 1981 εκλέχθηκε με σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου για να υπογράψει την παραμονή τους όταν έγινε πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα όσα είπατε για το προσφυγικό. Είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Και. Αλλά είμαστε και συνοριοφύλακες της Ελλάδας. Το είχαμε υποσχθεί και το κάναμε πράξη. Τα σύνορά μας φυλάσσονται. Δεν είναι εδώ και η κυρία Χριστοδουλοπούλου που μας έλεγε ότι περνάνε από εδώ οι μετανάστες λιάζονται και εξαφανίζονται. Και τώρα δίνει μαθήματα για πρασινοφρουρούς για έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Μιλήσατε και για το Αφγανιστάν. Δεν ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΜΚΟ για να πάρουμε γυναίκες και παιδιά. Ναι στην νόμιμη μετανάστευση με κανόνες όχι στην παράνομη. Όταν η χώρα μας συνομιλεί για να δημιουργήσει κανάλια νόμιμης μετανάστευσης για να καλύψουμε ανάγκες στον αγροτικό τομέα η άλλη όχη του νομίσματος προβλέπει ότι οι χώρες αυτές αναλαμβάνουν υποχρέωση να πάρουν πίσω όσους παράνομους βρίσκονται εδώ. Όταν μιλάτε για μεταναστευτικό να θυμάστε ότι το κολαστήριο της Μόριας έγινε επι δικών σας ημερών. Μας κληρονομήσατε αυτό το πρόβλημα με το κολαστήριο όπου μικρά παιδία γίνονταν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Εσείς μας το κληρονομήσατε. Βρίσκεστε κ. τσίπρα σε κατάσταση ‘εντονης αμηχανίας και εσωτερικών πιέσεων που δεν σας αφήνουν να έχετε καθαρή γραμμή. Γι αυτό και λέτε ότι όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν. Προφανώς και ο Γιώργος Τσίπρας είναι μέσα στα λουλούδια όταν είπε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Την άλλη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την φράση του Μάο καλό είναι να μας θυμήσετε και την μοίρα όσων την εκμεταλλεύτηκαν και μίλησαν. Ο Μάο είπε αμέσως μετά ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για ζιζάνια και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Δείτε την τριτολογία του πρωθυπουργού:

Τριτολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας

«Κατηγορήσατε την κυβέρνηση και εμένα λέγοντας ότι άλλα λέγαμε προεκλογικά και άλλα κάναμε μετεκλογικά. Εσείς που τάξατε ότι μπορούσατε να φανταστείτε για να κάνετε διεθνώς γνωστή την κωλοτούμπα κατηγορείτε την κυβέρνησή μας για αναξιοπιστία όταν πληρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας

Να σας θυμίσω ότι από αυτό το βήμα εκφράζοντας τις διαφωνίες μου για Συμφωνία Πρεσπών είχα τονίσει χωρίς επιφυλάξεις ότι αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες δεν θα είμαστε σε θέση να την αλλάξουμε γιατί αποτελεί κυρωμένη συμφωνία της χ ώρας. Υπήρξαμε απολύτως συνεπείς με όσα είπαμε προεκλογικά. Για την Αλεξανδρούπολη και την συμφωνία με ΗΠΑ. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως πριν πετύχουμε την επαναδιαπραγμάτευση η συμφωνία αυτή ανανεωνόταν κάθε έτος. Εσείς στα 4 χρόνια πετύχατε κάτι περισσότερο;

Αν είστε πρωθυπουργός σε 5 χρόνια θα την καταγγείλετε; Πείτε μας. Μου έκανε εντύπωση η επίκληση δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων σε αυτή την συγκυρία όπου πρέπει το Δυτικό μέτωπο να είναι αρραγές, έρχεστε και επικαλείστε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων απολύτως ταυτιζόμενος με τον κ. Βελόπουλο. Δεν μου κάνει εντύπωση. Με τον Καμμένο συγκυβερνούσατε. Πάλι τέτοιες συγγένειες αναζητείτε. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι της παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, την δεκαετία του 70 είχε πει κάτι που ισχύει απόλυτα ότι ανήκουμε εις την Δύση είτε σας αρέσει είτε όχι».

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία

Διονύσης Χαριτόπουλος: Οι άγνωστες ιστορίες για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του

Αναβλήθηκε για τις 4 Απριλίου η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης αθλήτριάς του


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης